Carisma - Techniczne - predkosciomierz ,licznik nie dziala
baxy - 22-04-2013, 06:20 Temat postu: predkosciomierz ,licznik nie dziala witam
w mojej cari 1.6 99r stanal licznik i predkosciomierz. predkosciomierz elektroniczny ( przed awaria czasami wskazowka falowala ).
co sie zepsulo?
czy sam to naprawie?
prosze o rady
tomicarisma - 22-04-2013, 12:06
Wyjmij licznik bo pewnie kostka Ci nie łączy ta za licznikiem. Zobacz też czy nie ma jakiegoś bezpiecznika odpowiadającego za licznik.
arbeiht - 29-04-2013, 12:32
W skrzyni siedzi czujnik albo sie zepsuł albo na kostce zasniedzialo wyjmij wyczysc powinno chodzic. Miałem to samo padł potem wariowal aż juz od 1,5 roku działa jak nalezy.
baxy - 04-05-2013, 10:39
witam
a jak sie dostac do kostki?
zbycho77 - 04-05-2013, 15:47
Jak na mój gust to czujnik umieszczony w skrzyni. Tzw. zimne luty. Najpierw licznik wariuje, a potem całkiem "pada". Do czujnika podejdziesz od spodu skrzyni - przy dużej wprawie i wyczuciu można też wymienić od komory silnika, ale trzeba dokładnie wiedzieć, gdzie jest.
Jak będziesz wymieniał to szukaj na allegro - tylko uważaj na te od renówek, bo są identyczne i też pasują do skrzyni, ale zawyżają prędkość (i przebieg). Ja po trzech próbach kupiłem w salonie mitsu w Lublinie, nie było jakoś specjalnie drogo.
pawel-krol - 25-06-2016, 23:54
Witam
Gdzie ten czujnikbo chyba u mnie tez padł?
yoji - 27-06-2016, 10:44
Czujnik w poliftowej znajduje się w skrzyni dojście z góry rękę należy włożyć koło kolektora, przepustnicy i wymacać. Znajduje się bliżej koła od strony kierowcy, analogicznie z kanału można dojść. Czujnik trzyma zawleczka sprężynowa. Należy ją wysunąć i czujnik wyjdzie. W Skrzyni japońskiej czujnik ma zębatkę białą. Natomiast polift cały czarny z małym "cyckiem" kwadratowym. Od razu mówię z renówki przekłamuje w górę o 50% czyszczenie czasem pomaga ale w moim przypadku należało kupić używkę. Wtyczka na dwa piny kwadratowa. Dwa kable chyba niebieski i czarny.
pawel-krol - 03-07-2016, 21:06
yoji napisał/a: | Dwa kable chyba niebieski i czarny. |
A nie trzy przewody? Bo namacałem coś tyle że z trzema przewodami i niewiem czy to to- do tego strasznie lużno siedzi bo moge obucic o 90stopni i około 1cm wyciągnąć.
[ Dodano: 04-07-2016, 13:07 ]
yoji napisał/a: | W Skrzyni japońskiej czujnik ma zębatkę białą. Natomiast polift cały czarny z małym "cyckiem" kwadratowym. |
U mnie jest sam bolec bez zembatki...
[ Dodano: 05-07-2016, 08:15 ]
zbycho77 napisał/a: |
tylko uważaj na te od renówek, bo są identyczne i też pasują do skrzyni, ale zawyżają prędkość (i przebieg). |
Wyciągnołem i mój jest francuski-na allegro do carismy są takie z zębatką a mój ma tylko bolec taki własnie jak w renówkach. Mam jeszcze Scenica na częsci więc sprawdze czy podejdzie a jakby działał to porównam prędkość z gps-em.
yoji - 07-07-2016, 10:11
http://bazarek.gallery/16...760daca873c.jpg
Mój błąd idą trzy kable. Tak powinien wyglądać.
Pasuje tylko z Carisma, Z Renault będzie przekłamywał o 50% jedziesz 50km/h pokazuje 100km/h
Stach - 27-07-2016, 16:20
Odświeżam żeby nie śmiecić nowym tematem, otóż Panowie ten sam problem ale wersja przed liftem dokładnie 1.6 97r Obrotomierz działa , licznik skacze czasem wcale nie działa. W starszej cari przed liftowej też czujnik winny? jeżeli tak to gdzie go szukac?
Edit.:dobra Panowie. Potrzeba mi tylko dokładniej aby ktoś opisał gdzie szukać czujnika przy skrzyni?
pawel-krol - 10-08-2016, 23:12
Stach napisał/a: | Odświeżam żeby nie śmiecić nowym tematem, otóż Panowie ten sam problem ale wersja przed liftem dokładnie 1.6 97r Obrotomierz działa , licznik skacze czasem wcale nie działa. W starszej cari przed liftowej też czujnik winny? jeżeli tak to gdzie go szukac?
Edit.:dobra Panowie. Potrzeba mi tylko dokładniej aby ktoś opisał gdzie szukać czujnika przy skrzyni? |
Znalaazłeś?
Ja kupiłem używke za 30 zł.
Juiceman - 08-05-2018, 22:04
Panowie jak nazywa się ten czujnik czy to jest to :
MR534577 czy MR567292 ?
Wymiana tylko jedego ? czy już lepiej komplet?
|
|
|