To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4

rezon - 22-09-2012, 13:58
Temat postu: Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4
Wyciąłem tekst dotyczący Outlandera i przeniosłem go tam gdzie powinien być czyli http://forum.mitsumaniaki...1107545#1107545
Zostawiłem to co kogoś zabolało.

Kupiłem Superba 1.8TSI 4x4 Family 152KM. Trochę dodatków - przednia szyba ogrzewana, firmowa navi oraz prawdziwy BT z wyświetlaniem komunikatów na navi i komputerze kierowcy, a także doskonałą jakością dźwięku, panoramiczne okno dachowe i wiele innych rzeczy będących standardowym wyposażeniem. Prawdziwa dwustrefowa automatyczna klima z czujnikiem jakości powietrza (auto przełączanie powietrza wewn/zewn) - może Outek X generacji już będzie miał ;) , nadmuchem regulowanym niemal na wszystkie możliwe sposoby, nadmuch na tył góra (słupek) i dół, regulowana multifunkcjonalna kierownica ze sterowaniem radia, navi, telefonu, tempomatu itd..., czujniki cofania przód/tył z wyświetlaniem na radiu każdego oddzielnie - trochę żałuję, że nie zamówiłem automatycznego parkowania. Parametry książkowe 9,1s do setki, 211 km/h, 10,7/6,7/8,2 l/100km, prześwit 16cm (pakiet na bezdroża), 603l bagażnika i cisza w środku, ceny części nieporównywalne do Mitsu, więc jakoś przeboleję ew. wyższą awaryjność zwłaszcza przy 4-letniej rozszerzonej gwarancji. I to wszystko za 115tys. zł czyli 2/3 ceny nowego Outka. Wrażenia po pierwszej jeździe - stabilnie, cicho, dynamicznie. No ale dla prawdziwych Mitsumaniaków to będzie tylko Skoda z kurostrzałą, podczas gdy oni jeżdżą z diamentami ;) . Dla mnie zarówno Outek, jak i Superb to tylko narzędzie do przemieszczania się z punktu A do punktu B - czasami z bagażem.

wnętrze silver

panorama i kawałek deski

bagażnik z ori systemem zamocowań

mkm - 22-09-2012, 14:32

rezon, da się bez krzaczków.
Temat przeniosłem do "NieMiśków" - mam nadzieję, że jak nie zdążuyłeś opisać Mitsu to będziesz opisywał Skodzinę.

rezon - 22-09-2012, 14:48

przecież 85% tekstu jest o Miśku, a tylko jeden akapit i zdjęcia o nowym zakupie. Nie bardzo rozumiem logiki przesunięcia - zakłuła kogoś cena zakupu? Po za tym przez większość swoich postów też opisywałem Miśka.
moniaquba - 22-09-2012, 15:21

Gratuluję zakupu!! :) Niech się sprawuje. Ja wolałbym za taką kasę kupić 2-5 letni model Lexusa, który z całym szacunkiem jest co najmniej 2 klasy nad skodą superb. Szerokości!! Jak to pali?
rezon - 22-09-2012, 15:29

dzięki. Nie stać mnie na utrzymanie 2-5 letniego lexusa. Ceny części i serwisu w tego typu samochodach powalają - zostawienie 5 czy 10 tys. zł w serwisie to żaden problem W przypadku Q7 jest tak samo. S2 to dla mnie samochód do pracy - robię ok. 40kkm rocznie z tendencją rosnącą. Ile pali - przewiduję, że średnią będę miał ok. 10l. Na razie docieram, więc 9l trochę miast i trasy nie jest miarodajne.
moniaquba - 22-09-2012, 15:51

Nie porównuj awaryjnego Q7 z bezawaryjnym Lexusem... Tak serwis drogi - tyle że te auta się nie psują.. Lepiej kupić auto, mieć tani serwis i sobie naprawiać..
mkm - 22-09-2012, 16:45

rezon, tak jak ja nie rozumiem Twojego podsumowania.
Pisałeś po różnych działach gdzie zarzucaliśmy Ci OT - jak od tego mamy dział z naszymi Miśkami.
Teraz po dłuższej chwili nagle walisz post nie wiadomo po co, bo nic nowego, ani odkrywczego nie napisałeś - pewnie znów chciałeś wspomnieć o oszustwie, bo jak sie nie udaje w sądzie to można trochę popłakać na forum.
Sugerujesz, jakieś bzdury co dobitnie świadczy, że raczej oprócz kilku tematów Forum jest Ci obce...
Niepotrzebnie wyciąłeś Outlandera - nie wiem czy tamten temat sie długo utrzyma, bo jest klasycznym nic nie wnoszącym "biciem piany".

