To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1.8GDI] brak podświetlenia tablic:/

radek8622 - 20-10-2012, 10:20
Temat postu: [1.8GDI] brak podświetlenia tablic:/
Cześć mam nie miłą niespodziankę cari 97r.Chodzi o brak podświetlenia tablicy z tyłu.Najpierw padła jedna z żarówek miałem zamiar wymienić ją ale nie zdążyłem bo zauważyłem że druga też klękła.Dzisiaj zabieram się za wymianę oby dwóch ładnie włożyłem,zapalam światła i nic:/ nie świeci ani jedna ani druga,próbowałem odwrotnie włożyć (ale zapewne to bez znaczenia) też nic.Natomiast wszystkie światła działają poprawnie sprawdzałem wszystkie łącznie z oświetleniem kabiny.Teraz tak co może być przyczyną tego? myślałem nad bezpiecznikami ale czy by działała reszta świateł,chyba że jest jakiś osobny bezpiecznik do podświetlenia tablic.?
kamir - 20-10-2012, 10:55

radek8622, Sprawdź przejście przewodów z karoserii do klapy. Najczęściej się tam załamują przewody, co skutkuje nie świeceniem tych żarówek, sam to przerabiałem.
remi - 20-10-2012, 11:48

radek8622, ale mnie zamotałeś człowiekuuu!! musiałem dwa razy przeczytać twojego posta i nic, dobrze że jest już odpowiedz to zrozumiałem o co pytasz :-) Na swoje usprawiedliwienie dodam, że wczoraj wyciągałem u siebie licznik i poszedłem myślami zupełnie w innym kierunku, myślałem, że chodzi ci o tablice z zegarami HAHA. Jednak co mnie zmyliło: napisałeś, że nie masz podświetlenia tablicy z tyłu..., a z przodu masz?
Jeśli chodzi o twoje pytanie to dokładnie tak jak pisze kamir, możesz jeszcze sprawdzić kontrolką czego nie masz (masy czy plusa), oczywiście sprawdzaj na włączonych światłach :-) , jak zobaczysz czego nie ma to łatwiej będzie ci znaleźć przyczyną.

radek8622 - 20-10-2012, 12:47

właśnie sie z tym uporałem kabel od masy z boku na klapie przy szybie sie połamał i dla tego nie świeciło ale jest już git:D 5 min roboty:)
kamir - 20-10-2012, 15:30

radek8622, Cieszę się, że sprawa załatwiona w 5 minut :D