Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Wyrzucanie oleju wspomagania przez zbiorniczek.
Mqrio - 08-02-2012, 14:58 Temat postu: [Cari 1.9TD] Wyrzucanie oleju wspomagania przez zbiorniczek. Posiadam Carismę 1.9TD `99r. Od jakiegoś casu zaczeły się problemy ze wspomaganiem. Przy maksymalnym skręcie kierownicy słychać dosyć spore piszczenie. Często jest tak, że piszczenie słychać nawet po delikatnym skręcie kół, czasami przy skręcaniu są momenty, że czuć przerywany opór. Parę razy nastąpiło dosyć silne wyrzucenie oleju przez zbiorniczek, nie jest to częste, więc wystarczy dolać i można jechać. Tylko na jak długo starczą takie zabiegi? Co jest przyczyną?
Hugo - 08-02-2012, 19:19
Mqrio napisał/a: | Co jest przyczyną? | Za luźny lub zużyty pasek napedu pompy wspomagania. Naciągnąć bądź wymienić pasek.
kosek - 08-02-2012, 20:21
Witam
Przerabiałem ten temat dwa lata temu.
U mnie najnormalniej w świecie zrobił się "korek lodowy"
i wywaliło mi olej zbiorniczkiem.
Całe szczęście szybko przyszła wiosna,
a dla pewności wymieniłem olej we wspomaganiu.
pozdrawiam
Jaro1974 - 08-02-2012, 20:44
Mogą być oba przypadki opisane powyżej a może być to że układ jest po prostu zapowietrzony i też może płyn wywalić górą. Proponuję posprawdzać wszystkie opisane powyżej przypadki. Powinno pomóc.
skaleq - 09-02-2012, 19:05
Pytanie może banalne, ale co tam się wlewa ?
Mqrio - 09-02-2012, 19:10
Płyn od pompy wspomagania układu kierowniczego, który wylał się przez korek. Przy nieruchomej kierownicy olej podnosił się, podczas wykonywania skrętu kierownicą stan oleju opadał.
Jaro1974 - 09-02-2012, 20:53
skaleq, płyn do wspomagania. Nie Pamiętam dokładnie teraz jaki jest dedykowany do carismy ale ja u siebie wymieniłem na ATF 220 (kolor czerwony).
Mqrio napisał/a: | Przy nieruchomej kierownicy olej podnosił się, podczas wykonywania skrętu kierownicą stan oleju opadał. |
A ja mam pytanie: jak skręciłeś na maksa w którąś ze stron i przytrzymałeś to szły bąble powietrza ? Jeśli tak to na 100% zapowietrzony układ. Sposób odpowietrzenia jest banalnie prosty. Skręcasz na maksa raz w jedną stronę, przytrzymujesz kierownicę przez chwilę, następnie skręcasz na maksa w drugą stronę, znów przytrzymujesz w tym położeniu i tak kilka razy aż przestanie wywalać bąble powietrza w zbiorniku. Po takim zabiegu powinno wszystko wrócić do normy.
Mqrio - 09-02-2012, 21:48
Jaro1974 przyznam szczeże, że przy maksymalnym skręcie mogły wychodzić bomble powietrza, bo z kabiny widziałem jak przez otwarty zbiorniczek tryska olej do góry. Raczej starałem się unikać maksymalnych skrętów kierownicy żeby nie prowokować piszczenia układu. Dzięki bardzo za poradę, jutro rano polecę do auta i postaram się go odpowietrzyć. Napiszę jak wyszło.
Jaro1974 - 09-02-2012, 21:57
Nie ma za co. Jeśli jest tak jak myślę to powinieneś mieć po problemie. Ale jeśli się zapowietrzył to musi być tego jakaś przyczyna więc posprawdzaj sobie wszystkie połączenia gwintowe od instalacji hydraulicznej.
|
|
|