rezon - 22-09-2012, 17:00

mkm napisał/a:
pewnie znów chciałeś wspomnieć o oszustwie, bo jak sie nie udaje w sądzie to można trochę popłakać na forum.
to nie jest do końca prawda z tym nie udawaniem się w Sądzie. Uzasadnienie uwzględnienia apelacji przez Sąd Rejonowy dość mocno wskazało pewne "niedociągnięcia" wcześniejszego postępowania. I nie płaczę nad tym. Niech raczej płacze dealer, który dla 200zł nie sprzedał już dwóch autek - bo gdybym miał w zasięgu uczciwy i solidny serwis poważnie zastanawiałbym się nad powtórzeniem Mitsu dla żony, a później dla siebie, a tak - nawet nie pomyślałem o Mitsu.
Podsumowanie Outka, które zajmowało 85% tekstu w temacie Nasze nie Miśki to poważne OT spowodowane przez admina, dlatego wyciąłem i przeniosłem. Czy się utrzyma, czy nie to nie ode mnie zależy. Napisałem obiektywnie o plusach dodatnich i ujemnych, jak kogoś z dealerów czy MMC znowu prawda w oczy kłuje, to niech wykasuje post.
Nie wiem o sugerowaniu jakich bzdur piszesz - może konkrety zamiast luźnych i nieprawdziwych oskarżeń. Wtedy będę mógł się wypowiedzieć. Forum jest dla mnie miejscem wymiany poglądów i informacji i faktycznie po za Outlanderowymi i ASO oraz trochę ASX jest mi obce, bo się na innych Miśkach nie znam, więc nie będę się wypowiadał.

rezon - 22-09-2012, 17:07

moniaquba napisał/a:
Tak serwis drogi - tyle że te auta się nie psują..
niestety każde auto się psuje, są takie, które rzadko. Nie pisałem o naprawianiu Q7 tylko o serwisowaniu - paski rozrządu itp. i komplet rozrządu kosztuje kilka tysięcy, a niestety zamienniki np. 4.2 praktycznie niespotykane. W Outku tez np. musiałem zmienić końcówki drążków czy tulejkę wahacza, a określam go jako bezawaryjny. takie naprawy to przecież zwykła eksploatacja. Z awaryjności trzech Octavii, chociaż większej niż Outka też byłem zadowolony.
mkm - 22-09-2012, 17:12

O tych sugerowanych bzdurach piszę:
Cytat:
Jeszcze raz, bo kogoś zakończenie zakłuło

Cytat:
Zostawiłem to co kogoś zabolało

Przeniosłem ponieważ chętnie poczytam o Skodzie – po to powstał ten dział.
To, że nie chciało Ci się założyć tematu o Outku i go poprowadzić to Twoja sprawa – nic na siłę, ale jak Ci się chciało robic podsumowania to potraktowałem to jako wprowadzenie do tematu o Skodzie – dlatego przeniosłem – nic mnie ani nie „zakłuło”, ani nie „zabolało”.
Zastanowił mnie natomiast Twój wybór (przy zakupie Outka).
Przesiadka z auta jakby nie patrzeć klasy SUV na „limuzynę w kombi” utwierdza mnie w przekonaniu, że sporo posiadaczy Outlandera to posiadacze przypadkowi – czyli Ci co kupili ze względu na VAT-y, ceny itp. czynniki, nie zastanawiając się jaki samochód jest im tak naprawdę potrzebny.

moniaquba - 22-09-2012, 17:15

Strasznie Ci ten Outek podpadł - ciśniesz ile możesz na niego.. Jakby mi się auto podobało i marka.. I serwis x byłby zły a y dobry to byłbym w stanie nawet kilkaset km pojechać do serwisu y.. Umówmy się raz na 2 tygodnie się nie jeździ.. Skoda ładna może fajna.. ale to tylko skoda. i tego nic nie zmieni... ani prestiżu ani polotu.. Takie auto spod rączki czecha którego z siekierą nadzorował niemiec.. 115 tys to kupa kasy.. mysle ze auto nie warte tych pieniędzy ale każdy ma swoje filozofie i przekonania. Mam nadzieje że będziesz miał miłą obsługę w Skodzie i rzadko będziesz z jej usług korzystał. W życiu bym nowego auta nie kupił - stracone pieniądze bez względu na ilość przejechanych km. Lepiej roczne - dwuletnie. Serwis dużo tańszy.. Bo możesz po gwarancji naprawiać poza ASO..
rezon - 22-09-2012, 17:55

moniaquba napisał/a:
W życiu bym nowego auta nie kupił - stracone pieniądze bez względu na ilość przejechanych km. Lepiej roczne - dwuletnie. Serwis dużo tańszy.. Bo możesz po gwarancji naprawiać poza ASO..
Ja mam nieco inne podejście - samochód jest dla mnie narzędziem pracy, więc nowy jest dla mnie pewniejszy.
moniaquba napisał/a:
serwis x byłby zły a y dobry to byłbym w stanie nawet kilkaset km pojechać do serwisu y.
masz zapewne znacznie więcej czasu :) i zapominasz, że kilkaset km to jazda kilka godzin, a taki serwis po 120tys. zajmuje cały dzień, a nie chwilę.
moniaquba napisał/a:
Skoda ładna może fajna.. ale to tylko skoda
i tak niech pozostanie... Jeszcze niektórzy mówią, że to Audi dla ubogich. Jeszcze waham się na wyborem wzoru i koloru kapelusza do kompletu, bo w renomowanym Mitsubishi nie wypadało mi ubierać, więc nie miałem. Ew. kupię berecik z antenką albo moherek na zimę ;) .A w ogóle to dlaczego mi nie dali od razu?
moniaquba napisał/a:
Strasznie Ci ten Outek podpadł - ciśniesz ile możesz na niego
a czytałeś moje podsumowanie Outka? Pewnie nie, bo piszę też tak: "Outek jest rzetelnym i fajnym SUV'em" czy " co czyni Outka najbardziej niezawodnym samochodem, jaki posiadałem w ciągu 24lat użytkowania różnych samochodów. ". Kosztował niewiele mniej niż Superb, a dzisiaj z takim wypasem kosztowałby znacznie więcej
rezon - 22-09-2012, 18:09

