Carisma - Techniczne - CZY MOŻNA JEŻDZIĆ BEZ KORONKI ABS TYLNIEJ
kiki0007 - 14-01-2012, 09:57 Temat postu: CZY MOŻNA JEŻDZIĆ BEZ KORONKI ABS TYLNIEJ PRZY ROZBIERANIU KOLA TYLNIEGO OD STRONY KIEROWCY ZOSTAŁA USZKODZONA KORONKA ABS CZY MOŻNA JECHAC BEZ NIEJ JAK TAK TO CZY ABS BEDZIE DZIAŁAŁ NADAL POZA TYM JEDNYM KOŁEM PILNE PROSZE O SZYBKĄ POMOC
Jaro1974 - 14-01-2012, 10:52
Nie wiem jak to będzie na sto procent ale podczas pierwszego hamowania system ABS prawdopodobnie się rozłączy i nie będziesz miał go wcale. Moje domysły wiążą się z tym że kiedyś gdy zaciągnąłem ręczny na śliskim podłożu, auto się jeszcze toczyło więc przednie koła się kręciły a tylne stały w miejscu, zapaliła mi się kontrolka od ABS-u i nie miałem go wcale do momentu wyłączenia silnika. Po powtórnym włączeniu silnika wszystko wróciło do normy. Tak więc myślę że u ciebie objaw będzie podobny.
[ Dodano: 14-01-2012, 10:55 ]
A i jak piszesz to wyłącz capsa.
szunaj - 14-01-2012, 11:01
Witaj,nie mogę napisać czy możesz jezdzić z uszkodzoną koronką bo nie wiem w jakim stopniu została uszkodzona,ale na pewno ABS nie bedzie działał bo czujnik nie odczyta predkości i poślizgu kola,ja przez pewien czas miałem uszkodzoną koronkę i jezdziłem ale ABS-u nie miałem
kiki0007 - 14-01-2012, 13:39
witam macie racje żeczywiście po pierwszym naciśnieciu hamulca zapaliła sie kontrolka i abs nie działa tylko mnie interesuje czy długo tak mozna jezdzic bo musze pojezdzic w kilka miejsc zanim go zrobie a nie wiem czy nic sie nie stanie z papa i całym układem abs jak narazie po nacisnieciu hamulca wszystkie koła stoja w miejscu i radz se sam hehe a koronka pekneła w pół przy wkreceniu sruby która miała wypchnac bęben przy zdejmowaniu żeby sprawdzic szczeki hamulcowe bo cos popiskiwało w tym kole i tak wkrecałem ją a ta sie zaparła o ta nieszczesna koronke i ją złamalo co zauwazyłem po zdjeciu bebna jak jedna polowa koronki została a druga wypadła na ziemie spadla to to co zostalo to odkrecilem 2 srubki i zdjolem i jezdze bez koronki tylko czy tak mozna bo zanim to zrobie to troche musze pojezdzic samochodem
Krzyzak - 14-01-2012, 13:53
wyjmij bezpiecznik od abs (skrzynka w kabinie, obok pedału sprzęgła) i możesz tak nawet jeździć wiecznie - tylko abs nie będzie działał (i kontrolka będzie się świecić)
Saqu - 14-01-2012, 14:27
Krzyzak napisał/a: | (i kontrolka będzie się świecić) |
żarówkę można wyciągnąć
Jaro1974 - 14-01-2012, 14:45
Saqu napisał/a: | żarówkę można wyciągnąć |
Zawsze jest jakieś wyjście
Marcino - 14-01-2012, 23:29
zamów koronke na allegro i po kłopicie. Bez ABS kilka dnie porzezyjesz i nic sie nie stanie..:)
|
|
|