Space Star Techniczne - Wymiana klamki drzwi
marek28 - 26-04-2013, 12:19 Temat postu: Wymiana klamki drzwi Witam - przymierzam się do wymiany w swoim MSS klamki zewnętrznej drzwi tylnych. Wiem już że dojście jest paskudne. Może już ktoś taką operację przerabiał i podpowiedział mi jak to można przeprowadzić, szczególnie połączenie tej klamki z całym mechanizmem i czy musi być jeszcze przeprowadzona jakaś regulacja. Pozdrawiam - Marek
popa - 26-04-2013, 15:51
Wymiana z jakiego powodu? U mnie wystarczyła regulacja długości cięgna jak było ciężko otworzyć drzwi klamką. Oznaki były takie, że trzeba było pociągać za klamkę do oporu, żeby puścił zamek. A dostanie się do nakrętek mocujących klamkę jest faktycznie paskudne. Trzeba ściągnąć cały boczek, delikatnie odkleić folię i uzbroić się w cierpliwość żeby dostać się do nakrętek trzymających klamkę. Klucz chyba 10, nie pamiętam bo to już dosyć dawno rozbierałem. Jak będziesz posiadał tzw. "na patyku" to będzie Ci lepiej odkręcić.
Samo połączenie klamki z cięgnem to nic skomplikowanego. Ale potrzebne będzie ustalenie długości cięgna po założeniu klamki.
RaVciO - 26-04-2013, 20:07
Jak już się za to zabierzesz to porób fotki i napisz krótką instrukcję - dodamy do tematu "Zrób to sam"
marek28 - 26-04-2013, 21:39
Klamka jest do wymiany bo po prostu z jednej strony się urwała (efekt po zimie i silna ręka ). Jak się uporam to postaram się zrobić jakiś opis. Dzięki popa - z twojej informacji już coś wynika. Pozdrawiam
lukluc - 16-05-2013, 11:23
Ja mam ten sam problem - coś tam pękło w środu i jak ciągnę za klamkę to niestetynie ma połączenia z cięgienkiem, które otwiera drzwi... Widzę, że kolega nie wrzucił instrukcji, może mi się jakoś uda.
marek28 - 16-05-2013, 12:12
Wymiana klamki nie jest kłopotliwa, potrzeba tylko trochę cierpliwości. Odkręcamy kieszeń zamykania drzwi od wewnątrz, zdejmujemy wyściółkę klamki wewnętrznej, pokrętło zamykania szyby, chyba 3 wkręty i mocniej pociągnąć żeby zdjąć z chyba 3 zatrzasków. Po odklejeniu foliowej osłony widać wszystko jak na dłoni. Najpierw trzeba wyciągnąć z blaszanego zartzasku gwintowany pręt łączący klamkę z mechanizmem zamka. Później odkręcamy dwie śruby M6(klucz 10) mocujące klamkę do drzwi i wyciągamy całość do zewnątrz. Montarz w odwrotnej kolejności. Przyda się latarka i klucz 10 nasadowy przy montażu. Pozdrawiam
[ Dodano: 16-05-2013, 12:16 ]
I jeszcze jedno - ten pręt mimo że jest gwintowany to nic się nim nie kręci. Jest to tylko taka forma regulacji i przy montażu trzeba pamiętać żeby go wcisnąć miej więcej jak siedział, ponieważ od tego zależy w którym momencie ciągnięcia klamką drzwi się otworzą. Mam nadzieję że pomogłem.
lukluc - 07-06-2013, 11:28
A czy ktoś się orientuje czy klamka z rocznika 99 będzie pasować do modelu z 2003?
sageros - 04-12-2013, 20:18
Też miałem problem z urwaną klamką,
Klamki do space'a przed liftem pasują z carismy
czesio - 21-11-2016, 10:03
Cześć,
Orientujecie się czy ta klamka http://allegro.pl/show_item.php?item=6423884187 (chodzi o prawy tył) będzie pasować do space stara sprzed liftu (2002 r)?
zet-em - 22-11-2016, 17:56
Witaj czesio
Na 99% niczym się nie różni ale wejdź tu:
http://allegro.pl/space-s...19.html#thumb/2
...i zadzwoń do gościa.
Ma dużo części do MSS więc na pewno orientuje się co sprzedaje.
Pozdr;
czesio - 23-11-2016, 10:39
Kupiłem na tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=6543389924 i faktycznie klamka z carismy pasuje do space stara sprzed liftu.
Pozdro
misza116 - 23-01-2018, 16:26
Odświeżę kotleta..
Czy zerwana linka wymaga wymiany klamki, jest tam jakiś zaczep urwany?
Podobno to przypadłość MSS, a wolę dopytać zanim dobiore się do tego..
Hugo - 24-01-2018, 08:19
Prędzej ułamała się dźwignia klamki niż zerwała linka. Jeśli jednak to linka to wystarczy ją wymienić. Do klamki jest zahaczana.
|
|
|