To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Problem z chłodzeniem silnika

Albercik - 19-09-2012, 09:56
Temat postu: Problem z chłodzeniem silnika
Witam, mam spory problem z którym borykam się ostatnio. Otóż zaczęło się od tego, że w kabinie śmierdzi płynem chłodniczym, co dziwne szczególnie jak klima chłodzi a nie grzeje, szyby parują itd. Objawy jakby nagrzewnica ciekła, jednak nigdzie wycieków płynu w kabinie nie widzę. Niestety to nie jedyny klops, bo razem z tym problemem łaczy się jeszcze jeden : płyn z chłodnicy ucieka do zbiorniczka wyrównawczego, chłodnica jest pusta, górne węże idace z silnika niestety też. Co doleję płynu do chłodnicy to wywala go przez korek, a jak zakręcę korek to do zbiorniczka. Wymieniłem termostat, bo faktycznie się nie otwierał, ale nic to nie dało. Gdzie szukać przyczyny?

Pozdrawiam

plecho1 - 19-09-2012, 10:52

Możliwe, że padła uszczelka pod głowicą.
Albercik - 19-09-2012, 11:06

W oleju nie ma śladu płynu, w płynie tez nie widac plam oleju. Może pompa wody padła? Możliwe to?
Owczar - 19-09-2012, 11:06

Podpisuję się pod powyższym. Nie przegrzałęś go przypadkiem jak termostat się nie otwierał?
plecho1 - 19-09-2012, 11:10

Bo wyciek może być do komory spalania i jeszcze jest na tyle mały, że cały płyn jest spalany czy wyrzucany wraz z spalinami.
Krzyzak - 19-09-2012, 11:19

Albercik napisał/a:
W oleju nie ma śladu płynu, w płynie tez nie widac plam oleju.
bo mogła się spalić na styku kanał wodny - cylinder
wtedy ciśnienie będzie wyrzucać płyn bez objawów z plamami oleju w jednym czy drugim

Albercik - 19-09-2012, 11:39

No to klęska. Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Obawiam się, że macie rację.
Elmosquito - 02-10-2012, 19:20

Witam,
może mi ktos podeslać link do tematu "wymiana i odpowietrzenie płynu w chłodnicy"
Kiedyś czytałem jak to zrobić, ale teraz nie mogę tego odnaleść.

czekoladka_1981 - 02-10-2012, 19:49

Elmosquito napisał/a:
Witam,
może mi ktos podeslać link do tematu "wymiana i odpowietrzenie płynu w chłodnicy"
Kiedyś czytałem jak to zrobić, ale teraz nie mogę tego odnaleść.

2 lata na forum = leń
http://forum.mitsumaniaki...du+ch%B3odzenia

Albercik - 02-10-2012, 19:57

Temat rozwiązany, bardzo banalny problem: nieszczelny korek chłodnicy :) . Jak na ciepłym silniku zwiększało się ciśnienie płynu chłodzącego to wyrzucało płyn do zbiorniczka wyrównawczego, a jak miało płyn zassać to zasysyało powietrze przez nieszczelny korek. Podłożyłem uszczelkę pod korek i po kłopocie
Elmosquito - 02-10-2012, 20:13

czekoladka_1981 dzięki za pomoc.
obiecuje, że nadrobie zaległości :oops: