Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
05-04-2006, 16:40
Colt CZ3 vs. Suzuki Swift
Autor Wiadomość
gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 11:46   Colt CZ3 vs. Suzuki Swift

W nowym odcinku programu Rentgen (TVN Turbo) jest porównanie Colta CZ3 z nowym Suzuki Swift. Zainteresowanych odsyłam przed ekran :wink:

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-10-2005, 12:22   

Przyspieszenie i te sprawy ma lepsze colt. No ale jesli chodzi o wyglad to suzi wg sady ulicznej jest ladniejsze.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 13:40   

Artii napisał/a:

No ale jesli chodzi o wyglad to suzi wg sady ulicznej jest ladniejsze.

A co to za sąda? Tylko jedna osoba bardziej rzeczowo odniosła się do oceny tych aut. Argumenty typu: ten ładniejszy, bo ma ładniejszy kolor to w moim mniemaniu żadne argumenty. Dzisiejsze porównanie było powiedzmy o.k. - podobne auta podobnej klasy i przeznaczenia oraz umiarkowana stronniczość prowadzącego. Ale stwierdzenie, że Misiek nerwowo się prowadzi, to już chyba jakieś nieporozumienie. Skoro w różnego rodzaju testach niemalże wszyscy podkreślają znakomite prowadzenie tego autka, to skąd - u licha - tak skrajna opinia pana... tfu... redaktora :?: :!:
Zresztą formuła programu Rentgen i - przede wszystkim - prowadzący to jeden wielki syf. W zasadzie od początku wiadomo, jakie auto wygra porównanie, reszta to już mniej lub bardziej udana próba dorobienia argumentów do postawionej tezy.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 01-10-2005, 13:54   

gregorbu napisał/a:
skąd - u licha - tak skrajna opinia pana... tfu... redaktora

To był tak zwany "subiektywny" (sponsorowany :?: ) sąd. :wink:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 14:56   

gregorbu napisał/a:
Dzisiejsze porównanie było powiedzmy o.k. - podobne auta podobnej klasy i przeznaczenia oraz umiarkowana stronniczość prowadzącego. Ale stwierdzenie, że Misiek nerwowo się prowadzi, to już chyba jakieś nieporozumienie. Skoro w różnego rodzaju testach niemalże wszyscy podkreślają znakomite prowadzenie tego autka, to skąd - u licha - tak skrajna opinia pana... tfu... redaktora :?: :!:

Akurat to było widać. Misiek w warunkach bardziej ekstrmalnych kolebie się na boki jak jasny gwint i ucieka mu tył. I to było widać w programie jak na dłoni. Nie wiem też kto dawał auto do testów, które ma na podwoziu i wydechu rdzy tyle, że możnaby skrobać. Poza tym skrytykowali mniejszy niż w swifcie bagażnik i te nazwijmy to wykończenia rodem z toalety...

Pozytywnie wypadł silnik mitsu zarówno w kontekście osiągów jak i elastyczności. Lepiej wypadły hamulce. Równie źle siedzi się w obydwu autach.

Sonda uliczna to hehe niezły kwas. Najlepszy był facet, który żując cukierka cmokał, że kolorystycznie mu się swift bardziej podoba ;-)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 15:54   

Fido__ napisał/a:

Akurat to było widać. Misiek w warunkach bardziej ekstrmalnych kolebie się na boki jak jasny gwint i ucieka mu tył. I to było widać w programie jak na dłoni.

