To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynka bezpieczników

xor - 12-06-2013, 00:12
Temat postu: Skrzynka bezpieczników
Miałem połamaną skrzynkę bezpieczników pod maską - dokładnie taką:

Wymieniłem ją na taką:

Pytania:
1. czy puszki są kompatybilne w 100% ze sobą ?
2. czy da się w jakiś sposób wymienić same bebechy puszki z jednej do drugiej - czyli do starej wiązki złożyć nową puszkę ?

Pytam, bo po wymianie mi się auto zbuntowało, i musiałem je w końcu zostawić 400km od miejsca zamieszkania, i przez najbliższy prawie miesiąc jestem przymusowo pieszym...
- nie działają kierunki
- wywala bezpiecznik przy próbie włączenia awaryjnych
- nie działają spryskiwacze
- ciągle się pali 'srs' na zegarach

Zauważyłem kilka przewodów w 'nowej' wiązce uszkodzonych przy puszce - wygląda tylko na izolację, ale może gdzieś dalej też coś jest. Zabezpieczyłem przed zwarciem, ale nic to nie poprawiło. Obstawiam więc uszkodzenie wiązki, ale chcę się upewnić.

robertdg - 12-06-2013, 08:36

Puszki się rózniły produkcja do 98 i od 99
xor - 12-06-2013, 14:03

No, to widać na pierwszy rzut oka, że się różnią.
Chodzi mi o to, czy nowsza skrzynka z wiązką jest kompatybilna ze starszym autem (<=98)

Bartek - 12-06-2013, 14:14

xor, nie są kompatybilne - jednymi z największych różnic między liftami jest właśnie elektryka. Szkoda że nie zapytałeś - wczoraj wywaliłem do śmieci puszkę od '98 2.5.... może Marek coś ma?
xor - 12-06-2013, 15:03

No to lipa... dzięki Bartek za info.

A w razie, jakbym kupił samą puszkę, da się w kulturalny sposób przewody przepiąć ?
Stara wiązka jest zupełnie w porządku, wszystkie przekaźniki też, tylko jak przyglądam się puszce, to nie bardzo widzę jak je demontować.

Bartek - 12-06-2013, 15:27

Hmm nie zmóżdżałem konstrukcji wewnętrznej - mam w domu jeszcze jakieś resztki poliftowej, zobaczę jak to wygląda