Outlander II Ogólne - Za twarde zawieszenie
loczek - 04-04-2013, 23:18 Temat postu: Za twarde zawieszenie Szanowi koledzy.
czy istnieje sposób na poprawę odczuwanych parametrów zawieszenia. To znaczy czy istnieje sposób aby w glonojadzie poprawił sie komfort jazdy, aby nie odczuwać wszelkich nierówności, dziur itp. w moim aucie jest to bardzo słyszalne i osobiscie okreslam to jako bardzo twarde zawieszenie. Czy macie te same spostrzeżenia. Sprawdziłem i poprawiłem do wartości prawidłowych cisnienie w oponach tzn 2,2 bara ale nie odczuwam różnicy.
sylb - 05-04-2013, 00:18
Zmień na koła na 16 calowe, o ile masz 18
PiotrKw - 05-04-2013, 07:29
Szesnastki to jedno , jest bardzo duża różnica pomiędzy profilem opony tej samej średnicy zewnętrznej na feldze 16 a 18 . Drugie to sprawdź ciśnienie na innym manometrze . Miałem podobnie , okazało się że mój zaniża o 0,5 bar . Czyli pompowałem za wysoko . A jest to bardzo odczuwalne .
borsak1 - 05-04-2013, 08:33
Zapraszam do Sulejówka, około 100 km po mieście i będzie "mięciutko" - jak ta lala
rezon - 05-04-2013, 21:57
Oprócz kół 16" co jest stosunkowo bezkosztowe - ceny nowych 16" mogą być porównywalne do lekko zużytych 18" to możesz zainwestować w amortyzatory gazowe np. Kayaba. Ja zmieniałem kiedyś w innym autku i znacznie lepiej tłumiły niż olejowe. O ile pamiętam, to chyba ktoś na forum zamieniał w Outku. W Superbie mam w std wypasie gazowe i mają zupełnie inną charakterystykę tłumienia.
Trik - 05-04-2013, 22:11
rezon, W OII chyba właśnie są amortyzatory KYB gazowe.
rezon - 06-04-2013, 17:13
Kayaby owszem ale raczej olejowe, a to duża różnica
Trik - 06-04-2013, 18:57
Przecież amorki gazowe tez mają olej w sobie, nie są kompletnie suche. Powiedzmy jako uszczelnienie kompresji, nie wiem jak to inaczej nazwać.
rezon - 06-04-2013, 21:25
nic nie pisałem, że gazowe nie mają w ogóle oleju.
markowoj - 06-04-2013, 21:48
sylb napisał/a: | Zmień na koła na 16 calowe, o ile masz 18 |
16" to chyba tylko zimą przy mniejszej prędkości i też strach wyprzedzać , latem to 18" to jedyny słuszny rozmiar , chyba że ktoś nie przekracza 90km/h i nie wyprzedza.
a amorki gazowe też rozważam ale jak już orginały się zestarzeją.
Komandor - 07-04-2013, 09:19
No bez przesady z tym 90 km/h jest przecież indeks prędkości dla każdej opony, ori amorki niestety trzeba wymieniać szybciej niż się zużywają bo outek skrzypi po zimie jak wersalka babci
pozdro
markowoj - 07-04-2013, 12:02
Komandor napisał/a: | No bez przesady z tym 90 km/h jest przecież indeks prędkości dla każdej opony, ori amorki niestety trzeba wymieniać szybciej niż się zużywają bo outek skrzypi po zimie jak wersalka babci
pozdro |
oczywiście , trochę uwypukliłem problem ,ale dynamiczne wyprzedzanie na 16" do przyjemności nie należy i bezpieczne też nie jest , na 18"-kach to inny samochód
Trik - 07-04-2013, 12:02
Komandor napisał/a: | ori amorki niestety trzeba wymieniać szybciej niż się zużywają bo outek skrzypi po zimie jak wersalka babci |
Prawdopodobną przyczyną jest "łożysko" kolumny McP, tak jak i w Lancerze. Coś z tym jest nie teges, że łapie piasek na potęgę a potem to skrzypi. Wystarczy przepłukać ciśnieniówką i spokój na kilka miesięcy. ASO to płucze i smaruje jakimiś smarami, ale skuteczność też jest kilku miesięczna. Chyba że doszło do skrzywienia amortyzatora, bo takie przypadki tez się komuś przytrafiały.
Komandor - 07-04-2013, 16:47
Trik napisał/a: |
Prawdopodobną przyczyną jest "łożysko" kolumny McP, tak jak i w Lancerze. Coś z tym jest nie teges, że łapie piasek na potęgę a potem to skrzypi. Wystarczy przepłukać ciśnieniówką i spokój na kilka miesięcy. ASO to płucze i smaruje jakimiś smarami, ale skuteczność też jest kilku miesięczna. Chyba że doszło do skrzywienia amortyzatora, bo takie przypadki tez się komuś przytrafiały. |
Tyle że w moim O2 skrzypi i tył i przód więc wątpię w skrzywienie wszystkich amorów
pozdro
Lucas123w - 07-04-2013, 17:51
Skrzypi w jakiś specjalnych momentach czy cały czas słyszysz skrzypienia ??
|
|
|