To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Słabnie, dławi się i gaśnie

avix - 20-08-2012, 00:14
Temat postu: [Cari 1.6] Słabnie, dławi się i gaśnie
Witam. Posiadam Cari 1.6 90km 96r z gazem. Od pewnego czasu po przejechaniu kilku km (ok 15 - 20 minut pracy silnika) zaczyna słabnąć aż w końcu gaśnie i za nic nie chce odpalić. Na gazie silnik chodzi bez zarzutów, jednak czasem jest potrzeba jazdy na benzynie i wtedy jest problem. Co mnie zaciekawiło to to, że pompa paliwa nie działa po przekręceniu zapłonu a dopiero przy kręceniu rozrusznikiem, w innych samochodach sie z tym nie spotkałem. Nie wiem czy to wina pompy, czy elektryki czy moze jeszcze czegos innego... Może ktoś ma pojęcie co to może być to proszę o pomoc gdyż nie mam na tyle pieniedzy aby szukać przyczyny na ślepo. Jak będzie potrzeba to oddam do mechanika, ale wolałbym samemu to zrobic (taniej i możliwe, że to jakaś "pierdoła", której wymiana potrwa kilka minut) :) .
amp - 20-08-2012, 01:13

Przeczyścić przepustnice próbowałeś?
scoratir - 20-08-2012, 10:41

Mi to wygląda na kończącą się pompę paliwa w zbiorniku. Miałem kiedyś przypadek (nie w mitsu) że auto jeździło normalnie jakieś 15-20km, ale po tym czasie gasło i nie chciało już odpalić. Jednak po odczekaniu 30-40min auto zapalało i jechało dalej :D .
Co było przyczyną? Właśnie kończąca się pompa paliwa. Gdy była zimna to dawała ciśnienie jako takie i auto jechało, ale po rozgrzaniu ciśnienie spadało i auto gasło.
Sprawdziłem to wyjmując pompę z baku, włożyłem ją do wiaderka z paliwem i podpiąłem napięcie. Powinna trysnąć na 2-3metry, a tam ledwo podawało paliwo.

Hugo - 20-08-2012, 18:48

avix napisał/a:
Co mnie zaciekawiło to to, że pompa paliwa nie działa po przekręceniu zapłonu a dopiero przy kręceniu rozrusznikiem
Prawidłowo.