To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [Poradnik] Montaż halogenów przeciwmgielnych w pół godziny.

Bushey - 25-11-2012, 20:34
Temat postu: [Poradnik] Montaż halogenów przeciwmgielnych w pół godziny.
Witajcie!

Może to sprawa banalna ale w moim PII nie działała instalacja świateł przeciwmgielnych.
Próby analizy kabelków i połączeń pod kątem miejsca usterki skończyły się po 5 minutach z uwagi na trudny dostęp do kostek i brzydką pogodę na naprawę.
Postanowiłem założyć całkowicie nową instalację. Czas wykonania to 30 minut.
Po przekręceniu do istniejących uchwytów nowych lamp przeciągnąłem przewody (+) i (-) w pobliże akumulatora. Następnie wywierciłem otwór w ściance grodziowej silnika mniej więcej pod kolumną kierownicy i zaberpieczyłem ostre brzegi plastkowym wężykiem. Przez otwór ten przeciągnąłem przewód z okolicy akumulatora wzdłuż istniejącej wiązki do przełącznika halogenów na desce. Przewód zabezpieczyłem zamozaciskowymi opaskami; zamocowałem go do wiązki.

Przy akumulatorze podłączyłem go do pinu cewki przekaźnika. Drugi pin cewki zmasowałem do karoserii. Sterowanie gotowe.
Przewód masowy świateł podłączyłem w to samo miejsce co masę cewki przekaźnika.
(+) wziąłem z puszki bezpiecznikowej układu ABS umocowanej przy klemie akumulatora. Istniejący tam bezpiecznik 60A wystarczy doskonale na zabezpieczenie zwarciowe. Użycie halogenów nie przeciąża układu - zresztą u mnie ABS jest wyłączony na stałe (czyt. zepsuty czujnik przy kole). Na zdjęciu widać przekaźnik oraz puszkę z bezpiecznikami, z której wziąłem plusa. Kabelki na wierzchu to instalacja świateł dziennych w przygotowaniu opisana tu.