Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - Wytrzymałośc napędów VR4 AT/MT
anwi - 26-02-2013, 09:17 Temat postu: Wytrzymałośc napędów VR4 AT/MT kiedyś rozmawiałem ze swinksUK i mówił ze AT do 450KM daje rade, może ktoś w PL jeździ na takich mocach?? wiem ze tylny dyfer dosyć przeszkadza w podnoszeniu mocy, a jak z pasywnymi?? może są jakieś zestawy do skrzyń wzmacniające?? jak z półosiami przegubami??
MKV - 21-05-2013, 07:52
Ciekawe z kolei czy skrzynia MT z V6 NA wytrzymałaby silnik z VR4 ale zrobiona z napędem tylko na przód?
mitsu_pl - 21-05-2013, 09:08
Skrzynia nie wytzrymuje zwykłego 2.5 V6 N/A, a co dopiero TT...
MKV - 21-05-2013, 09:21
mitsu_pl napisał/a: | Skrzynia nie wytzrymuje zwykłego 2.5 V6 N/A, a co dopiero TT... |
Jak nie wytrzymuje jak wytrzymuje - moja ma zrobione ponad 240tys już i dalej działa - czasami tylko 3 bieg haczy...
Tomek - 21-05-2013, 09:50
MKV napisał/a: |
Jak nie wytrzymuje jak wytrzymuje - moja ma zrobione ponad 240tys już i dalej działa - czasami tylko 3 bieg haczy... |
u mnie nie haczy, ale mam dopiero 230 kkm
więc może za 10 kkm zacznie (3 miesiące i się wypowiem)
mitsu_pl - 21-05-2013, 10:31
Znajomek (fakt, że do do końca "normalnych" nie należy), ale dosłownie skrzynia mu wybuchła przy 160 tysiącach!...
Tomek - 21-05-2013, 10:37
mitsu_pl napisał/a: |
Znajomek (fakt, że do do końca "normalnych" nie należy), ale dosłownie skrzynia mu wybuchła przy 160 tysiącach!... |
no, ale tak odchodząc już od tematu, to wszystko jest możliwe
kupisz jakikolwiek nowy, markowy sprzęt i też się może zepsuć
jak z wszystkim jest zasada "jak dbasz tak masz"
jednego anglika sprzedałem gościowy, któremu też "wybuchła skrzynia" podczas wygłupów na parkingu, rozsypała się w środku, zablokowało wał i poszedł pasek rozrządu
w jednej chwili stracił i silnik i skrzynię
MKV - 21-05-2013, 10:38
mitsu_pl napisał/a: | Znajomek (fakt, że do do końca "normalnych" nie należy), ale dosłownie skrzynia mu wybuchła przy 160 tysiącach!... |
Może chciał na autostradzie wrzucić 6 bieg?
Tomek - 21-05-2013, 10:39
MKV napisał/a: | Może chciał na autostradzie wrzucić 6 bieg? |
weź nawet nie mów
nieraz jak się przesiadłem z Focusa to szukałem 6 biegu
zresztą do dziś się czasem zapomnę
ale tylko raz się totalnie zapomniałem, ale nie chciał wejść
MKV - 21-05-2013, 10:44
tomek84 napisał/a: | MKV napisał/a: | Może chciał na autostradzie wrzucić 6 bieg? |
weź nawet nie mów
nieraz jak się przesiadłem z Focusa to szukałem 6 biegu
zresztą do dziś się czasem zapomnę
ale tylko raz się totalnie zapomniałem, ale nie chciał wejść |
No mi w Swifcie przy 120km/h 2 bieg pięknie wszedł zamiast czwartego niestety... zawory się niestety nie ucieszyły z gwałtownego wzrostu obrotów do okł 9000
Skrzynia moja manualna w VR2 by chyba narazie jeszcze trochę posłużyła, sprzęgło można by zrobić spieka (przerobić oryginalne np u Radzikowskiego) i powinno to śmigać.
Jakby skrzynia padła to można przełożyć tiptronica już z napędami i zrobić pełnowartościowe VR4.
Zastanawia mnie tylko czy przeguby i półosie z V6 seryjne wytrzymają podwójne doładowanie...
danino88 - 21-05-2013, 19:58
Cytat: | Ciekawe z kolei czy skrzynia MT z V6 NA wytrzymałaby silnik z VR4 ale zrobiona z napędem tylko na przód? |
Podobno tak, Swinks_uk opisywał kiedyś o przypadkach VR2 z Holandii. Według mnie można to ogarnąć ale z głową.
Cytat: | Skrzynia moja manualna w VR2 by chyba narazie jeszcze trochę posłużyła, |
W przypadku Twojej skrzyni oddałbym ją do remontu, przynajmniej łożyska.
Cytat: | Zastanawia mnie tylko czy przeguby i półosie z V6 seryjne wytrzymają podwójne doładowanie... |
Tu może być gorzej od 0 z gazem w podłodze raczej ciężko to widzę
MKV - 21-05-2013, 20:36
danino88 napisał/a: |
Cytat: | Zastanawia mnie tylko czy przeguby i półosie z V6 seryjne wytrzymają podwójne doładowanie... |
Tu może być gorzej od 0 z gazem w podłodze raczej ciężko to widzę |
Wiesz, z drugiej strony wolnossący V6 tez ma spory moment obrotowy...
danino88 - 21-05-2013, 20:54
Cytat: | Wiesz, z drugiej strony wolnossący V6 tez ma spory moment obrotowy... |
ale nie 363Nm jak podają w danych technicznych
swinks_UK - 21-05-2013, 22:08
MKV napisał/a: | Ciekawe z kolei czy skrzynia MT z V6 NA wytrzymałaby silnik z VR4 ale zrobiona z napędem tylko na przód? |
Wytrzyma, znam już 4 takie przypadki. Dwie takie skrzynie jeżdżą w "VR2" i dwie znam w hybrydzie w FTO.
Ważne by nie katować. Ale przyczepność na śliskim żadna.
Wiem, że można sprowadzić z USA wkłady LSD do manualnych skrzyni FWD, taki wkład kosztował Andy'ego (The Vee z CVR4 który ma modzonego "vr2") 950 GBP, ale dzięki temu jego auto porządnie się odpycha od asfaltu
MKV - 22-05-2013, 16:56
swinks_UK napisał/a: |
Ważne by nie katować. Ale przyczepność na śliskim żadna.
Wiem, że można sprowadzić z USA wkłady LSD do manualnych skrzyni FWD, taki wkład kosztował Andy'ego (The Vee z CVR4 który ma modzonego "vr2") 950 GBP, ale dzięki temu jego auto porządnie się odpycha od asfaltu |
Z niekatowaniem sobie poradzę. A na śliskie to z czasem pewnie by się VR4 zrobiło ale jednorazowo ciężko będzie finansowo bo to ładne kilka pensji bym musiał na to odłożyć...
|
|
|