[02-06]Lancer CS0 - Skrzypiące zawieszenie tył?
patigang - 16-05-2013, 06:31 Temat postu: Skrzypiące zawieszenie tył? Witam w moim miśku 2.0 sport kombi występuje następujący feler przy ruszaniu z miejsca i przy dohamowaniu skrzypi coś w zawieszeniu z tyłu na chopkach zwalniających i nierównościach cisza, co to może być ?
B0RYS - 17-05-2013, 12:52
Podobno za to odpowiedzialne są tuleje wahaczy tzw. bananów, ale poproszę tez kogoś o potwierdzenie. U mnie skrzypi gdy działają siły bezwładności (zatrzymywanie się, przyspieszanie) więc mamy ten sam ból
Nie wiem tylko która tuleja (czy są takie same?) i czy wymieniać tuleje czy całe wahacze w zamienniku.
mjsystem - 17-05-2013, 15:00
Zajrzyj tu, to może być ten sam temat: http://forum.mitsumaniaki...a7ff4c0#1161464
patigang - 17-05-2013, 17:07
W temacie tego skrzypienia podobno smarowanie tylnej zawiechy elementów gumowych wazeliną techniczną pomaga nawet obiło mi się o uszy że serwis proponuje taką usługę słyszeliście coś w tym temacie pozdrawiam
[ Dodano: 09-06-2013, 13:44 ]
Skrzypienie pojawiło się na progach zwalniających najbardziej jak gorąco i sucho wjechałem na kanał ewidętnie skrzypienie dochodzi z góry amortyzatorów czyżby poduchy ??? dzięki za wszelkie sugestie pozdrawiam
[ Dodano: 09-06-2013, 13:45 ]
Skrzypienie pojawiło się na progach zwalniających najbardziej jak gorąco i sucho wjechałem na kanał ewidętnie skrzypienie dochodzi z góry amortyzatorów czyżby poduchy ??? dzięki za wszelkie sugestie pozdrawiam.
Bojar - 13-07-2013, 12:48
No i jak ? Doszedłeś do tego?
Bo mi właśnie chyba pada poducha tylnego amortyzatora choć żaden z mechaników jednoznacznie tego nie potrafi określić
hyziu - 02-08-2013, 20:12
Co do skrzypienia to natknąłem się na taki dokument
http://ww2.justanswer.com...5455_534001.pdf
U mnie skrzypi raczej ta pływająca czyli od strony koła.
p_k - 05-08-2013, 12:34
jakie kosmiczne urządzenie Chassis Ears® - sprytne
roarflex - 05-08-2013, 16:03
U mnie też skrzypi wydaje mi się, że to z okolic sprężyn/mocowania amortyzatorów. Nie mam kiedy wjechać na kanał, zrobiłem z tym ok 1000-1500km. Skrzypi cały czas tak samo. Jak jest wilgotno. np po deszczu, skrzypienia brak.
Strumyck - 17-09-2013, 17:22 Temat postu: gumy stabilizatora tylnego Około miesiąca temu wymieniłem gumy stabilizatora tylnego
(koszt około 35 zł). Skrzypienie ustało a prowadzenie auta wyraźnie poprawiło się.
Polecam sprawdzenie tego elementu gdyż u mnie guma na tyle była zużyta, że pojawiła się szczelina pomiędzy gumką a stabilizatorem.
maciekz - 30-08-2014, 12:58
W tylnym zawieszeniu, jest 6 tulejek na każdą stronę? U mnie strasznie skrzypi, luzów nie widać, ale tulejki wyglądają na zużyte, więc chyba warto je zmienić. Mam do Was jeszcze takie pytanie: Czy można gdzieś dostać tulejkę od amortyzatora (tę na dole)? Czy trzeba zmieniać amortyzator? Wydaje mi się że z jednej strony ta właśnie skrzypi
smk - 02-09-2014, 11:43
Raczej się nie da. Trzeba zmieniać amortyzator.
maciekz - 02-09-2014, 14:22
Najgorsze z tymi tulejkami, że nie wiadomo czy wahacze są oryginalne. Mam nadzieję, że jak kupię to trafię Ciekawi mnie temat tulejek poliuretanowych, na wszelki wypadek spytałem ile kosztuje dorobienie, ale widziałem na Internecie różne opinie.
gorpaw - 27-09-2014, 10:36
[quote="patigang"]W temacie tego skrzypienia podobno smarowanie tylnej zawiechy elementów gumowych wazeliną techniczną pomaga nawet obiło mi się o uszy że serwis proponuje taką usługę słyszeliście coś w tym temacie pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie ww. zabiegu smarowania elementów gumowych zawieszenia tylego. Czy ktoś z Was dokonał takich czynności i jakie jego efekty ?
Mój problem polega na tym że piski z zawieszenia występują szczególnie przy ruszaniu i małych prędkością, przy przejedzie przez progi zwalniające oraz przy delikatnym skręcaniu w lewo przy małej prędkości. Piski te słychać z prawej strony tylnego zawieszenia. Dodam że są dni że jest względna cisza ale z reguły to odgłosy jak by jazda "wozem drabiniastym".
Byłem na sprawdzeniu tylnego zawieszenia i mechanik nic nie stwierdził - luzów brak.
Bardzo Was proszę o porady o co zrobić z ta przypadłością Lancera ?
krzychu - 27-09-2014, 10:39
Jak opisujecie problemy zawieszenie podajcie jeszcze rocznik. Podobno w 2005 albo 2006 roku zmienili konstrukcję tylnego zawieszenia.
A co do samego skrzypienia to wymyć i psiknąć można samemu przy odrobinie umiejętności... Jakiś smar silikonowy w sprayu z dyszą na rurce bym na początek proponował.
gorpaw - 27-09-2014, 10:48
krzychu napisał/a: | Jak opisujecie problemy zawieszenie podajcie jeszcze rocznik. Podobno w 2005 albo 2006 roku zmienili konstrukcję tylnego zawieszenia.
A co do samego skrzypienia to wymyć i psiknąć można samemu przy odrobinie umiejętności... Jakiś smar silikonowy w sprayu z dyszą na rurce bym na początek proponował. |
Rocznik - 2004
Próbowałem smarem adhezyjnym ale efektów brak
[ Dodano: 30-09-2014, 08:28 ]
Nikt z Państwa nie próbował rozwiązać problemu z "piszczącym zawieszeniem" poprzez ww. zabiegi ??
|
|
|