To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Intercooler... Problem.

zloty - 27-02-2013, 16:39
Temat postu: Intercooler... Problem.
Witam. Jakiś czas temu miałem delikatny wypadek, na śliskiej nawierzchni wsunąłem się do rowu. Uszkodzony zderzak i niestety intercooler. Jest pęknięty i powyginany. Szukałem na allegro, ale moim oczom ukazał się całkowicie inny niż jest u mnie zamontowany...
Taki znalazłem na allegro
Galant
U mnie było coś bardziej podobne do tego
Niby mój
I teraz jestem w kropce. Jeśli ktoś chce mogę zdjęcia zrobić i wrzucić na forum.
I czy jakiegoś innego samochodu nadaje się intercooler?
Drugie pytanie:
Jeśli w wewnątrz intercoolera był olej, to jaka może być przyczyna??
Samochód jeździ w "miarę" normalnie, przy niektórych obrotach słychać dudnienie i delikatne drgania czuć. Nie kopci...
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc...

plecho1 - 27-02-2013, 16:43

Olej może świadczyć o padającej turbinie.
zloty - 27-02-2013, 16:55

Znajomy powiedział mi, że jakby turbina padała, to by kopcił, a czegoś takiego nie zauważyłem. Istnieje możliwość, że to mogą wtryski lać ??
plecho1 - 27-02-2013, 18:13

Może tego oleju, poprzez uszczelniacze w turbinie, nie wydostaje się jeszcze na tyle dużo aby auto kopciło. Dodatkowo masz katalizator który dopala spaliny. Ja bym tego nie bagatelizował, jakiś rok temu znajomemu BMW E46 dostało samozapłonu i przez to, że nie naprawił turbiny na czas, musiał remontować silnik. Stopił mu się jeden tłok i pękł na nim korbowód oraz ukręcił się wał.
zloty - 27-02-2013, 19:02

Katalizatora nie mam ;) Jak kupowałem auto to już go nie było ;) Ale zamierzam coś z tym zrobić, najpierw intercooler, później sprawdzę wtryski, na końcu zajmę się turbiną... A odnośnie mojego pytania, co z tym intercoolerem?? Wie ktoś ??
milo - 27-02-2013, 19:04

zloty tu masz jaki powinien być intercooler http://moto.allegro.pl/in...3048234047.html
zloty napisał/a:
Jeśli w wewnątrz intercoolera był olej, to jaka może być przyczyna??

Odma zasyfia cały dolot opary oleju ...woda :shock: wyczyść cały dolot a odmę puść do naczynia, tylko zaślep wejście tam gdzie dochodziła odma czyli miedzy filtrem a turbiną i obserwuj co będzie się działo :)

Ksiao - 27-02-2013, 19:05

Olej w interlokutorze to masz przez turbo. Tato ma BMW 525tds też coś tam podcieka i leci dalej w dolot :P , ale akurat od początku tak miał i na razie stwierdził że tak może być (~5rok już tak chyba śmiga :wink: ). Dziwie mu się ale...

co do interkulera to może taki?
tańszy 1
albo
tańszy 2
albo
troche droższy

zloty - 27-02-2013, 20:30

Kurcze jak ja szukałem, że tego nie znalazłem :roll:
Zaraz kupuję ;)
Co do czyszczenia, odmy itd, to nie wiem od czego zacząć, bo ja się na tym po prostu nie znam... Znajomy coś grzebie przy autach i od niego mam jakąś wiedzę, ale średnio praktyczną... Można to wyjaśnić krok po kroku?? Jaki filter, co czyścić, co zostawić... Aż mi głupio, że takie pytania zadaję...

milo - 27-02-2013, 21:19

Odma to tylko przewód od pokrywy zaworów idzie do rury łączącej filtr z sprężarką nie sposób nie zauważyć przeczyść cały dolot jak będziesz wymieniał intercooler i wszystkie przewody od turbo i tak jak wyżej pisałem
Owczar - 27-02-2013, 23:02

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36602