To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Problem z klaksonem i tempomatem

RadekW - 21-12-2011, 15:13
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Problem z klaksonem i tempomatem
Witam,
W mojej Cari coś jest nie tak ponieważ nie działa klakson i tempomat. Jak pojechałem do mechanika z niedziałającym klaksonem i zaczął sprawdzać to okazało się że klakson był odłączony a po wpięciu go trąbi ciągle. Mechanik chyba nigdy z tym się nie spotkał i rozłożył ręce stwierdził tylko że może poduszka jest uszkodzona. Czy to jest jakoś powiązane z tym tempomatem który w ogóle nie działa. Wiem że niezbyt fachowo zadałem pytanie ale może ktoś z czymś takim się spotkał.

Jaro1974 - 21-12-2011, 17:25

Z tego co się orientuję to klakson raczej nie ma nic wspólnego z tempomatem. Odnośnie klaksonu - proponuję sprawdzić przy kierownicy styki czy nie są zwarte na stałe, dalej jeżeli nie są zwarte to szedłbym dalej czy przewód zasilający nie robi zwarcia i nie podaje sygnału na klakson. Najczęstszą przyczyną jest przetarcie izolacji. I tu bym szukał przyczyny. Żeby się dostać tam musisz zdjąć poduszkę kierownicy. A to się robi przy wyłączonym prądzie bo później jak wyjmiesz ją pod napięciem to kontrolka od poduch będzie śię świecić i komp odnotuje to jako błąd. Pozdrawiam.
kobelko - 21-04-2013, 19:04
Temat postu: klakson
Czy zasilanie klaksonu jest plusem i minusem z kabla, który do niego jest podłaczony? Czy tylko dochodzi do klaksonu przewód plusowy, a minus pochodzi z przykrecenia klaksonu do auta?