Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Słabnie, dławi się i gaśnie
Autor Wiadomość
avix 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-08-2012, 00:14   [Cari 1.6] Słabnie, dławi się i gaśnie

Witam. Posiadam Cari 1.6 90km 96r z gazem. Od pewnego czasu po przejechaniu kilku km (ok 15 - 20 minut pracy silnika) zaczyna słabnąć aż w końcu gaśnie i za nic nie chce odpalić. Na gazie silnik chodzi bez zarzutów, jednak czasem jest potrzeba jazdy na benzynie i wtedy jest problem. Co mnie zaciekawiło to to, że pompa paliwa nie działa po przekręceniu zapłonu a dopiero przy kręceniu rozrusznikiem, w innych samochodach sie z tym nie spotkałem. Nie wiem czy to wina pompy, czy elektryki czy moze jeszcze czegos innego... Może ktoś ma pojęcie co to może być to proszę o pomoc gdyż nie mam na tyle pieniedzy aby szukać przyczyny na ślepo. Jak będzie potrzeba to oddam do mechanika, ale wolałbym samemu to zrobic (taniej i możliwe, że to jakaś "pierdoła", której wymiana potrwa kilka minut) :) .

amp 
Mitsumaniak
1337

Auto: Carisma 1.6 4G92
Wysłany: 20-08-2012, 01:13   

Przeczyścić przepustnice próbowałeś?

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 20-08-2012, 10:41   

Mi to wygląda na kończącą się pompę paliwa w zbiorniku. Miałem kiedyś przypadek (nie w mitsu) że auto jeździło normalnie jakieś 15-20km, ale po tym czasie gasło i nie chciało już odpalić. Jednak po odczekaniu 30-40min auto zapalało i jechało dalej :D .
Co było przyczyną? Właśnie kończąca się pompa paliwa. Gdy była zimna to dawała ciśnienie jako takie i auto jechało, ale po rozgrzaniu ciśnienie spadało i auto gasło.
Sprawdziłem to wyjmując pompę z baku, włożyłem ją do wiaderka z paliwem i podpiąłem napięcie. Powinna trysnąć na 2-3metry, a tam ledwo podawało paliwo.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 20-08-2012, 18:48   

avix napisał/a:
Co mnie zaciekawiło to to, że pompa paliwa nie działa po przekręceniu zapłonu a dopiero przy kręceniu rozrusznikiem
Prawidłowo.

Odpowiedz do tematu