[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Panewki główne w galancie 2.5
dorianps2 - 07-10-2013, 16:49 Temat postu: [EAxA] Panewki główne w galancie 2.5 Witam serdecznie,
posiadam galanta (vin - jmbsrea5a1z002093) od marca i niestety odezwały sie w silniku panewki. Samochód jest już u mechanika rozebrany itd. ale nigdzie nie moge dostać panewek do tego silnika. Jestem z Bydgoszczy i nawet autoryzowany serwis powiedział że ostatni raz mieli takie poł roku temu i narazie mieć nie będą. Dlatego zwracam się do was z pytaniem... Czy panewki do silnika 3.0 pasują również do 2.5
znalazłem taką aukcję na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=3538397099
Może ktoś ma jakieś sprawdzone źródło godne polecenia, gdzie mógłbym zakupić odpowiednie panewki główne? Z góry dziękuję za jakikolwiek odzew,
Pozdrawiam
Vtec88 - 07-10-2013, 16:57
Jestes pewien ze to panewki ? Pierwszy raz sie spotykam, zeby w galancie Vce panewki sie odezwaly...
dorianps2 - 07-10-2013, 17:01
na 100% bo silnik rozebrany i na czwartym garze poszła (jak dobrze pamiętam z tego co mi mechanik mówił) z resztą dzwięk panewek da się też łatwo rozpoznać
Krzyzak - 07-10-2013, 20:44
Vtec88 napisał/a: | Pierwszy raz sie spotykam, zeby w galancie Vce panewki sie odezwaly | To jeszcze się spotkasz - sam jeżdżę ze stukającą panewką w kombi - już (razem) 40 tys km zrobione...
ale nie ruszam póki działa
malina_drizzt - 07-10-2013, 21:18
Krzyzak napisał/a: | Vtec88 napisał/a: | Pierwszy raz sie spotykam, zeby w galancie Vce panewki sie odezwaly | To jeszcze się spotkasz - sam jeżdżę ze stukającą panewką w kombi - już (razem) 40 tys km zrobione...
ale nie ruszam póki działa |
A jak odróżnić stukanie panewki od stukania popychaczy.
Stuka bardziej głucho, metalicznie, bardziej na wyższych obrotach, na zimnym czy rozgrzanym silniku?
Rozbierałeś dół silnika?
Krzyzak - 07-10-2013, 21:55
Stuka głucho, od dołu silnika, obojętnie od temp. silnika.
malina_drizzt - 07-10-2013, 22:13
Krzyzak napisał/a: | Stuka głucho, od dołu silnika, obojętnie od temp. silnika. |
A sprawdzałeś panewki organoleptycznie?
U mnie też coś głucho stuka, bardziej słychać po porządnym rozgrzaniu, coś w rodzaju bulgotania.
Przejechałem tak 60 tys. km. i wydaje mi się, że gdyby to panewka to silnik już dawno wyzionął by ducha.
Szczególnie, że dosyć mocno naciskam na pedał gazu i mam zwyczaj częstego odmulania silnika do odcinki.
dorianps2 - 07-10-2013, 22:44
U mnie właśnie od początku było słychać takie bulgotanie w silniku, jak na wolnych obrotach stał, ale myślałem że po prostu te silniki tak mają. Wcześniej też miałem vke ale mniejszą bo 2.0 (mazda xedos 6) i stwierdziłem, że wiekszy silnik to pewnie to normalne jest. Tym bardziej ze zgazowany. Niestety niecałe poł roku od zakupu i powyżej 3 tyś obr. było już słychać niepokojące dźwięki. Z czasem już 2,5 tys obrotów i już się odzywało stukanie, więc nie czekałem, tylko do serwisu. Obsłuchali silnik no i że panewki. Po rozebraniu silnika, faktycznie jedną panewke szlag trafił, ale przynajmniej wyszło, że mam zupełnie nowy rozrząd (taka niespodzianka od poprzedniego właściciela).
Nie zmienia to jednak faktu, że samochód od prawie 3 tygodni stoi, bo nie ma skąd panewek dorwać, a z tego co słyszałem to te specjalnie dorabiane to kicha jest.
Dlatego ponawiam pytanie, czy ktoś coś słyszał gdzie je można zamówić?
Krzyzak - 07-10-2013, 22:44
nie sprawdzałem
miałem 2x zdjętą miskę, ale nie odkręcałem panewek
polaff - 08-10-2013, 05:48
Krzyzak napisał/a: | nie odkręcałem panewek | to by je zabiło do końca.
MATTNATTS - 08-10-2013, 09:08
Nie bedzie taniej wymienic silnika?
Hugo chyba mial w dobrym stanie i cenie?
dorianps2 - 08-10-2013, 09:32
wymieniać silnika nie chce. nigdy sie nie ma pewnosci czy za pol roku znowu to samo nie wyjdzie, a tak naprawię go i mam pewność czym jeżdzę. poza tym dochodziły by jeszcze koszty podłączenia gazu do "nowego" silnika
polaff - 08-10-2013, 11:17
dorianps2 napisał/a: | koszty podłączenia gazu do "nowego" | jakie koszty?
Jak wymienisz panewki to skąd będziesz mieć pewność że zaraz nie poleci góra?
komarsnk - 08-10-2013, 13:29
polaff napisał/a: | dorianps2 napisał/a: | koszty podłączenia gazu do "nowego" | jakie koszty? |
Trzeba by było zajechać na regulację instalacji - to tyle. Kolektor/kominek przekładasz ze starego i rura
polaff - 08-10-2013, 13:31
komarsnk, dokładnie
|
|
|