[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Sprężyna gazowa podnosząca maskę
marianoooo - 15-12-2011, 17:31 Temat postu: [EAxx] [FAQ] Sprężyna gazowa podnosząca maskę Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad założeniem sprężyn gazowych do mojego Galanta. Idą święta to niech misiek też coś dostanie . Temat został już poruszony na forum: http://forum.mitsumaniaki...k+maski&start=0
(mam nadzieję, że nie naruszyłem regulaminu tworząc nowy wątek), ale niestety nie rozwinął się zbytnio. Postanowiłem podejść do sprawy kompleksowo i stworzyć opis pozwalający każdemu, bez wielkiego nakładu finansowego, upiększyć swoje auto. Po przeprowadzonej symulacji w SolidWorks okazało się, że siła jaką musi dysponować każdy z siłowników do swobodnego podnoszenia maski przy uniesieniu jej na 40 cm wynosi ok 580N.
Zastosowałem siłowniki od opla vectry B hatchback do 2003r o parametrach:
- długość całkowita 473mm
- skok 188mm
- siła wyrzutu 560N
Siłowniki zakupione na aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=1961719843 . Dodatkową zaletą tych siłowników jest niewielka średnica cylindra równa 18mm (typowe mają 19mm). Istotne jest, aby siłowniki nie ocierały się o krawędź błotnika przy zamkniętej masce. Do kompletu potrzebne są jeszcze sworznie kulowe do mocowania, które zakupiłem u tego samego sprzedawcy na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=1939640494. Całość z przesyłką wyniosła ok 96zł. Za dolne mocowanie posłużyła śruba błotnika. Po wykręceniu śrubki należy rozwiercić otwór na fi 6,8mm, a następnie nagwintować na M8x1,5. Do maski natomiast trzeba było dorobić mocowanie. Za surowiec posłużył kawałek profilu zamkniętego 45x45x3.
Oczywiście można też zamocować sworzeń kulowy bezpośrednio do maski, ale wolałem jej nie dziurawić- sama maska jest wykonana z dość cienkiej blachy co nie sprzyja mocowaniu do niej siłownika.
Swoje mocowanie wykonałem wg projektu zgodnie z rysunkiem:
Jest tu więcej otworów aby można było dokładnie wyregulować położenie siłownika. Na podstawie ustawień wprowadziłem korekty do ostatecznego rysunku. Według niego można samodzielnie wykonać takie mocowanie. Wystarczy tylko szlifierka kątowa i wiertarka oraz 30 min cierpliwości . Rysunek przedstawia prawe mocowanie; należy pamiętać, że lewe jest lustrzanym odbiciem części.
Ostateczną wersję mocowania wykona mi kolega wycinając je na laserze z nierdzewki. Jeśli ktoś ma dostęp do takiego sprzętu to mogę udostępnić rozwinięty model elementu. Zapewne zostaną mi te pierwsze mocowania, więc jak ktoś z okolic Koszalina reflektuje to mogę je odstąpić .
U mnie wyszło to tak:
Tak wygląda maska w stanie równowagi- uniesiona na ok 45cm.
Widok krawędzi po zamknięciu maski:
Siłowniki nie opierają się o maskę i błotnik. Wprawione oko pewnie dopatrzy się większej szpary, ale ona była już przed montażem siłowników- pamiątka po dzwonie poprzedniego właściciela
W momencie, w którym maska się zatrzymuje w górnym położeniu widać delikatne falowanie. Jest to wynikiem tego, że obecne mocowanie ma większe otwory co osłabiło lekko element. Ostateczna wersja elementu będzie sztywniejsza.
I jeszcze filmik:
FILMIK
polaff - 15-12-2011, 18:51
Ciekawe jak długo wytrzymają te siłowniki.
marianoooo - 15-12-2011, 18:58
Te siłowniki są przeznaczone do tylej klapy, a maskę się raczej zadziej podnosi niż otwiera się bagażnik .
polaff - 15-12-2011, 19:45
a to co innego - tym bardziej, że maska waży pewnie ze 30% masy bagażnika.
Krzysek - 15-12-2011, 20:54
Fajny pomysł i super wykonanie .
m6riano - 15-12-2011, 21:00
marianoooo napisał/a: | Swoje mocowanie wykonałem wg projektu zgodnie z rysunkiem:
|
A dowiadywałeś sie może o możliwość seryjnej produkcji..?;-)
marianoooo - 15-12-2011, 21:08
Jak kolega wykona mi te mocowania to mogę się dowiedzieć czy będzie możliwość zrobienia większej ilości sztuk- jeśli będzie zainteresowanie.
m6riano - 15-12-2011, 21:10
Jeśli całkowity koszt zejdzie poniżej stówki to ja sie pisze...;-)
yaro1976 - 15-12-2011, 21:12
super, ja też się przymierzam do montażu siłowników, ja mam od Sigmy i właśnie się zastanawiałem jak to wszystko spiąć, a tu masz,
przychylam się do prośby Mariano, chętnie bym sobie zdjął z głowy temat mocowania, czyli czy mógłbyś coś takiego wymodzić więcej?
Tomii - 15-12-2011, 21:15
kawał dobrej roboty, brawo
marianoooo - 15-12-2011, 21:22
Wysłałem zapytanie co do zrobienia większej ilości. Jak coś się urodzi to dam znać. Gdyby jednak nie wyszło polecam spróbować zrobić je samemu z profilu zamkniętego. Naprawdę wystarczy tylko szlifierka kątowa i wiertarka
sveno - 16-12-2011, 02:40
marianoooo, kompleksowo i genialnie dodaj sobie plusik, a tak poza to kilka błędów masz na rysunku
Anonymous - 16-12-2011, 02:42
marianoooo, BRAWO !!! świetne wykonanie i widać że podejście do tematu profesjonalne
też czekam na info w sprawie seryjnej produkcji wiadomo, że co cięte laserem będzie dokładniejsze i bardziej estetyczne
proszę jeszcze tylko o foto zamkniętej maski czy przypadkiem teleskopy nie odginają jej do góry ?
marianoooo - 16-12-2011, 16:10
Niestety przez kolegę nie mogę załatwić większej ilości mocowań. Wysłałem natomiast oficjalne zapytanie do firmy z prośbą o wycenę wykonania partii 10 kpl mocowań. Jak się odezwą to dam znać.
Tomek - 16-12-2011, 17:06
marianoooo napisał/a: | Niestety przez kolegę nie mogę załatwić większej ilości mocowań. Wysłałem natomiast oficjalne zapytanie do firmy z prośbą o wycenę wykonania partii 10 kpl mocowań. Jak się odezwą to dam znać. |
to róbmy zapisy na te 10 kpl, bo jak znam życie to będzie duże zainteresowanie
ja jestem na 100% chętny, jesli bedzie dostepny taki zestaw
pozdro
|
|
|