Carisma - Techniczne - Stuki podczas wciskania sprzęgła
mitsufree - 23-10-2013, 21:17 Temat postu: Stuki podczas wciskania sprzęgła Witam,
Posiadam Cari II z 99 roku.
Moj problem polega na tym, że kiedy jade i chce zmienić bieg to podczas wciśnięcia sprzęgła z pod auta wydobywają się niepokojące głuche dzwięki/stuki i lekko szarpie autem w tył i przód, ale naprawde lekko, tak jakby cos było luźne i chwiało bardzo delikatnie równowagą auta. Dzieje się to tylko wtedy gdy wciskam sprzęgło, puszczam sprzęgło (tylko na biegu) i gdy lekko popuszczam lub dodaje gazu (podczas jazdy), nawet kiedy staram sie naprawde powoli puszczać sprzęgło. Czasami są momenty gdzie nic się nie dzieje, jak jade i zmieniam biegi to cisza, ale po 10 minutach znów. Może być to spowodowane tym że mam do wymiany przednią pękniętą sprężynę i końcówki drąków ?? Może to tam cos stuka lub moze poduszki pod silnikiem ?? Boję się usłyszeć że to skrzynia biegów prosze tych ktorzy wiedzą co to, żeby mieli dobre wieści moja Cari musi ŻYĆ !!
wichura1 - 23-10-2013, 21:43
Prawopodobnie umiera łożysko oporowe docisku sprzęgła, warto to szybko zlokalizować i wymienić. U mnie uszkodzone łożysko zniszczyło końcówki docisku i musiałem wymienić cały komplet. Poniżej uszkodzone łożysko i szkody jakich dokonało na docisku (końcówki docisku wytarte o kilka milimetrów w ciągu max 2 tygodni).
mitsufree - 23-10-2013, 22:19
a jaka jest mniej wiecej cena takiego łożyska i jak to dokładnie wygląda ?? bo na różnych stronach hurtowni różnie to wygląda. CARI II 1.8 GDI, VI 99r
robertdg - 24-10-2013, 08:07
W okolicach 90zł kupisz dobry produkt
Tak wygląda oryginał:
mitsufree - 24-10-2013, 12:33
tak myslalem, ale wolalem sie upewnic widzialem tez za 110 zl made in germany wiec jest ok dzieki wielkie chlopaki
Stmitsu - 24-10-2013, 17:53
Nie baw się w wymianę samego łożyska, za 30 tyś km może się okazać, że docisk do wymiany i znowu będzie trzeba to wszystko rozbierać...
|
|
|