To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Belka tył - zmiażdżona...

azaki - 21-05-2012, 10:12
Temat postu: Belka tył - zmiażdżona...
Jakis czas temu zachciało mi sie pojechac "skrótem" przez pewien trawnik i zahaczyłem tylną belką o jakieś betonowe coś. (przy prędkości może 5km/h). Dało to taki efekt, że belka została dosłownie zmiażdżona przy lewym kole a koła złożyły sie do środka.

Diagnoza: belka do wymiany.

Teraz pytanie do Was, bo ja się na mechanice samochodowej nie znam w ogóle.
1. Czy belki tylne są w kazdym Galu 97-04 takie same? - bo sprzedawcy z allegro nie maja pojecia i każdą sprzedają jako jedno i to samo.

2. Czy po założeniu nowej belki musze ustawiać koła tylne pod kątem zbieżności, geometrii, itd.? Nie chce, żeby mnie ktoś na coś naciągał. :/

3. Może polecacie jakiegoś handlarza klamotami który mi wyśle na 100% dobre części?

Dzięki wielkie za pomoc.
AZ

KaWu - 21-05-2012, 13:02

azaki napisał/a:
1. Czy belki tylne są w kazdym Galu 97-04 takie same?

Nie wiem jak z drugim liftem, ale poprzednie są raczej takie same.

azaki napisał/a:
2. Czy po założeniu nowej belki musze ustawiać koła tylne pod kątem zbieżności, geometrii, itd.? Nie chce, żeby mnie ktoś na coś naciągał. :/

Geometria do sprawdzenia.

azaki napisał/a:
3. Może polecacie jakiegoś handlarza klamotami który mi wyśle na 100% dobre części?

"CzesciGalant" z Legnicy.

robertdg - 21-05-2012, 17:05

Belki tylne w napędach FWD są takie same bez wględu na typ nadwozia, po wymianie konieczna kontrola geometrii, no i wymiana uszkodzonych wahaczy.
azaki - 22-05-2012, 09:44

Dzieki za wskazówki.
Gatsu - 24-05-2012, 16:30

KaWu napisał/a:
"CzesciGalant" z Legnicy.

też polecam, mają wybór używek i znają sie ciut :)
i miła obsługa ;)

arturj123 - 23-07-2012, 16:28

Chcę u siebie wymienić belkę tylną. Najbardziej się martwię o to jak odkręcić te śruby(nakrętki) mocujące belkę. Są mocno skorodowane. Co jeśli nie uda się ich odkręcić, bądź któraś pęknie? Czy to są śruby do ew. wymiany, czy są raczej przyspawane do podwozia?
robertdg - 23-07-2012, 22:55

Śruby sa wprowadzone w podłużnice ustawione sa w korytkach i zatulejowanie, jak sie obróci w tulei to tylko wiercić dziure na około 2/3 wysokości podłużnicy i spawać śrube.