Pajero Pinin - Klapa bagażnika
grzesiek2208 - 27-02-2013, 09:46 Temat postu: Klapa bagażnika PAnowie wiem ze temat juz byl ale nikt nie napisal jak otworzyc tylna klape. centralny zamek ja otwiera bo slychac ze dziala ale ciagne za klamke i nic.... pytanie brzmi jak ja teraz otworzyc??? i jeszcze jedno w drzwiach kierowcy jest taki przycisk obok guzikow do szyb taka przekreslona szyba do czego on sluzy? po jego nacisnienciu szyby i tak sie otwieraja wiec po co on jest??? pozdrawiam
plecho1 - 27-02-2013, 10:20
To pewnie ten przycisk nie działa, służy do blokowanie możliwości sterowania szybami przez pasażerów.
Tylną klapę otworzysz raczej tylko po zdemontowaniu tapicerki klapy. Wtedy powinno się udać pociągnąć za odpowiednią dźwignię.
Gene - 27-02-2013, 11:53
Ufff...
Zaczne od guzika. Jak juz plecho1 wspomnial to guzik do blokowania szyb w drzwiach tylnych (taka biala szybka ze strzalka w dol). Na moj gust moze to byc tez inny guzik - blokady tylnych drzwi. To sa takie rodzicielskie zabezpieczenie aby dzieciakowi nie przyszlo do glowy samodzielne wychylanie sie lub wysiadanie.
Co do drzwi/klapy jesli centralny zamek nie robi nie pozostaje nic innego jak sprobowac recznie (z klucza). Moze sie okazac, ze nawet nie wlozysz klucza do zamka a to juz oznacza prawdopodobnie spora korozje mechanizmu lub jego uszkodzenie.
Pozostaje wyczyszczenie, przemycie lub wymiana a to juz raczej rozbieranie klapy od wewnatrz.
Powodzenia
grzesiek2208 - 27-02-2013, 22:00
Gene Centralka otwiera zamek ale klamka nie dziala dzis o dziwo otworzyl sie bagaznik bez niczego zostawilem go otwarty i jutro rozbieram wszystko zobacze co w trawie piszcze i dma znac
Gene - 28-02-2013, 00:03
No to może to kwestia elektryki? Coś podgnilo lub zamokło.
plecho1 - 28-02-2013, 06:04
Albo przełamały się kabelki przy wejściu do klapy.
grzesiek2208 - 28-02-2013, 09:41
witam sprawa chyba rozwiązana. odkręciłem dzis wszystko i mechanizm klamki był zasniedzialy elementy moim zdaniem nie współpracowały jak powinny wd40 wszystko zalatwilo klamka działa o niebo lepiej sprężynka jest na swoim miejscu mam nadzieje ze na tym sie skończy bo wszystko wyglada dobrze.
Gene - 28-02-2013, 13:32
Czyli typowo. Niestety podobnie sie dzieje ze wszystkimi klapami w innych modelach Pajero.
Anonymous - 13-09-2013, 16:07
guziczek opisywany wyżej służy do blokady opuszczania szyb na reszcie drzwi (przy szybach elektrycznych) - kierowca ma zawsze możliwość ich otwarcia
|
|
|