[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Check engine i praca na niewszystkie cylindry
xakner - 24-06-2013, 23:06 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Check engine i praca na niewszystkie cylindry Witam
Zakupiłem przypadkowo Mitshubishi Galanta 2.0 automat z 1999roku. Samochód cierpi na następującą przypadłość - nie wiadomo z jakiej przyczyny w losowych warunkach potrafi sie zapalić check engine i samochód traci moc i nie chodzi na wszystkie cylindry. Wystarczy się zagtrzymać, zgasić i odpalić i wszystko wraca do normy. Potrafi się przez dłuższą podróż w ogole nie uaktywniać, a jak mu coś nie podpasuje to zapala co jakiś czas. Auto z lpg, ale problem występuje w obu paliwach. Z tego co zaobserwowałem zapala się chyba raczej na rozgrzanym motorze.
Jutro postaram się zczytać błedy- takie błędy, które w danej chwili nie wsytepuja to Mitsu trzyma w pamięci? Jaki interfejs współpracuje z tym rocznikiem i czy kabel VAG (OBD II) będzie odpowiedni?
Z góry dziękuje i przepraszam
robertdg - 25-06-2013, 08:00
Tak sie czyta błędy
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
Owczar - 25-06-2013, 09:07
xakner napisał/a: | Jaki interfejs współpracuje z tym rocznikiem i czy kabel VAG (OBD II) będzie odpowiedni? |
Nie podejdzie.
Pewnie wypadają zapłony. Wtedy ECU odcina cylinder. Ale wymrugaj błędy.
xakner - 25-06-2013, 09:31
błędy 44 i 23
Kolega który go serwisował poprzedniemu właścicielowi stwierdził żeby cewką sie nie przejmować bo była odpinana podczas pracy i dlatego jest błąd, więc pozostaje 23- cóż to takiego ten czujnik TDC i czy on może być odpowiedzialny za moje objawy?
może jednak chodzi na wszystkich cylindrach podczas checku ale bardzo nierówno ma niskie obroty i się trzęsie, sam nie wiem czy to tryb awaryjny czy chodzi na niewszystkich garach. nie ma też prawe w ogole mocy.
Owczar - 25-06-2013, 09:34
xakner napisał/a: | 23- cóż to takiego ten czujnik TDC |
23 to czujnik położenia wałka rozrządu. TDC jest w V6. Na forum jest opis jak to naprawić. Użyj szukajki.
xakner - 25-06-2013, 19:52
niestety obecnie mam założony jakiś nierozbieralny zamiennik, jutro jade po używany oryginalny czujnik, mam nadzieje ze to to.
matex5 - 24-04-2014, 21:29
Mógłbyś napisać co było przyczyna mam to samo
|
|
|