To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A] Świeżak i pare pytań

mith_yoshi - 07-01-2013, 20:42
Temat postu: [CJ1A] Świeżak i pare pytań
Witam
Jestem nowy w rodzinie Japończyków. Wcześniej bawiłem sie troszkę samochodami od naszych zachodnich sąsiadów, stąd mam parę pytań. Kupiłem w październiku Colta '97 glx. Samochód był od pierwszej właścicielki na org. brifie i 155 tys na liczniku. Z naklejek na belkach drzwi wynika, że od samego poczatku był regularnie serwisowany w autoryzowanym serwisie Mitsu w Niemczech - ostatnia na 140 tys. To i opinia diagnosty chyba najbardziej skłoniła mnie do zakupu go. Nie mówie już o jego wyglądzie ;) bjuti ;) !
Moje pytanie - z waszego doświadczenia, na co musze zwrócić swoje oczy i portfel w przyszłości ? Przypuszczam że rozrząd był napewno raz robiony - czy już pora na drugi ? Jak z filtrami i olejem ? Wiem wymienić ;) ale potem co jaki czas lub dystans ? Czasem pasek alternatora ma głośny poślizg przy nie rozgrzanym silniku - warto się tym bawić ? Z tego co też czytałem to rozumiem że redukcja drugiego biegu i napinacze pasów to poprostu jego urok ?
pozdrawiam

Hugo - 07-01-2013, 21:50

mith_yoshi napisał/a:
czy już pora na drugi ?
Tak.
mith_yoshi napisał/a:
Jak z filtrami i olejem ?
Olej i filtr oleju co 10 000 km, filtr powietrza co 15 000-20 000 km, paliwa rzadziej.
mith_yoshi napisał/a:
Czasem pasek alternatora ma głośny poślizg przy nie rozgrzanym silniku - warto się tym bawić ?
Nie, wymienić na nowy :wink:
mith_yoshi napisał/a:
tego co też czytałem to rozumiem że redukcja drugiego biegu i napinacze pasów to poprostu jego urok ?
Można tak powiedzieć.
Marcin-Krak - 07-01-2013, 22:51

mith_yoshi, witaj na Forum.
Polecam lekturę: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17006
Tam znajdziesz linki do tematów, w których znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :)
Zachęcam też do opisania swojego Miśka dokładnie w dziale Nasze Miśki.

Kordian - 31-10-2013, 08:08

Witam wszystkich
Również niedawno kupiłem Colta V, 1.3 75 km z 2000r. i mam pytanie które tu zamieszczę żeby nie zakładać nowego tematu. Samochód na razie chodzi bez najmniejszego problemu, zrobiłem nim na razie niecałe 1000 km.
Chodzi o średnicę na przedniej osi i na tylnej, mianowicie z przodu mam założone 13 a z tyłu 14, czy są to prawidłowo dopasowane opony ? Niedługo będę zmieniał opony na zimówki i nie wiem czy kupować 13 czy 14 cali, i kwestia czy na felgę 13 wejdzie opona 14.
pozdrawiam Kordian

londolut - 31-10-2013, 09:15

Generalnie i 13" i 14" można zakładać do CJ. W dziale download masz instrukcję obsługi a w niej napisane jakie wymiary powinny mieć opony.

Kordian napisał/a:
czy na felgę 13 wejdzie opona 14
Ty tak serio??? :shock:
Kordian - 31-10-2013, 12:22

dzięki za info
tomusn - 31-10-2013, 15:12

Kordian, założenie opony o średnicy 14 cali na felgę 13 calową, jest możliwe.
Niestety nie będzie mogła spełniać ona swojej funkcji czyli nadawania prędkości Twojemu bolidowi.
Będzie mogła natomiast spełniać funkcję dekoracyjną.

Dla felgi 13 kupujemy oponę 13, a dla felgi 14 - oponę 14. Jest to podstawowy parametr opon i felg. Ważna jest też szerokość opony i jej profil (wysokość opisana jako stosunek wysokości w mm do szerokości w mm).

W Twoim przypadku (13 przód i 14 tył) - dokup 2 felgi - tak żebyś miał 4 jednakowe i kup 4 opony tej samej wielkości i klasy.

Możesz też tak dobrać opony (szerokość i profil), aby miały jednakową lub zbliżoną średnicę i zakupić 2x 13 i 2x 14.

Ty decydujesz

Pozdrowienia