To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [3.5 V6] Ładowanie

skrobik - 19-09-2013, 10:55
Temat postu: [3.5 V6] Ładowanie
Już kiedyś poruszałem ten temat na forum miałem problem z nadmiernym ładowaniem ok. 16v
i świecącą się kontrolka ładowania. Jezdziłem z tym dłuższy czas po czy mój akumulator wyzioną ducha, wiec postanowiłem naprawić mój alternator skoro i tak musiałem kupić nowy akumulator, jednak mechanicy stwierdzili ze regulator napięcia do tego alternatora będzie
kosztował 200-300zł wiec lepiej kupić drugi ja długo sie nie zastanawiając kupiłem drugi nowiutki alternator i mam ładowanie 15,3V a na obrotach skacze do 16,3V i lampka sie dalej pali ? :shock: i o co chodzi nowy alternator jest zły czy moze jest jakas inna przyczyna??

Heilsberg - 19-09-2013, 11:02

A ten nowiutki to jest nowiutki czy regenerowany?
skrobik - 19-09-2013, 12:24

podobno nowiutki sprzedawca sie zarzekał ze nie jest regenerowany. teraz sprawdzałem napięcie na kostce alternatora przy zgaszonym silniku zeby zobaczyc czy jest takie same jak na akumulatorze i jest ponad 1V mniejsze moze cos w instalacji jest nie tak??
warlock76 - 19-09-2013, 16:08

Moze masz cos nie tak z miernikiem? Przy wylaczonym silniku na aku powinno byc ok 13V.
plecho1 - 19-09-2013, 20:51

Czasem jak pada bateria w mierniku to miernik potrafi zawyżać wskazania mierzonego napięcia.
skrobik - 20-09-2013, 08:03

no i wiedza moich mechaników okazała się zerowa... nowy alternator działa stary też, okazuje sie ze przewód od wzbudzenia alternatora był przerwany i alternator przeładowywał teraz jest wszystko ok. pozdrawiam