To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Luzy w kierownicy i stłumione stuki

EmilRotu - 23-12-2011, 16:05
Temat postu: [Cari 1.8] Luzy w kierownicy i stłumione stuki
Witam,

Mam problem z moją Carismą. Jak jeżdżę po nierównościach słychać takie stłumione stuki po prawej sstronie, dodatkowo mam spory luz na kierownicy i powyżej 120 km/h kierownica lekko drży. Wymieniłem już wahacz prawy z kompletem tulejek i końcówki drążków kierowniczych i nic. Jak myślicie jaka może być przyczyna i jak to sprawdzić?

Saqu - 23-12-2011, 23:53

może sam drążek kierowniczy ma luz, przy łączeniu z maglem, możesz poszarpać za koło powinno być coś słychać gdzie stuka, a jak nie to na trzepaki podjechać, koszt około 20zł u nas w mieście
Morfi - 24-12-2011, 00:08

łożysko mcpherson.
Niech ktos porusza autem, a ty dotknij górnego mocowania przedniego amortyzatora.

EmilRotu - 15-03-2012, 08:54

Przepraszam za wznowienie tematu, ale już nie mam siły. Byłem ostatnio u mechanika, stwierdził, że drążek ma luz. Wymieniłem drążek i nadal to samo. Wcześniej wymieniłem łożysko mcpherson i nic. Luz się zmniejszył po wymianie drążka, ale nadal jest wyczuwalny.
plecho1 - 15-03-2012, 09:13

A sprawdzałeś sworznie zwrotnic, wystarczy podnieść auto i poruszać za koło w różnych płaszczyznach. Niech ktoś inny w tym momencie obserwuje sworzeń. W mojej poprzedniej Carismie zużyte sworznie wydawały podobny dźwięk jak drążki kierownicze.