To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Colt CZ3 vs. Suzuki Swift

Anonymous - 01-10-2005, 11:46
Temat postu: Colt CZ3 vs. Suzuki Swift
W nowym odcinku programu Rentgen (TVN Turbo) jest porównanie Colta CZ3 z nowym Suzuki Swift. Zainteresowanych odsyłam przed ekran :wink:
Artii - 01-10-2005, 12:22

Przyspieszenie i te sprawy ma lepsze colt. No ale jesli chodzi o wyglad to suzi wg sady ulicznej jest ladniejsze.
Anonymous - 01-10-2005, 13:40

Artii napisał/a:

No ale jesli chodzi o wyglad to suzi wg sady ulicznej jest ladniejsze.

A co to za sąda? Tylko jedna osoba bardziej rzeczowo odniosła się do oceny tych aut. Argumenty typu: ten ładniejszy, bo ma ładniejszy kolor to w moim mniemaniu żadne argumenty. Dzisiejsze porównanie było powiedzmy o.k. - podobne auta podobnej klasy i przeznaczenia oraz umiarkowana stronniczość prowadzącego. Ale stwierdzenie, że Misiek nerwowo się prowadzi, to już chyba jakieś nieporozumienie. Skoro w różnego rodzaju testach niemalże wszyscy podkreślają znakomite prowadzenie tego autka, to skąd - u licha - tak skrajna opinia pana... tfu... redaktora :?: :!:
Zresztą formuła programu Rentgen i - przede wszystkim - prowadzący to jeden wielki syf. W zasadzie od początku wiadomo, jakie auto wygra porównanie, reszta to już mniej lub bardziej udana próba dorobienia argumentów do postawionej tezy.

Hubeeert - 01-10-2005, 13:54

gregorbu napisał/a:
skąd - u licha - tak skrajna opinia pana... tfu... redaktora

To był tak zwany "subiektywny" (sponsorowany :?: ) sąd. :wink:

Anonymous - 01-10-2005, 14:56

gregorbu napisał/a:
Dzisiejsze porównanie było powiedzmy o.k. - podobne auta podobnej klasy i przeznaczenia oraz umiarkowana stronniczość prowadzącego. Ale stwierdzenie, że Misiek nerwowo się prowadzi, to już chyba jakieś nieporozumienie. Skoro w różnego rodzaju testach niemalże wszyscy podkreślają znakomite prowadzenie tego autka, to skąd - u licha - tak skrajna opinia pana... tfu... redaktora :?: :!:

Akurat to było widać. Misiek w warunkach bardziej ekstrmalnych kolebie się na boki jak jasny gwint i ucieka mu tył. I to było widać w programie jak na dłoni. Nie wiem też kto dawał auto do testów, które ma na podwoziu i wydechu rdzy tyle, że możnaby skrobać. Poza tym skrytykowali mniejszy niż w swifcie bagażnik i te nazwijmy to wykończenia rodem z toalety...

Pozytywnie wypadł silnik mitsu zarówno w kontekście osiągów jak i elastyczności. Lepiej wypadły hamulce. Równie źle siedzi się w obydwu autach.

Sonda uliczna to hehe niezły kwas. Najlepszy był facet, który żując cukierka cmokał, że kolorystycznie mu się swift bardziej podoba ;-)

Anonymous - 01-10-2005, 15:54

Fido__ napisał/a:

Akurat to było widać. Misiek w warunkach bardziej ekstrmalnych kolebie się na boki jak jasny gwint i ucieka mu tył. I to było widać w programie jak na dłoni.

