To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Halogeny

KRASNAL - 22-10-2012, 23:10
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Halogeny
Witam. Chciał bym doposażyć Cari o te okrągłe halogeny. I nasuwa się troszkę pytań.
- co będzie potrzebne
- czy wiązka jest poprowadzona
- i kto ma sprzedać potrzebny zestaw, albo pomoże skompletować?

plecho1 - 22-10-2012, 23:23

Jeśli chodzi o kupno, to wpisz na Alledrogo "halogeny Carisma" i bez problemu znajdziesz.
KRASNAL - 22-10-2012, 23:25

Ok ale znajdę same halogeny. A czy wiązka jest już poprowadzona? itd
plecho1 - 22-10-2012, 23:31

Ten gość http://allegro.pl/carisma...2718777952.html sprzedaje całą Carismę.
Ja u siebie w miejscu halogenów zamontowałem światła dzienne i podczas montażu nie widziałem przewodów od halogenów a chciałem za pośrednictwem tych przewodów podłączyć dzienne.
Aby podłączyć halogeny będziesz potrzebował wiązkę, przekaźnik i podwójny przełącznik do tylnej przeciwmgielnej i halogenów.

Jaro1974 - 23-10-2012, 08:16

Wiązka jest na sto procent. Potrzebny będzie wyłącznik, przekaźnik no i oczywiście halogeny.
plecho1 - 23-10-2012, 08:56

U mnie nie było, nawet w gnieździe przekaźnika nie było przewodów. Z tego gniazda do komory silnika chciałem sobie poprowadzić zasilanie świateł dziennych.
Faraday - 24-10-2012, 10:27

Ja też nie zauważyłem wiązki przewodów kiedy podłączałem światełka do jazdy dziennej.

Zrobiłem to innym sposobem i jest git :lol:

plecho1 - 24-10-2012, 10:30

Ja też, w sumie wiązkę od tych świateł podłącza się w komorze silnika ale ja chciałem je zasilić z kabiny z modułu załączającego światła po odpaleniu silnika. Moduł ten miałem zamontowany pod kierownicą, włączał wcześniej światła mijania.
A co do halogenów, to ja zamiast nich zamontował bym dzienne, według mnie bardziej się przydają.

Faraday - 24-10-2012, 12:58

plecho1 napisał/a:
Ja też, w sumie wiązkę od tych świateł podłącza się w komorze silnika ale ja chciałem je zasilić z kabiny z modułu załączającego światła po odpaleniu silnika.

Czy nie lepiej było podłączyć się pod układ wzbudzenia alternatora?
Wystarczy jeden przekaźnik (z lampkami diodowymi nawet nie jest konieczny).
Światełka zapalają się po uruchomieniu silnika, gasną po jego wyłączeniu. Świecą same, z postojówkami i z długimi. Gasną przy włączonych światłach mijania.

Wbrew pozorom działanie świateł do jazdy dziennej z długimi jest dość przydatne. Światła dzienne oświetlają nieco pobocze drogi oraz samą drogę tuż przed autem.

Jaro1974 - 24-10-2012, 13:14

Faraday napisał/a:
Wbrew pozorom działanie świateł do jazdy dziennej z długimi jest dość przydatne. Światła dzienne oświetlają nieco pobocze drogi oraz samą drogę tuż przed autem.

Ale nie zgodne z przepisami.

Faraday - 24-10-2012, 14:00

Nie mogą być z długimi?

No cóż... trudno ;-)

I tak rzadko się ich używa, więc nie powinny nikomu przeszkadzać.

Jaro1974 - 24-10-2012, 14:04

Faraday napisał/a:
I tak rzadko się ich używa, więc nie powinny nikomu przeszkadzać.

Mogą przeszkodzić diagnoście lub panu w białej czapce :wink:

Faraday - 24-10-2012, 21:09

Drugi przekaźnik mam w zapasie. Jak będzie trzeba, to zainstaluję :wink: Nie ma z tym najmniejszego problemu.
Auto przeszło przegląd legalnie w czerwcu i diagnoście nic nie przeszkadzało :lol:

Swoją drogą... macie może jakieś propozycje jasnych lamp LED, które pasują do Cari po liftingu? Najlepiej bez automatów i innych awaryjnych wynalazków.
Obecnie mam takie na żarówki, ale są dość duże i niezbyt ładnie wyglądają:(

Jaro1974 - 26-10-2012, 22:20

Faraday napisał/a:
Swoją drogą... macie może jakieś propozycje jasnych lamp LED, które pasują do Cari po liftingu? Najlepiej bez automatów i innych awaryjnych wynalazków.
Obecnie mam takie na żarówki, ale są dość duże i niezbyt ładnie wyglądają:(
Faraday, w tym temacie http://forum.mitsumaniaki...p=940699#940699 możesz zobaczyć jak to u mnie wygląda w cari przed liftem.
rogal133 - 31-10-2012, 22:59

http://forum.mitsumaniaki...ight=fotoporada tu masz taką moją skromną fotoporade dotyczącą montazu halogenów powinną ci rozwiac wszelkie wątpliwości