Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] Przestał działać centralzamek w klapie bagażn
artury2000 - 29-05-2012, 11:47 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Przestał działać centralzamek w klapie bagażn Witam,
jak w tytule:
Przestał działać centralzamek od klapy bagażnika.
We wszystkich czterech drzwiach dzieła bez zarzutu a na tylne nie reaguje.
Prośba od czego zacząć by sprawdzić co się zepsuło ???
z góry wielkie dzięki
gitarr - 29-05-2012, 12:49
Sprawdź czy prąd dochodzi do siłownika, jeżeli prąd dochodzi to uszkodzony siłownik, jeżeli nie to po kablu aż znajdziesz przyczynę.
robertdg - 29-05-2012, 17:46
gitarr napisał/a: | jeżeli nie to po kablu aż znajdziesz przyczynę. | Najczęściej pękają przewody w gumowej koszulce pomiędzy klapą a karoserią
remi - 30-05-2012, 23:27
ja miałem taki przypadek, że zamek w klapie był otwarty i się nie zamykał. Dodam, że z kluczyka też nie było możliwości zamknięcia zamka, bo nie dało się obrzucić kluczykiem. Jak się okazało powodem był siłownik, który zakleszczył się w pozycji otwarte i przez to blokował cięgno. Chwilowym rozwiązaniem było wyciągnięcie siłownika wraz z cięgnem - dzięki temu dało się zamknąć bagażnik z kluczyka. Jak założyłem inny siłownik to zaczęło działać. Na koniec dodam, że w siłowniku pękł plastik na końcu siłownika ten na przeciwko pracującego elementu (nazwijmy to dnem siłownika) i jak siłownik wysunął się maksymalnie to dno się odkształcało i ten element co się wysuwa lekko się wykrzywiał i blokował. Po wciśnięciu ręką siłownika mogłem go podłączać pod akumulator tak żeby sprawdzić jego pracę, średnio co dziesiąte otwarcie się blokował.
artury2000 - 01-06-2012, 11:31
remi napisał/a: | ja miałem taki przypadek, że zamek w klapie był otwarty i się nie zamykał. Dodam, że z kluczyka też nie było możliwości zamknięcia zamka, bo nie dało się obrzucić kluczykiem. |
W moim przypadku klapę bagażnika mogę na szczęście zamykać kluczykiem.
Student - 01-06-2012, 11:36
Poszła zębatka w mechaniźmie a dokładnie taki mały bolczyk który jest odlany w plastiku.
Nie naprawialne, trzeba wymienić cały mechanizm zamka, kwestia ile idzie przewodów do zamka.
Gdyby było coś innego a mechanicznego w tym zamku to z chęcią oddam cały zamek bo mam ze swojej Carismy.
|
|
|