Owszem - było widać zarzucanie. Pytanie tylko, czy auta poruszały się z taką samą prędkością? Mnie subiektywnie wydaje się, że Misiek jechał szybciej. Czepiam się prowadzenia li tylko i wyłącznie z tego powodu, że jest to - w opinii wielu innych recenzentów - mocna strona tego samochodu, mocno wyróżniająca go na tle konkurentów. A tu jak na dłoni widać zarzucanie tyłem... Co nieco kłóci się to z ogólnym poglądem, nieprawdaż?
Fido__ napisał/a:
Nie wiem też kto dawał auto do testów, które ma na podwoziu i wydechu rdzy tyle, że możnaby skrobać. Poza tym skrytykowali mniejszy niż w swifcie bagażnik i te nazwijmy to wykończenia rodem z toalety...;
Nic dodać, nic ująć - szczególnie w temacie rdzy. Wykończenie ponoć w rzeczywistości prezentuje sie lepiej niż na zdjęciach i TV, ale osobiście nie sprawdzałem. Tak czy inaczej - wnętrze Swifta podoba mi się zdecydowanei bardziej. Co się zaś tyczy bagażnika - racja, Swift ma większy. Należałoby jednak jeszcze do kompletu porównać ilość miejsca we wnętrzu. Biorąc pod uwagę krótkie nawisy (świadomie unikam słowa zwisy :lol: ) z przodu i z tyłu oraz dłuższą długość całkowitą Colta, należałoby się spodziewać, że oferuje on zdecydowanie więcej miejsca w środku. Cóż - ale na to redaktorzyna nie zwrócił już uwagi. Gdybym na podstawie takich testów miał podejmować decyzję o zakupie auta, zapewne po zakupie byłbym baaardzo niezadowolony z wyboru...

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 15:58   

Wiem, że to mało polityczne, ale gdybym miał teraz kupować drugie auto, to bardzo poważnie rozważyłbym swifta. Bo to prawda, że design im się udał bardzo.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 16:10   

swift mi sie bardziej podoba niz coltm szczegolnie swift 5 drzwiowy fajny, troche kojarzy mi sie z mini

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 01-10-2005, 16:25   

a zauwazyliscie ze gosc ktory siedzial w swifcie z ankiety ulicznej. w tle widac bylo Mitsubishi Lancera z lat 91>93 :D w hatchbacku ;) srebrny .

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 16:55   

Rafal_Szczecin napisał/a:
a zauwazyliscie ze gosc ktory siedzial w swifcie z ankiety ulicznej. w tle widac bylo Mitsubishi Lancera z lat 91>93 :D w hatchbacku ;) srebrny .

Cóż za pytanie?? Oczywiście, że zauważyliście!! :lol:

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-10-2005, 17:29   

a najlepsze jest w tym programie to ze testuja 5 drzwiowego swifta z 3 drzwiowym coltem, jak by colt nie wystepowal w wersji 5 drzwiowej lub swift w wersji 3 drzwiowej ... :?

a najlepsze w tym programie bylo to jak testowali kombi z sedanem i mowili ze kombi ma wiekszy bagaznik
a potem w "plusach i minusach" w sedanie napisali maly bagaznik ...

albo byla jeszcze jedna wpadka, byly dwa auta (niestety juz nie pamietam jakie) jedno kosztowalo ok. 120 tys natomiast drugie ok 140 i znow w "plusach i minusach" dali temu co kosztowal 120 ze jest drogi a juz temu zza 140 tysi nie napisali :roll: <LOL>

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 01-10-2005, 18:57   

Fido__ napisał/a:
Wiem, że to mało polityczne, ale gdybym miał teraz kupować drugie auto, to bardzo poważnie rozważyłbym swifta. Bo to prawda, że design im się udał bardzo.

Mam takie samo zdanie w tej kwestii.
Suzi podobne do Mini :lol: jest duzo ladniejsze niz colt.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 19:09   

Rafal_Szczecin napisał/a:
albo byla jeszcze jedna wpadka, byly dwa auta (niestety juz nie pamietam jakie) jedno kosztowalo ok. 120 tys natomiast drugie ok 140 i znow w "plusach i minusach" dali temu co kosztowal 120 ze jest drogi a juz temu zza 140 tysi nie napisali Rolling Eyes <LOL>

moze ten za 140 tysiakow mial max wyposarzenie a ten za 120 to golas ?:)

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-10-2005, 19:17   

niet tam byla mowa o cenach aut testowych.

a ceny aut "bez"wypozazenia ksztaltowaly sie na tym samym(podobnym) poziomie.

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 01-10-2005, 19:57   

Mi tez sie suzuki bardziej podoba - miałem okazje w nim troszke posiedzieć i jak na autko miejskie jest bardzo fajny. A co do + i - w tym progrmie to dla mnie powinni mówić o rzeczach technicznych wpływających na jazde i bezpieczeństo a nie np w "-" podaja ze za cienka kierownica a w "+" że ma ładne kratki nawiewów - jakieś nieporozumienie, co mi po kratkach jak mi np skrzynia bedzie haczyć

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

Odpowiedz do tematu