To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Problem głośniki w drzwiach Carisma

rsmaniek - 27-11-2012, 16:28
Temat postu: Problem głośniki w drzwiach Carisma
Witam, mam problem z głośnikami w drzwiach w Carisma Hatchback z 1998 roku. Niedawno kupiłem ten samochód i z przodu w drzwiach (na wysokości łydki) włożone są głośniki 16,5 cm. Problem polega na tym że słabo grają w porównaniu z tyłem. Może ktoś by mi mógł podpowiedzieć czy to może być wina tylko głośników czy może coś jest źle podłączone?
bumbum - 27-11-2012, 17:41

specem nie jestem, znajdą sie lepsi w te klocki ale
ja obstawiam że to wina głosników :P

a poważnie,
- mogły się już zużyć
- mogły sie poluzować popuscic luty lub złącznki
- może gdzieś na kastce przy radiu wina leży

najlepszym rozwiązaniem jest rozebranie maskownicy lub zdjęcie tapicerki z drzwi i sprawdzenie głosników, jeśli tam bedzie ok to szukać winy na poziomie kabla lub przy radiu,

ja mam bardzo podobnie, głośniki w drzwiach mi prawie nie graja i wiem że to wina ze na złączeniach kabla-głosnik mi popuściło

polecam rozebrać, kilka srubek i wszystko mizna sprawdzic w mniej niz 10 min :)

rsmaniek - 27-11-2012, 18:42

Ok, dzięki :) W sumie to podłączałem inne głośniki i też grały nie za rewelacyjnie. Myślę że zrobię tak że głośnik z tyłu wyjmę, podłączę pod przód i zobaczę jak będzie się zachowywał. Jeżeli to nic nie da, to może podpowie mi ktoś jak w miarę szybko i łatwo sprawdzić czy kable są w porządku? A i jeszcze jedno pytanie, czy ja mam w drzwiach podłączony tylko jeden głośnik czy potrzebna jest do niego zwrotnica?
major - 28-11-2012, 23:47

głośniki podpięte pod samo radio?

Problem może być wywołany tym:

- ktoś zamienił "+" z "-" podłączając przednie głośniki(zwróć na to uwagę)
- pada końcówka mocy w radiu
- źle ustawiony balans w radiu
- po prostu z tyłu masz lepsze głośniki
- zły montaż przednich głośników lub ich uszkodzenie

To chyba większość możliwości :wink: ściągnij boczek drzwi i zobacz jak to wszystko jest podpięte.