To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Klimatyzacja odgrzybianie - szukanie parownika

borys120 - 02-08-2012, 16:31
Temat postu: Klimatyzacja odgrzybianie - szukanie parownika
Witam

Poszukuje parownika w Lancerze z 2006r z automatyczna klima.
Wyjąłem filtr przeciwpyłkowy i nie widać tak owego parownika.
A chciałbym zapodać pianke marki CRC bezpośrednio na parownik.

Pytanie brzmi czy ktoś wie gdzie jest parownik i jak sie do niego dostać.

Bojar - 03-08-2012, 14:42

W sumie też chciałbym znać odpowiedź
W serwisie piankę wpuszczali w kratkę zewnętrzną przy słupku od strony pasażera.
Więc domyślam się, że parownik gdzieś tam jest

p_k - 04-08-2012, 22:55

Jak u mnie robiłem serwis klimy (bo była delikatna nieszczelność) to coś wspominali ze parownik jest bardzo trudno dostępny gdzieś za konsolą.
.TM - 05-08-2012, 09:51

Wyjmij filtr kabinowy, pod nim jest wiatrak (ułożony w poziomie), wpuść piankę powoli na ten wiatrak niech wypełni całą powierzchnię, odczekaj trochę niech pianka opadnie i wpuść kolejną porcję (dodatkowo możesz ten wpuścić piankę w otwory wylotowe powietrza do kabiny). Jeśli opróżnisz tak całą flaszkę pianki poczekaj aż opadnie i uruchom auto z włączoną klimatyzacją i wiatrakiem na max, z otwartymi drzwiami tak jak jest w instrukcji czyli na ok. 20 min.
Reszta pianki z wiatraka zostanie wciągnięta do środka na parownik.

roarflex - 06-08-2012, 15:40

Parownik jest bardzo trudno dostępny. Jest na środku pod konsolą. Dostęp najbliższy z środkowych nawiewów. Z bocznych nawiewów droga do parownika jest dłuższa i z obu taka sama, są symetryczne. Ale myślę, że .TM napisał co i jak zrobić.
Anonymous - 16-10-2012, 00:07

Czy użycie pianki ma sens, czy lepiej odwiedzić odpowiedni serwis. Czy moglibyście Panowie polecić piankę, o ile taka istnieje która dobrze wywiązuje się ze swojej roli?
krzychu - 16-10-2012, 06:58

Nie wiem jaki jest sens samemu z tym grzebać jak ostatnio za 59zł (oferta z zakupów grupowych) mi wymienili (odsysają, wirują uzupełniają olej i czynnik) oraz ozonowali jakimś extra ozonatorem o gigantycznej wydajności.

Oczywiście ozonowanie działa dobrze w przypadku zalążków problemu. Jak jest tragedia to pianka też nie pomoże... Trzeba porządną chemię lub rozebrać i wyczyścić mechanicznie.... Dlatego nie warto bagatelizować problemu ze śmierdzącą klimą tylko szybko działać.

yaru23 - 13-08-2013, 14:01

Mam pianke Wurtha do klimy. Wg instrukcji trzeba ja wprowadzić do kanału odprowadzającego wode z parownika. Gdzie znajde ten przewód. Ktoś z Was to robił?