To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - RESISTOR,ENG CONTROL -MR258228

piotrkor1 - 27-11-2012, 19:36
Temat postu: RESISTOR,ENG CONTROL -MR258228
Po zakupie galanta VR-4 sprzedający dał mi ten element MR258228.Prawdopodobnie jest to rezystor odpowiadający za pompę paliwa lub za wtryski ale tak do końca to nie wiem.
Czy któryś z Kolegów wymieniał już ten element?

kochajj - 27-11-2012, 19:43

za pompę... nie słyszałem o uszkodzeniach
piotrkor1 - 27-11-2012, 19:47

kochajj napisał/a:
za pompę... nie słyszałem o uszkodzeniach

Znalazłem w manualu,że standardowa rezystancja wynosi 0.6-0.9 oma.Jutro pomierze miernikiem nowy i zamontowany w aucie.Pewnie jak wydał ok 60 funtów to chciał to wymienić ale pytanie dlaczego?

swinks_UK - 27-11-2012, 22:43

Często jest stosowane tzw. hard-wire pompy paliwa polegajace na pominieciu rezystora. Wtedy idzie mostkowanie pinów na którymś z przekaźników od pompy. Musze odgrzebać schemat. To taka prosta metoda na zapewnienie stałego +12V na pompie.
Być moze ktoś wcześniej bawił się w ten sposób.

Zdarza się też często w przedliftach, że ceramika rezystora pękała i wtedy różnie bywało z regulacją napiecia na pompie. Może oryginalny rezystor ma ślady zmęczenia i poprzedni właściciel chciał go wymienić na nowy.

piotrkor1 - 28-11-2012, 07:43

[quote="swinks_UK"]Często jest stosowane tzw. hard-wire pompy paliwa polegajace na pominieciu rezystora. Wtedy idzie mostkowanie pinów na którymś z przekaźników od pompy. Musze odgrzebać schemat. To taka prosta metoda na zapewnienie stałego +12V na pompie.
Być moze ktoś wcześniej bawił się w ten sposób.

Wtedy sprzedawca nie dawałby mi oryginalnego rezystora.Dzisiaj porobię zdjęcia i pomierzę opór tego elementu to ocenisz czy zmęczony.

swinks_UK - 28-11-2012, 11:55

piotrkor1 napisał/a:

Wtedy sprzedawca nie dawałby mi oryginalnego rezystora.Dzisiaj porobię zdjęcia i pomierzę opór tego elementu to ocenisz czy zmęczony.

Dlaczego dostałeś rezystor od sprzedawcy, tego nikt nie rozkmini poza nim samy. Mi się zdarzyło dać do sprzedawanego Galanta GDI komplet rozrządu i inne fanty gratis, bo cena za jaką poszedł była bardzo ok jak dla mnie.
Podobnie teraz gdybym sprzedawał vr4 to zostałbym z masą niepotrzebnych fantów.

Wg. mnie ten darmowy rezystor to podobny przypadek. Może poprzedni włąściciel chciał coś robić, ale w końcu został z dodatkowym gratem.

piotrkor1 - 28-11-2012, 12:27

swinks_UK napisał/a:
piotrkor1 napisał/a:

Dlaczego dostałeś rezystor od sprzedawcy, tego nikt nie rozkmini poza nim samy. Mi się zdarzyło dać do sprzedawanego Galanta GDI komplet rozrządu i inne fanty gratis, bo cena za jaką poszedł była bardzo ok jak dla mnie.
Podobnie teraz gdybym sprzedawał vr4 to zostałbym z masą niepotrzebnych fantów.

Wg. mnie ten darmowy rezystor to podobny przypadek. Może poprzedni włąściciel chciał coś robić, ale w końcu został z dodatkowym gratem.

U nas dzisiaj angielska pogoda.Nie odkręciłem jeszcze tego elementu ze względu na deszcz(auto stoi na dworze). Po mierzyłem za to opór w nowym i o ile dobrze to zrobiłem bo nie wiem który kabelek to+a który-(czarna izolacja na przewodach) to wyszło różnie.Opór skacze od np 7 z hakiem a właściwie ucieka do 0 nie zależnie od tego które kable łącze.
Zrobiłem też zdjęcie tego rezystorka:

swinks_UK - 28-11-2012, 13:05

Pomiary - jeśli mierzyłeś ten na grodzi, to musisz go odkręcić od grodzi najpierw przed pomiarem :wink:
Stan rezystora - to mozna ocenić na podstawie wyglądu ceramiki, a ta jest od spodu (musisz odkręcić rezystor z grodzi), to co widać to radiator rezystorka z odlewu aluminium.

piotrkor1 - 29-11-2012, 17:35

swinks_UK napisał/a:
Pomiary - jeśli mierzyłeś ten na grodzi, to musisz go odkręcić od grodzi najpierw przed pomiarem :wink:
Stan rezystora - to mozna ocenić na podstawie wyglądu ceramiki, a ta jest od spodu (musisz odkręcić rezystor z grodzi), to co widać to radiator rezystorka z odlewu aluminium.

Rezystorek wymieniony na nowy.Oto foto starego:

Różnica między starym a nowym to inne numery katalogowe.