To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Silnika szarpie na benzynie

Karambol - 09-04-2013, 20:31
Temat postu: Silnika szarpie na benzynie
Cześć!

Mam problem, kiedy przełączę zasilanie z LPG na benzynę silnik zaczyna strasznie szarpać, amplituda tych szarpnięć jest dość wysoka, czy jak to nazwać - częstotliwość szarpania może.
Objaw pojawił się teraz, wcześniej wszystko było normalnie. Czy to może być objaw np zapchanego filtra paliwa? Bo na pewnie nie świec ani zapłonu bo na LPG jest git. Nie powiem jak to wygląda przy uruchamiania zimnego silnika bo przesiadłem się do Gala po żonie, która mi tylko zakomunikowała, ze coś szarpie i silnik był już ciepły. Ale to chyba nie ma znaczenia? Na rozgrzanym silniku jest do bani, nie da się jechać na benzynie w każdym razie.

dluugi14 - 30-05-2013, 20:45

Prawdopobobnie kolego masz zapchane wtryskiwacze. Mialem to samo. Płyny czyszczace wtryski nie pomogly, pozostaje ich wyciagniecie potem kompresor, troche benzyny, kawałek wężyka,dwa kabelki do akumulatora i wtryski jak nowe:) Oczywiscie pasuje wymienic filtr paliwa:)
Karambol - 01-06-2013, 19:35

dluugi14 napisał/a:
Prawdopobobnie kolego masz zapchane wtryskiwacze. Mialem to samo. Płyny czyszczace wtryski nie pomogly, pozostaje ich wyciagniecie potem kompresor, troche benzyny, kawałek wężyka,dwa kabelki do akumulatora i wtryski jak nowe:) Oczywiscie pasuje wymienic filtr paliwa:)

Ja zrobiłem inaczej- kupiłem na allegro cała listwę wtryskową (79zl) i chodzi jak złoto:) ale mogę wyczyścić te stare na zapas będą - te kabelki do akumulatora? możesz rozwinąć temat?

jacek11 - 01-06-2013, 19:52

Zapewne chodzi o podłączenie ciśnienia ze sprężarki do wtrysku,i otwieranie wtrysku za pomocą kabli podłączonych do akumulatora :wink:
dluugi14 - 01-06-2013, 21:55

Oczywiscie ze tak:) tylko trzeba zaznaczyc ze pierwsze "przepychanie" nalezy robic w odwrotna strone do normalnej pracy wtrysku.Przed podłączeniem kompresora wlac troche benzyny do weżyka.Czynnosc pare razy powtórzyc a potem sprawdzic jak wtrysk przepuszcza cisnienie.A to juz bedzie widac gołym okiem:) I po sprawie:)
Karambol - 03-06-2013, 18:14

Dzięki za info! - dobrze wiedzieć, że da sie to zregenerować