To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - brak obrotow na zimnym silniku 1.6 16 v

eri800 - 28-06-2013, 20:51
Temat postu: brak obrotow na zimnym silniku 1.6 16 v
http://youtu.be/qjUJTtaMCxI jAK mozecie to napiszcie co mu jest
radek8622 - 29-06-2013, 09:32

eri800, Wymrugaj błędy.Silnik w ogóle kręci czy nie?
plecho1 - 29-06-2013, 09:48

Błąd nr. 11 czyli Heated oxygen sensor (HO2S) no change of signal
Jakie masz w związku z tym objawy? Auto więcej Ci pali, gorzej się zbiera.
Chyba czeka Cię wymiana Sondy Lambda.

eri800 - 29-06-2013, 11:31

kreci wszystko oki tylko jak jest zimny to nie trzyma obrotow . sandy jeszcze nie wymiienialem ale przepustnice ,przeplywomierz oraz ten komputerek z prawej strony tez i nic nie pomoglo
radek8622 - 29-06-2013, 11:49

kolega plecho1, napisał co może być przyczyną.A ssanie trzyma czy od razu gaśnie?
eri800 - 02-07-2013, 12:24

no wlasnie gasnie od razu musze dodac troche gazu zeby nie zgasl ale jak nabierze temp to ma bardzo niskie obroty 200obr/min, ale jak juz nabierze tej roboczej temp to obroty sa oki 800 obr/min
adam84073 - 02-07-2013, 19:59

Witam cie przyjacielu!
Tak czytam jakie masz problemy z carisma i powiem ci ze mam identyczny silnik i i identyczne problemy i tez zastanawiam sie juz od ponad roku co tu sie dzieje a mechanicy nie maja pojeca co sie dzieje ...w mojej carismie wyglada to tak ze jak odpalam na zimnym silniku to nie dostaje ssania i gasnie nie wyjade z parkingu musze podtrzymywac na gazie aby silnik pracowal ale jak juz silnik sie zrobi troche cieply to o broty sa ok i mozna jezdzic .... wiec prosze wszystki co maja jaka wiedze i doswiadczenie z takim problemem o napisanie co bylo przyczyna a napewno postawie piwko ;) pozdrawiam

plecho1 - 02-07-2013, 21:40

A może w Evoscanie odczytać temperaturę silnika dla sprawdzenia czy komputer dostaje właściwy sygnał lub jeśli czujnik jest ok to czy komputer właściwie ten sygnał interpretuje. Jeśli cały silnik wydaje się sprawny to może to wina sterownika silnika.
adam84073 - 03-07-2013, 08:37

mozliwe... ale wiesz sprawdzania i wymian roznych czesc ktore malo tak nie kosztuja juz tak jak kolega wyzej mam dosc :) licze ze ktos sie odezwie kto mial to co my i powie co wymienil bo jest to popularna usterka w tych samochodach z tego co czytam ale jak juz ktos zrobi to juz nie ma ochoty wejsc i napisac co to bylo :) pozdrawiam i czekam na wiadomosc ktora nas uszesliwi;)
plecho1 - 03-07-2013, 15:18

Właśnie samo sprawdzenie nic nie kosztuje no może jak pojedziesz do jakiegoś warsztatu :)
To właśnie takie gdybanie i domyślanie się nie wiele daje, bo przyczyn może być wiele. Popytaj na regionalnym czy ktoś u Was z posiadaczy GDI nie ma kabla z Evoscanem bo warto to sprawdzić. Komputer załącza ssanie na podstawie odczytu temperatury silnika i wydaje mi się, że tu leży problem.

Barbara - 03-07-2013, 22:15

Witam mam problem z moją Carinką. Otóż moje słodkie autko bez problemu mi odpala po nocy, jak zegareczek.Ostatnio gdy zrobiło się cieplej i przejadę ze 100 km lub postoję długo w korku jak ja zgaszę nie odpala. Muszę poczekać jakieś 20 min i załapie i jedzie super. jakby coś ją blokowało bo nawet rozrusznik nie kręci tylko zaświecają się kontrolki i bzzzzzzzzzz, nie kręci.Pomocy bo nie wiem co jej dolega :( czujnik położenia wału sprawdzony. Na krótkie trasy działa super a po dłuższej jeździe przykre niespodzianki. Moja Carina to benzyniak z LPG. Pomocy pliss doradźcie coś :) Może ktoś z Was miał już taki problem.
Rafano - 03-07-2013, 22:38

Część w Google takie coś znalazłem może komuś pomoże http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic300663.html
plecho1 - 04-07-2013, 08:28

Barbara, najprawdopodobniej rozrusznik masz do remontu, jeśli to "bzzzzzzzzzz" pochodzi z niego to chyba ślizga się sprzęgiełko zwane bendiksem.
mateusz8230 - 04-07-2013, 16:42

Witam,miałem /mam ten sam problem i nie jest tak łatwo...Teraz sytuacja jest trochę lepsza bo na zimnym mam około 1200rpm ale gdy włącze np. klime to obroty od razu na 500 i klekocze :) na ciepłym silniku auto reaguje od razu i obroty podbija .Wszystko u mnie zaczęło się od odpięcia klem z akumulatora...przed tym odpięciem klem na zimnym silniku latem osiągał około 1800-2000 rpm a teraz takie problemy...a wymieniłem chyba połowe auta i nic:)
Jeden z forumowiczów miał ten sam problem tzn auto mu buczało z przepływomierza ja mam tak samo ,niby to od ecu (brak sterowania krokowcem) ale ECU wymieniłem i nic:)

Barbara - 04-07-2013, 21:30

plecho1 napisał/a:
Barbara, najprawdopodobniej rozrusznik masz do remontu, jeśli to "bzzzzzzzzzz" pochodzi z niego to chyba ślizga się sprzęgiełko zwane bendiksem.

dzięki za info , tylko dlaczego rozrusznik bez zarzutu odpala po odpoczynku ? Nie poddaję się szukam :) Jak znajdę odpowiedź to na pewno napiszę wszystkim którzy mają ten sam problem :shock:

[ Dodano: 04-07-2013, 21:35 ]
benek59 napisał/a:
Część w Google takie coś znalazłem może komuś pomoże http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic300663.html

dzięki za linka tylko że moja Carina na zimno gada ze mną jak trzeba :) jak się zagrzeje ( około 100 km ) to potrzebuje czasu aby załapać i ruszyć :)