Owszem - było widać zarzucanie. Pytanie tylko, czy auta poruszały się z taką samą prędkością? Mnie subiektywnie wydaje się, że Misiek jechał szybciej. Czepiam się prowadzenia li tylko i wyłącznie z tego powodu, że jest to - w opinii wielu innych recenzentów - mocna strona tego samochodu, mocno wyróżniająca go na tle konkurentów. A tu jak na dłoni widać zarzucanie tyłem... Co nieco kłóci się to z ogólnym poglądem, nieprawdaż?
Fido__ napisał/a:
Nie wiem też kto dawał auto do testów, które ma na podwoziu i wydechu rdzy tyle, że możnaby skrobać. Poza tym skrytykowali mniejszy niż w swifcie bagażnik i te nazwijmy to wykończenia rodem z toalety...;
Nic dodać, nic ująć - szczególnie w temacie rdzy. Wykończenie ponoć w rzeczywistości prezentuje sie lepiej niż na zdjęciach i TV, ale osobiście nie sprawdzałem. Tak czy inaczej - wnętrze Swifta podoba mi się zdecydowanei bardziej. Co się zaś tyczy bagażnika - racja, Swift ma większy. Należałoby jednak jeszcze do kompletu porównać ilość miejsca we wnętrzu. Biorąc pod uwagę krótkie nawisy (świadomie unikam słowa zwisy :lol: ) z przodu i z tyłu oraz dłuższą długość całkowitą Colta, należałoby się spodziewać, że oferuje on zdecydowanie więcej miejsca w środku. Cóż - ale na to redaktorzyna nie zwrócił już uwagi. Gdybym na podstawie takich testów miał podejmować decyzję o zakupie auta, zapewne po zakupie byłbym baaardzo niezadowolony z wyboru...
Anonymous - 01-10-2005, 15:58

Wiem, że to mało polityczne, ale gdybym miał teraz kupować drugie auto, to bardzo poważnie rozważyłbym swifta. Bo to prawda, że design im się udał bardzo.
Anonymous - 01-10-2005, 16:10

swift mi sie bardziej podoba niz coltm szczegolnie swift 5 drzwiowy fajny, troche kojarzy mi sie z mini
Rafal_Szczecin - 01-10-2005, 16:25

a zauwazyliscie ze gosc ktory siedzial w swifcie z ankiety ulicznej. w tle widac bylo Mitsubishi Lancera z lat 91>93 :D w hatchbacku ;) srebrny .
Anonymous - 01-10-2005, 16:55

Rafal_Szczecin napisał/a:
a zauwazyliscie ze gosc ktory siedzial w swifcie z ankiety ulicznej. w tle widac bylo Mitsubishi Lancera z lat 91>93 :D w hatchbacku ;) srebrny .

Cóż za pytanie?? Oczywiście, że zauważyliście!! :lol:

Rafal_Szczecin - 01-10-2005, 17:29

a najlepsze jest w tym programie to ze testuja 5 drzwiowego swifta z 3 drzwiowym coltem, jak by colt nie wystepowal w wersji 5 drzwiowej lub swift w wersji 3 drzwiowej ... :?

a najlepsze w tym programie bylo to jak testowali kombi z sedanem i mowili ze kombi ma wiekszy bagaznik
a potem w "plusach i minusach" w sedanie napisali maly bagaznik ...

albo byla jeszcze jedna wpadka, byly dwa auta (niestety juz nie pamietam jakie) jedno kosztowalo ok. 120 tys natomiast drugie ok 140 i znow w "plusach i minusach" dali temu co kosztowal 120 ze jest drogi a juz temu zza 140 tysi nie napisali :roll: <LOL>

Artii - 01-10-2005, 18:57

Fido__ napisał/a:
Wiem, że to mało polityczne, ale gdybym miał teraz kupować drugie auto, to bardzo poważnie rozważyłbym swifta. Bo to prawda, że design im się udał bardzo.

Mam takie samo zdanie w tej kwestii.
Suzi podobne do Mini :lol: jest duzo ladniejsze niz colt.

Anonymous - 01-10-2005, 19:09

Rafal_Szczecin napisał/a:
albo byla jeszcze jedna wpadka, byly dwa auta (niestety juz nie pamietam jakie) jedno kosztowalo ok. 120 tys natomiast drugie ok 140 i znow w "plusach i minusach" dali temu co kosztowal 120 ze jest drogi a juz temu zza 140 tysi nie napisali Rolling Eyes <LOL>

moze ten za 140 tysiakow mial max wyposarzenie a ten za 120 to golas ?:)

Rafal_Szczecin - 01-10-2005, 19:17

niet tam byla mowa o cenach aut testowych.

a ceny aut "bez"wypozazenia ksztaltowaly sie na tym samym(podobnym) poziomie.

piotras - 01-10-2005, 19:57

Mi tez sie suzuki bardziej podoba - miałem okazje w nim troszke posiedzieć i jak na autko miejskie jest bardzo fajny. A co do + i - w tym progrmie to dla mnie powinni mówić o rzeczach technicznych wpływających na jazde i bezpieczeństo a nie np w "-" podaja ze za cienka kierownica a w "+" że ma ładne kratki nawiewów - jakieś nieporozumienie, co mi po kratkach jak mi np skrzynia bedzie haczyć