[97-04]Galant EAxA/W - [EAxW] Wibracje i stuki - automat / poducha / kolumna kierow
nabassu - 28-12-2012, 01:21 Temat postu: [EAxW] Wibracje i stuki - automat / poducha / kolumna kierow 1. Stuki:
Podczas skrecania przy predkosciach parkingowych, w galu daje sie slyszec po jednym, dwa stuki.
Jak by przegub, ale nie.
Wachacze wymacane, wyszarpane u diagnosty ktory tez ma EA.
Bartek dal cynk, ze kolumna kierownicy (do przekladki brana pewnie z powypadka) moze miec luz.
Faktycznie jest luz w ostatnim wieloklinie. Najnizszy odcinek, ktory pozniej przechodzi juz w przegub i do komory silnika. Jak to usztywnic?
W "klienckim" EA przy wymianie magla, gdy brakowalo 2mm to przelozenia sruby przez wlasnie przegub, to w ten ostatni wieloklin trzeba bylo puknąć, co by sie zsunął.
Tu mam wrazenie ze by spadl sam!
Czy da sie te nity/bolce ktore widac na sciance jakos dobic?
2. Wibracje
Auto strasznie sie trzesie na postoju na "D".
Na "P" obroty sie podbijaja i troche ustepuje, ale nei do konca.
Obecnie z racji "ręce mnie już opadli", obroty jalowe podnieslismy sobie do 900 i "przypudrowalismy pryszcza", ale nie tak ma przeciez byc.
Wibracje ponadto ustają podczas wkrecania na obroty, ale powracają około 2500-3000 na jakies 500.
Poduszka skrzyni i "rozrzadu" zostaly podmienione na inne.
Odkrecenie calego wzmocnienia dolnego wraz z poduszka, po odpaleniu nie przynioslo roznicy. Poduszka wyglada dobrze.
Do wymiany poduszki grodziowej trzeba miec ekipe gorali i palnik plazmowy, wiec oszukuje sie ze to nie to. (magia VR-4...)
Konwerter skrzyni automatycznej?
Pomozcie prosze, bo sa to jak wiadomo najbardziej wnerwiajace problemy z kategorii "cholera wie gdzie".
Owczar - 28-12-2012, 09:17
nabassu, o tym wieloklinie mowa?
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=75
Jak się raz poruszy tym połączeniem to już tak ma. Ja zastosowałem cybant do rur: http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=105
Jest ok i luz wyeliminowany.
Macie jakieś logi z pracy silnika na postoju? To poliftowy czy przedliftowy egzemplarz?
To VR4 czy zwykłe EA?
nabassu - 28-12-2012, 12:08
Legnum polift. Nie mamy logow, ale Maro nic niepokojacego nie widzial.
Cos lapie czestotliwosc i zaczyna drzec az widac to golym okiem na kierownicy.
Bede probowal Twojej metody z jednym cybantem na krawedzi polaczenia. Oby to byly te stuki.
A moze cos wsunac do srodka wieloklinu i wbic lekko? Pare precikow po obwodzie?
swinks_UK - 28-12-2012, 12:13
Maciek...
Wibracje są przy niskich obrotach tak?
Ile ma obrotów w stanie spoczynku na D i P?
Tylna poducha jest do zrobienia, dostęp od góry łamańcem.
BTW, skrzynia w zakresie 500-600 przenosi dość spore wibracje.
Co do kiery.
U mnie w podobny sposób trzeszczały zapieczone końcówki drążka.
nabassu - 28-12-2012, 12:29
No takie obroty wlasnie 600 okolo. Az widac jak lata w oczach.
Jest dostep do poduchy? Cos czuje ze kupie nowa, albo poli, zeby miec juz na amen z glowy.
Czuje tez, ze bede uzywal podczas tej roboty duzo zwrotow z Twoim imieniem polaczonym z przeklenstwami i wariacjami "lamanca" (bo Tomek powiedzial ze sie da)
Na kiere Owczar dal przepis cybantowy przy przegubie grodziowym.
swinks_UK - 28-12-2012, 12:48
Maciek, najpierw musisz oczyścić wszystko dookoła, czyli przepustnica, rury dolotowe (ten gumowy rozdzielacz do turbin też). Potem uprzątnij węże podciśnień.
Auto lekko podnieść od przodu by był dostęp od spodu.
No i najlepiej we 2 osoby.
Długie przedłużki i łamańce to podstawa sukcesu. Jak masz pneumatyka to nawet lepiej.
