[96-02]Colt CJ0 - [CJxA] Colt CJ0 1,3 Nie zawsze odpala gaśnie w czasie jazdy
Mark@Sabat13 - 16-06-2013, 21:01 Temat postu: [CJxA] Colt CJ0 1,3 Nie zawsze odpala gaśnie w czasie jazdy Witam Wszystkich
Mam problem z moim Miśkiem Colt CJ0 1,3 96r . Autko czasami nie odpala , przez cały dzień można jeździć i chodzi jak złoto odpala za każdym razem . Na drugi dzień odpala z trudem za którymś razem albo w ogóle . Jak już odpali to w czasie jazdy albo na wolnych obrotach gaśnie . Już byłem u dwóch mechaników nic nie moga poradzić wymieniłem swiece , popmke paliwa sprawdziłem aparat zapłonowy. Nie wiem co robić , najgorsze jest ze autko przez kilka dni potrafi chodzić rewelacyjnie ... mial ktoś taki problem ?? Podobno może to byc wina czujnika położenia wału ?? Pomocy !!!
krzysieg - 16-06-2013, 23:42
Jak sprawdziłeś aparat zapłonowy ?
Czujnik położenia wału jest w aparacie zapłonowym , działa na zasadzie optycznej
dioda i fotodioda , może wystarczy wyczyścić .
Często padają w coltach aparaty zapłonowe ale są to trwałe uszkodzenia np. cewek u Ciebie myślę że raczej wystarczy wyczyścić poprawić styki .
Na pewno masz czarny osad na wirniku pod kopułką i na samych stykach kopułki
zapłonowej jeśli nie było tam dawno zaglądane .
Chyba jeszcze jest czujnik położenia wałka rozrządu ?
Oczywiście z czymś mogę się mylić niech się jeszcze ktoś wypowie...
Krzyzak - 17-06-2013, 07:25
auto do przeglądu i tyle
wyregulować zawory, sprawdzić i wymienić co trzeba
tak ogólny opis niestety nie daje podstaw do diagnozy
Marcin-Krak - 17-06-2013, 09:21
Sprawdź czy nie przebić na kablach WN.
Poza tym polecam lekturę:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17006
Punkt 10.
mariusz301082 - 28-07-2013, 18:58
posiadam colta z 2001 1.3 82 konie silnik po przejechaniu paru kilometrów traci moc a po chwili gasnie tak jak by mu paliwa zabrakło czasami odpali jak ostygnie wymieniłem przepustnicę całą czujnik wału silnik szarpie cały czas jak traci moc a po chwili gasnie proszę o pomoc odpala bez problemu
herr_flick - 18-08-2013, 13:55
krzysieg napisał/a: |
Czujnik położenia wału jest w aparacie zapłonowym , działa na zasadzie optycznej
dioda i fotodioda , może wystarczy wyczyścić .
|
Czy w Lancerze CK 98r też jest taka fotodioda i które z zaznaczonych na zdjęciu części aparatu będę musiał zdjąć by ją sprawdzić?
|
|
|