To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] spadek mocy w wilgotne dni

momez - 18-10-2012, 12:51
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] spadek mocy w wilgotne dni
Witam wszystkich serdecznie :D
Jestem posiadaczem Carismy 1.8 GDI 16V 125KM 92Kw wypuszczonej pod koniec roku '98.
Zauważyłem że auto przy wilgotnej pogodzie chwilami słabnie podczas normalnej jazdy (przy ok 90km/h jakieś 2tys. obrotów na 5biegu) po czym nagle dostaje kopa. Natomiast w słoneczne dni silnik pracuje równiutko. Filtr powietrza wymieniony. Czy to znaczy że czas na czyszczenie przepustnicy?

mlun - 18-10-2012, 15:52

Zobacz czy jest brudna to ocenisz czy kwalifikuje się do czyszczenia.
ReaperEzg - 18-10-2012, 17:51

kurde kiedyś w oplu tez miałem podobny problem, auto chodziło zależnie od humoru, przyczyn może być wiele dla opisanego przez Ciebie objawu, nieszczelność pomiędzy kolektorem ssącym a silnikiem, a iskra czasem nie skaczę na przewodach ? To była u mnie przyczyna, auto pracowało różnie, jak złapało prąd to szedł, a jak nie to taczka
marcinkn - 18-10-2012, 20:36

ReaperEzg w GDI nie ma przewodów, są fajkocewki...ja coś takiego zauważyłem po nocy jak jest wilgotno tzn. pada deszcz, ale tylko na zimnym, potem jest ok i nie zawsze takie zjawisko występuje....
ReaperEzg - 19-10-2012, 14:45

ah te japońce, może ten typ tak ma ?
pepcio5 - 19-10-2012, 14:48

Japoniec z Holandii :badgrin:

Ja bym sprawdził układ zapłonowy.

mlun - 20-10-2012, 21:39

Akurat silnik i skrzynia są Japońskie :)
momez - 21-10-2012, 23:23

wymieniłem świece i po weekendzie wyczyszczę przepustnice a potem sprawdzę jak śmiga w wilgotny dzień i dam znać co i jak

[ Dodano: 21-10-2012, 23:31 ]
marcinkn napisał/a:
ReaperEzg w GDI nie ma przewodów, są fajkocewki...ja coś takiego zauważyłem po nocy jak jest wilgotno tzn. pada deszcz, ale tylko na zimnym, potem jest ok i nie zawsze takie zjawisko występuje....

dokładnie, nie zawsze. kiedy ostatnio wyczyściłem przepustnice to zjawisko te nie było zauważalne aż z czasem zaczęło pojawiać się znowu. z tym że częściej jeździłem w słoneczne dni więc może dlatego nieodczułem tego od razu

[ Dodano: 16-11-2012, 17:49 ]
wyczyściłem przepustnice i na kilka tygodni silnik pracował idealnie a teraz odczuwam lekkie "szarpanie" podczas jazdy ze stałą prędkością. kolektor ssący obsmarowany czarnym nagarem (ktoś wie skąd to się bierze?)