To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Czujnik poziomu oleju, zółta kontrolka poziomu oleju

mohinder - 14-03-2013, 02:11
Temat postu: [EAxx] Czujnik poziomu oleju, zółta kontrolka poziomu oleju
Wiatm
Takie pytanie, jak działa sygnalizacja poziomu oleju? Pytam bo po przekręceniu kluczyka w pozycję kiedy zapalają się kontrolki to świeci między innymi kontrolka poziomu oleju "pomarańczowa" i nie gasnie jak inne informujące. Sprawdziłem poziom i faktycznie był blisko minimum. Dolałem do maksymalnej kreski ale kontrolka dalej świeci. Po odpaleniu gaśnie i teraz i wcześniej też gasła. Czy kontrolka ta odzwierciedla też ciśnienie oleju?

komarsnk - 14-03-2013, 07:59

Ta kontrolka gaśnie dopiero po odpaleniu silnika.
milo - 14-03-2013, 19:52

mohinder napisał/a:
Czy kontrolka ta odzwierciedla też ciśnienie oleju?

Tylko stan oleju :!: , ciśnienie masz inną kontrolkę

mohinder - 14-03-2013, 20:23

Dzięki za odpowiedzi. Ale w takim razie skoro gaśnie dopiero po odpaleniu silnika to skąd mam wiedzieć że jest niski poziom? Oczywiście pomijając bagnet :)
Jak faktycznie będzie mało oleju to nie zgaśnie po odpaleniu? A może w czsie jazdy się zapali informując że jest mało oleju ale to mi się wydaje mało prawdopodobne.

Krzyzak - 15-03-2013, 07:44

mohinder napisał/a:
A może w czsie jazdy się zapali informując że jest mało oleju ale to mi się wydaje mało prawdopodobne.
jak zostanie połowa, to zacznie mrugać, potem się zaświeci - sprawdzone
komarsnk - 15-03-2013, 08:34

Krzyzak, ale połowa czego? Wysokości na bagnecie? Czy "połowa" nominalnego ciśnienia? :)
Hugo - 15-03-2013, 08:43

komarsnk napisał/a:
Czy "połowa" nominalnego ciśnienia?
Masz wyżej napisane, że od ciśnienia jest inna kontrolka (czerwona). Ta jest od poziomu oleju.
komarsnk - 15-03-2013, 09:25

Hugo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Czy "połowa" nominalnego ciśnienia?
Masz wyżej napisane, że od ciśnienia jest inna kontrolka (czerwona). Ta jest od poziomu oleju.
\
Hugo - rozumiem od czego jest czerwona kontrolka. :D
Ale nawet jak miałem olej poniżej minimum to ta pomarańczowa nie mruga ani się nie świeci podczas jazdy.
Ale to by było bez sensu - więc chyba powinna coś "robić" przed odpaleniem - rzecz w tym, że i przy minimum i przy maksimum świeci się tak samo :)
To znaczy, że czujnik jest padnięty? :)

Krzyzak - 15-03-2013, 10:53

połowa oleju
czujnik ciśnienia jest binarny - jak zostaje połowa oleju w misce (ok. 2l), to smok (szczególnie na zakrętach - olej to też płyn i podlega sile odśrodkowej) zasysa powietrze zamiast oleju - wtedy ciśnienia brak, kontrolka czasem mrugnie
a z poziomem to nie wiem - u mnie po 10 tysiach poziom jest taki sam, jak przy wlewaniu, więc jeszcze nigdy nie miałem z tą kontrolką problemu

jAZZMAN - 21-04-2013, 22:01

Podepnę się pod temat. Kupiłem jakiś czas twnu Galanta 2.4 GDI dla mojej Panny.

Ostatnio wyjąłem zegary, żeby powsadzać przepalone żarówki i po złożeniu wszystkiego pali mi się pomarańczowa kontrolka oleju.
Stan na bagnecie w normie. Dolałem nawet troszkę ponad MAX.
Jak odkręcę korek wlewowy oleju to przy 2 tys obr/min widzę jak trochę oleju tam w środku pryska.

Jak się zachowuje kontrolka:
- włączam zapłon i się zapala pomarańczowa kontrolka oleju (razem z czerwoną oleju i ładowaniem),
- zapalam silnik i wszystkie kontrolki gasną,
- po kilkunastu sekundach zapala się pomarańczowa kontrolka od oleju u już nie gaśnie.

Ksiao - 21-04-2013, 22:22

Może styki przy czujniku zaśniedziały :?: :?: czytałem gdzieś na forum o podobnym przypadku i przeczyszczenie pomogło :P
jAZZMAN - 21-04-2013, 22:23

A gdzie szukać tej kostki?
Hugo - 22-04-2013, 08:17

jAZZMAN napisał/a:
A gdzie szukać tej kostki?
Z prawej strony miski olejowej.
jAZZMAN - 22-04-2013, 09:29

To w weekend zerknę i poinformuję o wynikach - Dziękuję za pomoc ;)
adamek90 - 09-01-2014, 10:58

Możliwe to że nie mam czerwonej kontrolki od oleju ? Po włączeniu zapłonu pali się tylko żółta..