mkm napisał/a:
rzesiadka z auta jakby nie patrzeć klasy SUV na „limuzynę w kombi” utwierdza mnie w przekonaniu, że sporo posiadaczy Outlandera to posiadacze przypadkowi – czyli Ci co kupili ze względu na VAT-y, ceny itp. czynniki, nie zastanawiając się jaki samochód jest im tak naprawdę potrzebny.
Mój wybór Outka nie był przypadkowy. Nie kupiłem go ze względu na VAT - nie miał kratki, nie był bardzo atrakcyjny cenowo. W miarę odpowiadał moim potrzebom. Gdyby nie fatalny serwis lokalny poważnie zastanawiałbym się nad powtórzeniem, bo jeżeli ktoś przeczyta uważnie konfigurację Superba to trochę zbieżności z Outkiem jest - wielki bagażnik, 4x4, zamawiany dodatkowo zwiększony prześwit, ksenony, Keyless, Bluetooth, itp. To czy jest to SUV czy nie SUV ma dla mnie mniejsze znaczenie. Brałem też pod uwagę Hondę CRV 2.0 benzyna, ale pomimo bardzo atrakcyjnej ceny, to pow. 100km.h nie było czym jechać. To za słaby silnik, a z kolei większe to już zupełnie inna półka cenowa. Testowałem też inne VW Alltracka, Seata Freetracka, RAV-4 - czyli bliżej wciąż było do SUV'a (Seat, RAV) niż do kombi (VW). Decydowały względy użytkowe - świetne przyspieszenie przy umiarkowanym zużyciu paliwa, cisza, bardzo komfortowe zawieszenie oraz ekonomiczne - podobało mnie się V60, ale po za zasięgiem cenowym

Sporo posiadaczy Outlandera oczekuje jakości serwisu adekwatnego do ceny i renomy samochodu. I tu spotyka ich rozczarowanie. Bardzo mało posiadaczy Outlanderów powtarza zakup. Nie ma na forum chyba ani jednego. Ja też nie powtórzyłem i nie ma to wiele wspólnego z samym samochodem, który może nie był idealny, ale dobry na pewno.

mkm napisał/a:
To, że nie chciało Ci się założyć tematu o Outku i go poprowadzić to Twoja sprawa – nic na siłę, ale jak Ci się chciało robic podsumowania to potraktowałem to jako wprowadzenie do tematu o Skodzie – dlatego przeniosłem – nic mnie ani nie „zakłuło”, ani nie „zabolało”.
Przecież podsumowanie Outka czy jak określasz wprowadzenie do Skody zajmowało 85% wypowiedzi. czyli założyłem temat o Outku, głównie o nim napisałem, a wylądował w "nie Miśkach", a mój to nawet japoński był. Rozumiałbym gdyby z Holandii ;)

moniaquba - 22-09-2012, 20:37

rezon pisząc "Jeszcze waham się na wyborem wzoru i koloru kapelusza do kompletu, bo w renomowanym Mitsubishi nie wypadało mi ubierać, więc nie miałem. Ew. kupię berecik z antenką albo moherek na zimę .A w ogóle to dlaczego mi nie dali od razu?" z takim zdaniem to zastanawiam się co Ty robisz na tym forum.. Dodam że do niedawna byłeś jednym z nas - renomowanym autem jeździłeś :) - ironizując. Dodam znów rezygnować z auta które się nie psuje dlatego że Pan Sławek w serwisie jest niemiły.. - nie rozumiem. Zostawmy to niech CI się sprawuje :P zdaj relacje z czasem jak to pali - no i jaki serwis :P
rezon - 22-09-2012, 21:15

PIsząc dlaczego nie dali mi od razu miałem na myśli Skodę, a nie Mitsu :) Powinien być na wyposażeniu std każdego Superba, skoro jest parasol w tylnych drzwiach to dlaczego nie kapelusz w schowku przed tylnym fotelem? Ile pali, to stopniowo będzie widać w moim podpisie tam gdzie kreski. Oczekuję ok. 10l/100 czyli 2l więcej niż w Outku. Zobaczymy, o ile się pomylę i w którą stronę.
A pan Sławek był miły, aż za bardzo, tylko z brakiem pomyłek na fakturach ma problemy, a do innych daleko, daleko.....