To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Dziwne wskazania komputera

mandark - 10-08-2013, 22:29
Temat postu: [I 2.0] Dziwne wskazania komputera
Witam

Ostatnio zauważyłem, że komputer w moim O I 2.0 sądzi, że na ok 25l paliwa przejadę ...... 67km.
Dodam tylko że spalanie wynosi ok 10l/100km - wartość z komputera oraz sprawdzona praktycznie.

Czy ktoś już się z tym spotkał?

elektryk - 11-08-2013, 08:55

Jak zatankujesz do pełna to powinno się dobrze ustawić. Przypuszczalnie komputer nie wykrył tankowania.
mandark - 11-08-2013, 09:59

A na to bym chyba sam nie wpadł :D

Jak tak teraz wiem jaki jest powód to faktycznie przed ostatnim tankowaniem prognozowana ilość kilometrów która pozostała do przejechania mogła być właśnie na takiej wartości.

W takim razie nie pozostaje nic innego jak tylko zatankować do pełna :D

A swoją drogą jakbym teraz "dojeździł" te 67 komputerowych km, a w baku zostanie paliwo to dalej można śmigać? Nie będzie tak, że skoro komp twierdzi że w baku jest "zero" to nie uruchomi silnika czy coś? Pytanie może dość debilne ale nurtuje mnie to :shock:

elektryk - 11-08-2013, 10:14

Mnie się wydaje że kiedyś wyjechałem do zera i nic się nie stało.
albercik83 - 11-08-2013, 11:26

Nic się nie stanie jak komp pokazuje zero a w baku jest wciąż paliwo.
Ja tak jeżdżę cały czas bo mam lpg i zasięg się zmniejsza pomimo tego że paliwa nie ubywa ze zbiornika.

mandark - 13-08-2013, 23:42

W takim razie będę musiał się do różnicy wskazań przyzwyczaić bo właśnie zagazowałem swojego Outlandera :) Jutro zobaczę jak się sprawuje na gazie :)

[ Dodano: 18-08-2013, 21:44 ]
No i jest instalacja... . Nie wiem tylko czy cieszyć się czy płakać... .

Odebrałem samochód zatankowałem do pełna gazu (na polecanej stacji gdzie gaz jest ponoć dobry) i w miasto i TYLKO MIASTO. Starałem się jeździć oszczędnie - różnie to wychodziło :wink: (Żona miała większą fantazję :) ). Przejechaliśmy dokładnie 81km (nie wytrzymałem tego napięcia i oczekiwania na 100km na liczniku :P ) - wartość z licznika pod dystrybutorem na stacji. Tankuję... litry lecą... licznik mija 10 litrów a ja popłoch w oczach... zatrzymało się na 14 litrach.
Zanim wyjechałem z zakładu w którym zagazowałem swojego Outlandera Gość powiedział żeby po 100 kilometrach podjechać na stację i zatankować do pełna - wtedy będę wiedział ile auto pali na "setkę" na gazie.
I tu się zaczyna ból. Skoro na 80km jazdy po mieście (zero trasy) 100% klimatyzacja samochód wypił 14 litrów gazu to na 100km wychodzi jakieś 17l.

Pytanie do Was: Martwić się czy jest to ilość do której należałoby się przyzwyczajać.

Myśleć o zmianie lambdy przy silniku na oryginał (podobno mitsubishi średnio lubi zamienniki i taki może być efekt)?

elektryk - 22-08-2013, 12:45

mandark napisał/a:
litry lecą... licznik mija 10 litrów a ja popłoch w oczach... zatrzymało się na 14 litrach.
Takie wyniki pomiarów w czasie jazdy w korkach był traktował jako normalne. Mój też tak ma, średnie spalanie ok 12 litrów utrzymuje dzięki wycieczkom poza miasto.