Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Uszkodzona manetka wycieraczek
Kylek - 11-05-2012, 11:36 Temat postu: [Cari 1.9TD] Uszkodzona manetka wycieraczek Witam wszystkich
Przydarzył mi się taki mały psikus, że podczas spryskiwania szyby został mi w ręku kawałek manetki od wycieraczek. Oderwała się ta końcówka, którą się obsługuje wycieraczkę tylnej szyby. Właściwie wycieraczki nadal mogę normalnie obsługiwać, poza spryskiwaczem tylnej szyby, ale nie jest to wygodne i nie wygląda ładnie.
Znalazłem takie manetki na Allegro, ale mam wątpliwości co do montażu. Nie wiem, czy wystarczy odkręcić tylko osłonę kierownicy czy też całą kierownicę trzeba demontować? I co z airbagiem - nie chciałbym go przy okazji odpalić?
Wymieniał ktoś taką manetkę?
plecho1 - 11-05-2012, 12:50
Jeśli chcesz wyjąć poduszkę, to odłącz najpierw akumulator i nic się nie stanie. Jeśli odłączyłbyś poduszkę z podpiętym akumulatorem to spowodował byś błąd poduszki który trzeba by było kasować komputerem w serwisie.
Hugo - 11-05-2012, 22:46
Kylek napisał/a: | Nie wiem, czy wystarczy odkręcić tylko osłonę kierownicy czy też całą kierownicę trzeba demontować? | Trzeba zdjąć plastiki na obudowie kolumny kierowniczej i kierownicę. Następnie odłączyć wtyczkę od poduszki powietrznej, odkręcić taśmę od airbag-u, zdjąć to i dopiero odkręcić wkręty mocujące przełącznik zespolony i zdjąć go.
|
|
|