To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Podłączenie Cari pod komputer

Halam - 09-06-2013, 09:21
Temat postu: [Cari 1.8] Podłączenie Cari pod komputer
Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia mojej Carismy pod komputer, generalnie rzecz prezentuje się w ten sposób że mam interfejs OBDII, który działa przez łączę bezprzewodowe (Bluetooth), rzecz w tym że nie można się podłączyć ponieważ wyskakuje cały czas jakiś błąd. Próbowałem na różnych oprogramowaniach bez jakiegokolwiek skutku: Scanmaster, Evoscan, Scantool oraz PCMscan.
Evoscan dodatkowo czepia się o kabel. Jest możliwość konfiguracji by działał przez bluetooth ?

Wiele opisów które w sieci latają są o złączaniu pinów, ale do kabli przewodowych typu KKL VAG, którego nie posiadam, a chciałem podłączyć autko pod mojego lapka.

Chcę się po prostu dowiedzieć czy jest możliwość przez mój interfejs komunikować się z laptopem, czy auto nie ma wsparcia dla OBDII i tym wtykiem nie możliwości podłączenia się ?

Posiadam Carisme 1.8 GLS z 1997 r.

Pozdrawiam.

robertdg - 09-06-2013, 09:53

Ponoć przez BT nie działa, najlepiej zapoznaj się z tym tematem http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Halam - 09-06-2013, 09:58

Ten temat już znam, tylko on właśnie opisuje podłączenie kablem z USB a mnie interesuje podłączenie moim interfejsem, a w sieci na ten temat to raczej ciężko o jakiekolwiek info na ten temat.
plecho1 - 09-06-2013, 10:42

Elmem podłączysz auta z OBDII i z EOBD. Carismy do 2001r czyli te z czerwonym znaczkiem to tylko Vag KKl z programem Evoscan.
robertdg - 09-06-2013, 11:29

Halam napisał/a:
Ten temat już znam, tylko on właśnie opisuje podłączenie kablem z USB a mnie interesuje podłączenie moim interfejsem, a w sieci na ten temat to raczej ciężko o jakiekolwiek info na ten temat.
Po łebkach, to co napisał forumowicz plecho1, w tamtym temacie tez było napisane :roll:
Halam - 09-06-2013, 12:28

No przeglądanie 40 stron, jest trochę żmudną pracą i bez pewności że ktoś miał tego typu problem, a czytać każdą jedną wypowiedź też jest ciężko jakby nie było, dlatego też założyłem ten temat i odpowiedź znam, myślę że było to o wiele szybsze rozwiązanie które nikomu problemu nie narobiło :)
plecho1 - 09-06-2013, 14:04

Jeśli jesteś tak leniwy :) to przeczytaj pierwszych 20 stron z tematu o Evoscanie, są tam podstawowe informacje. Dalsze strony, to przeważnie próby rozwiązania problemów kolejnych forumowiczów.