Razem z Paulem (psbarham) juz 3 razy wymontowywałem poduchę (raz wymianka na poli u mnie, 2 x swap na manuala i zrzucanie skrzyni).
nabassu - 28-12-2012, 13:20
O!
A polecasz poli czy ori? Te w osi auta to sie boje troche poliuretanowac, zeby nie walilo.
Owczar - 28-12-2012, 13:22
nabassu napisał/a: | A moze cos wsunac do srodka wieloklinu i wbic lekko? Pare precikow po obwodzie? |
Myślę, że lepiej niż z cybantem. Miedziane druciki powinny się ładnie dopasować, tylko mi się nie chciało zdejmować kolumny. Usztywnij, jeśli pomoże to dalej się pobawisz.
A co do poduchy to tak jak Tomek napisał. Ja bym jeszcze sprawdził czy silnik będzie drgał jak odkręcisz przednią poduchę i spróbujesz pochylić silnik najpierw do przodu, a potem do tyłu. Bo pytanie brzmi, czy te drgania to efekt poboczny czy główny? Czy silnik drga bo pracuje nierówno, czy pracuje równo, ale drga bo jest źle zawieszony?
swinks_UK - 28-12-2012, 13:34
nabassu napisał/a: | O!
A polecasz poli czy ori? Te w osi auta to sie boje troche poliuretanowac, zeby nie walilo. |
Poli jak najbardziej, ale będzie je czuć w niskim zakresie obrotów. Dla mnie to pomijalna sprawa.
robertdg - 28-12-2012, 15:52
Owczar napisał/a: | nabassu napisał/a: | A moze cos wsunac do srodka wieloklinu i wbic lekko? Pare precikow po obwodzie? |
Myślę, że lepiej niż z cybantem. Miedziane druciki powinny się ładnie dopasować, tylko mi się nie chciało zdejmować kolumny. Usztywnij, jeśli pomoże to dalej się pobawisz.
A co do poduchy to tak jak Tomek napisał. Ja bym jeszcze sprawdził czy silnik będzie drgał jak odkręcisz przednią poduchę i spróbujesz pochylić silnik najpierw do przodu, a potem do tyłu. Bo pytanie brzmi, czy te drgania to efekt poboczny czy główny? Czy silnik drga bo pracuje nierówno, czy pracuje równo, ale drga bo jest źle zawieszony? | Ten drucik, drciki, druciarstwo czy jak to zwał długo nie wytrzyma, jak juz to wkładka mosiężna, ten wieloklin pracuje przy każdym skręcie kierownicy, z miedziuchy zostaną się po krótkim czasie wiórki, nie ma co tez przedobrzać z przeciskaniem gdyż można z tulei zrobić tulipana.
Owczar - 28-12-2012, 16:01
Tylko, że z tą kolumną jest problem by to usztywnić, a nie zrobić nierozłącznej
Tulipana ciężko z tego zrobić, bo jest z grubej rurki...
robertdg - 28-12-2012, 16:23
Skoro się rozbija ta rurka to i bez problemu można z niej tulipana zrobić dzięki nafrezowanemu wielowpustowi, ale na upartego można też przewalcować na gorąco i spróbowac poskładać, tylko że jak sie przesadzi z walcowaniem to można sobie element walcowany do kosza poslać.
nabassu - 28-12-2012, 18:56
Najsensowniej brzmi ten szeroki cybant. A moze wydlubac te fabryczne punkty i tam wlac epoxyd?
[ Dodano: 28-12-2012, 19:08 ]
o, to dobre http://www.sklepy24.pl/sz...rawcza+dn25+1/2
[ Dodano: 28-12-2012, 19:16 ]
na allegro po 18zl. 3/8 cala?
Hugo - 28-12-2012, 20:48
nabassu napisał/a: | Podczas skrecania przy predkosciach parkingowych, w galu daje sie slyszec po jednym, dwa stuki | Z tego co opisujesz to 100% kolumna kierownicza. 70% właśnie ten wieliklin, a 30% krzyżaki. Podobno każdy krzyżak tego typu ma luz (nawet nowy), gdyż to gwarantuje możliwość jego pracy. Jednak za duży luz powoduje stuki. Owczar napisał/a: | Jak się raz poruszy tym połączeniem to już tak ma | Potwierdzam. Przekonałem się o tym osobiście.
Bartek - 28-12-2012, 22:30
Usztywnić kolumny nie możesz za bardzo, bo w razie w... ma się toto rozłączyć i nie pozwolić na wepchnięcie kierownika w klatę kierowcy.
Po wsadzeinu poliuretanu w poduszki drgania będziesz musiał polubić - wtedy będą one normą
|
|
|