Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wysokie obroty podczas jazdy
carisma98 - 21-02-2013, 18:19 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Wysokie obroty podczas jazdy Witam wszystkich.
Mam problem z carismą 1.8 GDI 98 r.Pocdczas jazdy silnik nagle dostaje wysokich obrotów i jedzie jakby miał tempomat, wymieniłem silniczek krokowy , przepływomierz i wyczysciłem przepustnice, i nie pomogło.
Przy czyszczeniu przepustnicy niechcący pokręciłem też TPS , i się może rozregulował, przy zakładaniu silniczka krokowego(używany) też pokreciłem nim trochę , czy to może miec wpływ na takie objawy .
Co trzeba by zrobic żeby usunąc tę usterkę..
plecho1 - 21-02-2013, 18:57
Na początek odepnij akumulator na kilka sekund po czym przeprowadź naukę obrotów. Poszukaj tez na forum bo było, jak ustawić TPS-a, mierzysz napięcie na odpowiednich pinach, przy pełnym zamknięciu przepustnicy powinna być określona wartość.
carisma98 - 21-02-2013, 19:14
Ok, jutro to zrobie ,i zobaczę. A czy jest mozliwość ustawienia TPS tak jak np w mazdzie -na szczelinomierz?
Jakieś inne jeszcze propozycje w razie gdyby nauka obrotów i reset kompa nie pomógł/
plecho1 - 21-02-2013, 19:49
Tu masz instrukcję ustawienia między innymi TPS-a http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33071 i tu jeszcze ciekawy post http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=74733
carisma98 - 21-02-2013, 20:37
dzieki plecho1 za linki ale powiedz mi jeszcze co to jest to MUT II ?
Bizi78 - 21-02-2013, 20:51
MUT II to interfejs diagnostyczny do mitsubishi, posiadają go przeważnie serwisy ASO .
Po Polskiemu to komputer, który podłącza się do złącza OBDII w aucie celem diagnozy silnika, ABS-u, poduszek .
carisma98 - 21-02-2013, 20:56
Czyli jak ja nie mam tego MUT II to chyba mozna zmostkować piny w OBD II ? jak tak to które ? i wtedy zabrac sie za ustawienie tego TPS ?
i jeszcze jedno pytanie- w tym poscie z tego 1 linka który mi podano jest taki zapis
Regulacja predkosci wolnych obrotow.
(tutaj regulujemy srubka SAS, nie mylic z "Fixed SAS")
czym sie różnią te śrubki i gdzie jest ta SAS ?
mateusz8230 - 21-02-2013, 23:43
śrubka fixed SAS (taka z nakrętką-kontrą) służy do ustawienia klapy przepustnicy na biegu jałowym-przy regulacji fixed SAS automatycznie zmieniasz pozycję TPS to bardzo ważne! ,a SAS (mała śrubka ukryta pod gumowym kapturkiem?-dostęp trudny ale możliwy,przy pomocy bita regulujesz) to jest chyba dodatkowy kanał powietrza czy coś takiego-regulacja wolnych obrotów to tak z grubsza...lepiej żadnej z tych 2 śrubek nie ruszać a zwłaszcza TPS! Ale gdy jusz chcesz go regulować to nie trzeba szczelinomierza...wystarczy na 2 pinie TPS wbić voltomierz prądu stałego i mase do aku i ustawić 0,64V. No i do ustawiania TPS nie trzeba nic mostkować w złączu diagnostycznym,chyba że chcesz sprawdzić kody błędów to zworka chyba raczej musi być.
carisma98 - 22-02-2013, 15:29
mateusz8230 dzieki za konkretne info.A jak własnie chciałbym wymigac błędy to ktore piny trzeba zmostkować?
mateusz8230 - 22-02-2013, 23:27
1 i 4 wystarczy zwykly spinacz biurowy
|
|
|