Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:01 |
[I 2.0] Dziwne wskazania komputera |
Autor |
Wiadomość |
mandark
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CJ0, Outlander I 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-08-2013, 22:29 [I 2.0] Dziwne wskazania komputera
|
|
|
Witam
Ostatnio zauważyłem, że komputer w moim O I 2.0 sądzi, że na ok 25l paliwa przejadę ...... 67km.
Dodam tylko że spalanie wynosi ok 10l/100km - wartość z komputera oraz sprawdzona praktycznie.
Czy ktoś już się z tym spotkał? |
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 11-08-2013, 08:55
|
|
|
Jak zatankujesz do pełna to powinno się dobrze ustawić. Przypuszczalnie komputer nie wykrył tankowania. |
|
|
|
 |
mandark
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2013, 09:59
|
|
|
A na to bym chyba sam nie wpadł
Jak tak teraz wiem jaki jest powód to faktycznie przed ostatnim tankowaniem prognozowana ilość kilometrów która pozostała do przejechania mogła być właśnie na takiej wartości.
W takim razie nie pozostaje nic innego jak tylko zatankować do pełna
A swoją drogą jakbym teraz "dojeździł" te 67 komputerowych km, a w baku zostanie paliwo to dalej można śmigać? Nie będzie tak, że skoro komp twierdzi że w baku jest "zero" to nie uruchomi silnika czy coś? Pytanie może dość debilne ale nurtuje mnie to |
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2013, 10:14
|
|
|
Mnie się wydaje że kiedyś wyjechałem do zera i nic się nie stało. |
|
|
|
 |
albercik83
Forumowicz
Auto: Outlander I 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Kwi 2013 Posty: 49 Skąd: Brodnica
|
Wysłany: 11-08-2013, 11:26
|
|
|
Nic się nie stanie jak komp pokazuje zero a w baku jest wciąż paliwo.
Ja tak jeżdżę cały czas bo mam lpg i zasięg się zmniejsza pomimo tego że paliwa nie ubywa ze zbiornika. |
|
|
|
 |
mandark
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-08-2013, 23:42
|
|
|
W takim razie będę musiał się do różnicy wskazań przyzwyczaić bo właśnie zagazowałem swojego Outlandera Jutro zobaczę jak się sprawuje na gazie
[ Dodano: 18-08-2013, 21:44 ]
No i jest instalacja... . Nie wiem tylko czy cieszyć się czy płakać... .
Odebrałem samochód zatankowałem do pełna gazu (na polecanej stacji gdzie gaz jest ponoć dobry) i w miasto i TYLKO MIASTO. Starałem się jeździć oszczędnie - różnie to wychodziło (Żona miała większą fantazję ). Przejechaliśmy dokładnie 81km (nie wytrzymałem tego napięcia i oczekiwania na 100km na liczniku ) - wartość z licznika pod dystrybutorem na stacji. Tankuję... litry lecą... licznik mija 10 litrów a ja popłoch w oczach... zatrzymało się na 14 litrach.
Zanim wyjechałem z zakładu w którym zagazowałem swojego Outlandera Gość powiedział żeby po 100 kilometrach podjechać na stację i zatankować do pełna - wtedy będę wiedział ile auto pali na "setkę" na gazie.
I tu się zaczyna ból. Skoro na 80km jazdy po mieście (zero trasy) 100% klimatyzacja samochód wypił 14 litrów gazu to na 100km wychodzi jakieś 17l.
Pytanie do Was: Martwić się czy jest to ilość do której należałoby się przyzwyczajać.
Myśleć o zmianie lambdy przy silniku na oryginał (podobno mitsubishi średnio lubi zamienniki i taki może być efekt)? |
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 22-08-2013, 12:45
|
|
|
mandark napisał/a: | litry lecą... licznik mija 10 litrów a ja popłoch w oczach... zatrzymało się na 14 litrach. | Takie wyniki pomiarów w czasie jazdy w korkach był traktował jako normalne. Mój też tak ma, średnie spalanie ok 12 litrów utrzymuje dzięki wycieczkom poza miasto. |
|
|
|
 |
|