Outlander II GEN Techniczne - nierówna praca silnika
torsen - 04-07-2013, 20:56 Temat postu: nierówna praca silnika witam. Jezeli już gdzieś problem jest rozwiazany wybaczcie - szukałem lecz nie odnalazłem.
Problem dotyczy silnika 2,0 di-d 2007 outl fabrycznie chipowany do 170km a objawia sie " dławieniem" silnika a co za tym idzie szarpaniem w przedziale obrotów od ok. 1500 do ok. 2500 i TYLKO przy utrzymywaniu stałej prędkości jazdy ( tzn na stałym gazie bez przyspieszania ) lub gdy lekko odejmuje gaz. Przy przyspieszaniu nie ma tych objawów i przy jeździe na 5 lub 6 biegu powyżej 2500 obrotów tez tego nie obserwuje. Samochód ma przejechane 120tyś wymieniony rozrzad , wymieniony filtr paliwa a w zwiazku z powyzszymi objawami regenerowałem turbine , wymieniłem przepustnice i wymieniłem zawór egr i szarpie nadal. Co ciekawe jak zaślepić egr to objawy mijają ale stale świeci check engine . Ciekawe jest tez to ze samochód pali jak na ten typ całkiem fajne 6,5l /100 przy jeżdzie w warunkach miejskich. Czy ktoś borykał sie już z takim problemem i moze dać jakąś podpowiedz jak to dalej ugryźć?? Kazda wizyta w aso i podpiecie pod komp nie pokazuje żadnego błedu.
JCH - 04-07-2013, 23:29
Poczytaj:
http://forum.mitsumaniaki...1203814#1203814
http://forum.mitsumaniaki...1209359#1209359
torsen napisał/a: | fabrycznie chipowany do 170km | Tam również występował "chip fabryczny" i podobne problemy.
Zwróć uwagę na odpowiedzi kolegi tokyo.
torsen - 05-07-2013, 08:33
oj wiem bo drugi watek sam pisałem i dodałem również że jak wytłumaczyć związek chipa z faktem ze gdy odpinam egr to szarpanie ustępuje?? do zastanowienia ten czujnik obrotów wału korbowego . a odnośnie tego spadajacego przewodu to w okresie ok. 2m ostatnich ( tzn w czasie gdy pojawiły sie te szarpania ) 2 x spadł i za tym drugim razem wymieniono na cześć oryg.
gosebus - 12-07-2013, 08:29
Myślę, że jak zaślepiasz egra i masz check engine to ten super-hiper chip może zostać wtedy wyłączony. Odłączenie chipa to 5min roboty, a od tego powinno zaczynać się diagnozę.
|
|
|