To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Po wymianie oleju

sakaal - 02-01-2014, 13:26
Temat postu: Po wymianie oleju
Witam!
Po wymianie oleju (wlane super mobil 10W60 ) i filtra w moim Mitsu 2,0 benzyniak długo pali się kontrolka ciśnienia oleju. Jak jechałem zmienić to stojąc na wolnych obrotach jeszcze na parkingu paliła sie, ruszyłem i wjechałem w zwalniacza na parkingu zgasła i zapaliła się ponownie. Po zmianie oleju pali się długo na zimnych silniku by zgasnąć jak silnik się rozgrzeje ( zaczyna mrugać i gaśnie ), silnik idzie cały czas równo i po 2h postoju kontrolka po ponownym odpaleniu gaśnie normalnie. Winny czujnik poziomu oleju? Jakaś wilgoć na mrozie do niego się dostaje i dopiero po odparowaniu przy rozgrzanym silniku zaczyna działać "poprawnie"?

figi - 02-01-2014, 14:44

Olej z oznaczeniem 60 to olej o wysokiej lepkość/gęstości zwykle do pracy w wysokich temperaturach z dużym obciążeniemnp. sport. Ten dodatkowo widze opisują jako do wysłużonych aut. Być może jednak nie osiąga właściwej płynności przy Twoim sposobie wykorzystywania auta.

http://www.mobil.com/UK-E...L_1_10W-60.aspx

"High viscosity
to help reduce oil burn off in older engines"

milo - 02-01-2014, 15:04

sakaal napisał/a:
Winny czujnik poziomu oleju? Jakaś wilgoć na mrozie do niego się dostaje i dopiero po odparowaniu przy rozgrzanym silniku zaczyna działać "poprawnie"?

Wymień czujnik :D

Łysy88 - 02-01-2014, 17:20

Mi czasem też ten czujnik potrafi zwariować. Za pierwszym razem miałem nie małego stracha że olej się ulotnił. Sprawdziłem i był stan. Raz na 2-3 miesiące potrafi mi się nawet na stałe zapalić ale dla pewności tylko kontroluje stan na bagnecie. Kiedyś ten czujnik wymienię, ale wcześniej mam więcej ważniejszych usterek do usunięcia.
robertdg - 02-01-2014, 17:40

Warto sprawdzic czujnik ciśnienia i kabelek od niego, może został uszkodzony przy odkrecaniu filtra, najpewniejsza metoda pomiaru to zamontować manometr do pomiaru ciośnienia oleju.