To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Skrzypiące zawieszenie tył?

patigang - 16-05-2013, 06:31
Temat postu: Skrzypiące zawieszenie tył?
Witam w moim miśku 2.0 sport kombi występuje następujący feler przy ruszaniu z miejsca i przy dohamowaniu skrzypi coś w zawieszeniu z tyłu na chopkach zwalniających i nierównościach cisza, co to może być ?
B0RYS - 17-05-2013, 12:52

Podobno za to odpowiedzialne są tuleje wahaczy tzw. bananów, ale poproszę tez kogoś o potwierdzenie. U mnie skrzypi gdy działają siły bezwładności (zatrzymywanie się, przyspieszanie) więc mamy ten sam ból ;)
Nie wiem tylko która tuleja (czy są takie same?) i czy wymieniać tuleje czy całe wahacze w zamienniku.

mjsystem - 17-05-2013, 15:00

Zajrzyj tu, to może być ten sam temat: http://forum.mitsumaniaki...a7ff4c0#1161464
patigang - 17-05-2013, 17:07

W temacie tego skrzypienia podobno smarowanie tylnej zawiechy elementów gumowych wazeliną techniczną pomaga nawet obiło mi się o uszy że serwis proponuje taką usługę słyszeliście coś w tym temacie :) pozdrawiam

[ Dodano: 09-06-2013, 13:44 ]
Skrzypienie pojawiło się na progach zwalniających najbardziej jak gorąco i sucho wjechałem na kanał ewidętnie skrzypienie dochodzi z góry amortyzatorów czyżby poduchy ??? dzięki za wszelkie sugestie pozdrawiam

[ Dodano: 09-06-2013, 13:45 ]
Skrzypienie pojawiło się na progach zwalniających najbardziej jak gorąco i sucho wjechałem na kanał ewidętnie skrzypienie dochodzi z góry amortyzatorów czyżby poduchy ??? dzięki za wszelkie sugestie pozdrawiam.

Bojar - 13-07-2013, 12:48

No i jak ? Doszedłeś do tego?
Bo mi właśnie chyba pada poducha tylnego amortyzatora choć żaden z mechaników jednoznacznie tego nie potrafi określić

hyziu - 02-08-2013, 20:12

Co do skrzypienia to natknąłem się na taki dokument
http://ww2.justanswer.com...5455_534001.pdf
U mnie skrzypi raczej ta pływająca czyli od strony koła.

p_k - 05-08-2013, 12:34

jakie kosmiczne urządzenie Chassis Ears® - sprytne
roarflex - 05-08-2013, 16:03

U mnie też skrzypi wydaje mi się, że to z okolic sprężyn/mocowania amortyzatorów. Nie mam kiedy wjechać na kanał, zrobiłem z tym ok 1000-1500km. Skrzypi cały czas tak samo. Jak jest wilgotno. np po deszczu, skrzypienia brak.
Strumyck - 17-09-2013, 17:22
Temat postu: gumy stabilizatora tylnego
Około miesiąca temu wymieniłem gumy stabilizatora tylnego
(koszt około 35 zł). Skrzypienie ustało a prowadzenie auta wyraźnie poprawiło się.
Polecam sprawdzenie tego elementu gdyż u mnie guma na tyle była zużyta, że pojawiła się szczelina pomiędzy gumką a stabilizatorem.

maciekz - 30-08-2014, 12:58

W tylnym zawieszeniu, jest 6 tulejek na każdą stronę? U mnie strasznie skrzypi, luzów nie widać, ale tulejki wyglądają na zużyte, więc chyba warto je zmienić. Mam do Was jeszcze takie pytanie: Czy można gdzieś dostać tulejkę od amortyzatora (tę na dole)? Czy trzeba zmieniać amortyzator? Wydaje mi się że z jednej strony ta właśnie skrzypi
smk - 02-09-2014, 11:43

Raczej się nie da. Trzeba zmieniać amortyzator.
maciekz - 02-09-2014, 14:22

Najgorsze z tymi tulejkami, że nie wiadomo czy wahacze są oryginalne. Mam nadzieję, że jak kupię to trafię :P Ciekawi mnie temat tulejek poliuretanowych, na wszelki wypadek spytałem ile kosztuje dorobienie, ale widziałem na Internecie różne opinie.
gorpaw - 27-09-2014, 10:36

[quote="patigang"]W temacie tego skrzypienia podobno smarowanie tylnej zawiechy elementów gumowych wazeliną techniczną pomaga nawet obiło mi się o uszy że serwis proponuje taką usługę słyszeliście coś w tym temacie :) pozdrawiam

Mam pytanie odnośnie ww. zabiegu smarowania elementów gumowych zawieszenia tylego. Czy ktoś z Was dokonał takich czynności i jakie jego efekty ?
Mój problem polega na tym że piski z zawieszenia występują szczególnie przy ruszaniu i małych prędkością, przy przejedzie przez progi zwalniające oraz przy delikatnym skręcaniu w lewo przy małej prędkości. Piski te słychać z prawej strony tylnego zawieszenia. Dodam że są dni że jest względna cisza ale z reguły to odgłosy jak by jazda "wozem drabiniastym".
Byłem na sprawdzeniu tylnego zawieszenia i mechanik nic nie stwierdził - luzów brak.
Bardzo Was proszę o porady o co zrobić z ta przypadłością Lancera ?

krzychu - 27-09-2014, 10:39

Jak opisujecie problemy zawieszenie podajcie jeszcze rocznik. Podobno w 2005 albo 2006 roku zmienili konstrukcję tylnego zawieszenia.

A co do samego skrzypienia to wymyć i psiknąć można samemu przy odrobinie umiejętności... Jakiś smar silikonowy w sprayu z dyszą na rurce bym na początek proponował.

gorpaw - 27-09-2014, 10:48

krzychu napisał/a:
Jak opisujecie problemy zawieszenie podajcie jeszcze rocznik. Podobno w 2005 albo 2006 roku zmienili konstrukcję tylnego zawieszenia.

A co do samego skrzypienia to wymyć i psiknąć można samemu przy odrobinie umiejętności... Jakiś smar silikonowy w sprayu z dyszą na rurce bym na początek proponował.

Rocznik - 2004
Próbowałem smarem adhezyjnym ale efektów brak :(

[ Dodano: 30-09-2014, 08:28 ]
Nikt z Państwa nie próbował rozwiązać problemu z "piszczącym zawieszeniem" poprzez ww. zabiegi ??