[97-04]Galant EAxA/W - [ROZWIĄZANY] EA3A '99 Limp mode, check engine, 1000-2500rpm
Kruk_piotr - 02-08-2012, 23:55 Temat postu: [ROZWIĄZANY] EA3A '99 Limp mode, check engine, 1000-2500rpm Jak w opisie - w trakcie próby wyprzedzania silnik ograniczył moc, zapalił się check engine - i tyle było z mojego wyprzedzania. Dotoczyłem sie jakos do domu, na jałowym biegu silnik ciągle przyspiesza z 1250rpm do 2000rpm po czym odpuszcza przy 2000rpm i daje zaplon z powrotem przy 1250rpm. Niby mozna sie jakos toczyc, nawet do 70 rozpedzic, ale to nie moze tak byc przeciez. Nie raz wczesniej wyprzedzalem i nie raz dawalem gaz do deski, nigdy zadnego sprzeciwu ze strony silnika. Probowalem zapalac jeszcze raz, rozlaczac akumulator na kilkadziesiat sek itd - nic nie pomaga. Pierwsza mysl to awaria czujnika polozenia przepustnicy lub pedalu przyspieszenia - ktos mial podobne problemy? Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Owczar - 03-08-2012, 00:56
Pewnie przepustnica.
Wymrugaj błędy: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
Kruk_piotr - 03-08-2012, 12:04
Rozwiązany - pomyslalem ze zanim pojade na diagnostyke zobacze czy przypadkiem przepustnica nie zablokowala sie przy maksymalnym otwarciu (przy wcisnieciu gazu do deski) od zalegajacego brudu (2 lata nie czyscilem). Okazalo sie ze przepustnice mam czystsza niz zaraz po wyczyszczeniu Moze lanie Vpower Racing nie bylo takim zlym pomyslem No a gdzie problem? Ulamana wtyczka od kabli idacych do przepustnicy, zapewne zasluga pana Czajki ze Szczecina, ktoremu lekkomyślnie powierzyłem samochód jakiś czas temu. Mogła wypaść w każdej chwili, wypadła wczoraj - siedzi bardzo lekko, trzeba będzie pomyśleć o zdobyciu takiej wtyczki.
komarsnk - 03-08-2012, 12:09
Kruk_piotr napisał/a: | No a gdzie problem? Ulamana wtyczka od kabli idacych do przepustnicy |
To pewnie nie jest wyłamana tylko zgubiony został drucik zabezpieczający. Może nie ma sensu ciąć wtyczki
Kruk_piotr napisał/a: | Okazalo sie ze przepustnice mam czystsza niz zaraz po wyczyszczeniu Moze lanie Vpower Racing nie bylo takim zlym pomyslem |
Nie nie ma żadnego związku pomiędzy paliwem a nagarem w przepustnicy
|
|
|