To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Swiatla wlaczaja sie po przekreceniu stacyjki. Jak

makowiecm - 09-01-2014, 23:30
Temat postu: [MSS ALL] Swiatla wlaczaja sie po przekreceniu stacyjki. Jak
Witam!
Tak jak w temacie, swiatla mijania w moim MSS wlaczaja sie juz po przekreceniu stacyjki. Chce zamontowac do mojego Miska swiatla do jazdy dziennej, wiec chce wylaczyc ta opcje. Ktos z was wie moze jak to wylaczyc?

robertdg - 09-01-2014, 23:49

Jezeli masz fabryczne DRL to musiałbyś według schematow pozbyć się fabrycznego sterownika DRL, samo wypięcie sterownika z wiazki nic nie da poza całkowitym brakiem świateł
makowiecm - 10-01-2014, 07:04

robertdg, znalazlem juz identyczny watek na tym forum - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84627 takze dzieki za odzew :)
zet-em - 10-01-2014, 19:03

Współczuję Ci makowiecm - na szczęście nie mam tego ,,prezentu" w moim SS - skomentuję brzydko to rozwiązanie techniczne - to jest kretyństwo! Czyżby Japońcy chcieli powielić tę głupotę którą Niemcy wsadzili w Volkswageny?
Np. jest minus 20, akumulator ledwie zipie aby obrócić rozrusznikiem a tu jeszcze światła na deser.
Jestem pełen zachwytu :evil:

kisian - 10-01-2014, 19:44

Jak chodzi o mróz i światła, to gdzieś ekspert albo "ekspert" wypowiadał się że dobrze je włączyć żeby "rozruszać/rozgrzać" akumulator. Wierzyć lub nie, Ja osobiście nie praktykowałem. To tak jako ciekawostka.
darcun4 - 10-01-2014, 20:03

zet-em napisał/a:
Np. jest minus 20, akumulator ledwie zipie aby obrócić rozrusznikiem a tu jeszcze światła na deser.

Przez 6 lat użytkowania Volvo, miałem to samo. Tylko tam, w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję "rozruch", automat samoczynnie wyłączał wszystkie odbiorniki, łącznie z radiem. Nie wiem czy tak samo jest w Miśkach, bo sam mam starszy model i tego nie mam.
kisian, ekspert miał rację.

maniak30 - 10-01-2014, 20:31

po prostu ktoś przerobił światła dodał przekaźnik i dla tego zaraz masz światła po przekręceniu kluczyka trzeba poszukać "modernizacji) i wrócić pierwowzoru 8)
Bizi78 - 11-01-2014, 07:02

Może to jakaś wersja na Skandynawię :wink: .
Batmanikus - 11-01-2014, 07:21

darcun4 napisał/a:

Przez 6 lat użytkowania Volvo, miałem to samo. Tylko tam, w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję "rozruch", automat samoczynnie wyłączał wszystkie odbiorniki, łącznie z radiem. Nie wiem czy tak samo jest w Miśkach, bo sam mam starszy model i tego nie mam.

W polifcie (Carismie) też wszystko łącznie z radiem ( :evil: ) rozłącza w trakcie rozruchu.

robertdg - 11-01-2014, 08:15

maniak30 napisał/a:

po prostu ktoś przerobił światła dodał przekaźnik i dla tego zaraz masz światła po przekręceniu kluczyka trzeba poszukać "modernizacji) i wrócić pierwowzoru 8)
To nie jest takie poprostu, pojazdy na rynek skandynawski mają specjalnie przystosowaną fabryczną instalacje DRL wrac z ECU dla świateł, Trzeba przysiąść do schematów i przemyślec czy i jak da sie to zrobić.
konradzik24 - 12-01-2014, 16:28

robertdg napisał:
Cytat:
To nie jest takie poprostu, pojazdy na rynek skandynawski mają specjalnie przystosowaną fabryczną instalacje DRL wrac z ECU dla świateł, Trzeba przysiąść do schematów i przemyślec czy i jak da sie to zrobić.

U mnie pod deską rozdzielczą na wysokości sprzęgła jest przełącznik, który wyłącza to automatyczne włączanie się świateł dziennych 8) makowiecm proszę sprawdź czy też go nie masz :)

darcun4 napisał
Cytat:
Tylko tam, w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję "rozruch", automat samoczynnie wyłączał wszystkie odbiorniki, łącznie z radiem. Nie wiem czy tak samo jest w Miśkach, bo sam mam starszy model i tego nie mam.
kisian, ekspert miał rację.

Potwierdzam w Space Starze (przynajmniej w moim) jest tak samo :)
Potwierdzam również teorię o światłach, jednak jestem niemalże pewien, iż lepszy efekt da mrugnąć ze 2-3 razy "długimi" niż włączyć dzienne - przynajmniej tak mi kiedyś wykładowca na studiach powiedział :)

maniak30 - 12-01-2014, 18:52

jeżeli dobrze sobie przypominam wersje skandynawskie mają na stałe podłączone tylko pozycyjne które włączają się zaraz po włączeniu zapłonu a tu kolega pisze że ma zamiar założyć światła dzienne wiec ich nie ma lub zostały wymontowane
możliwe że jest również zamontowany automat do świateł (taki również zamontowałem u siebie) co daje w różnych przypadkach to że trzeba zlokalizować i doprowadzić do takiego stanu aby współpracowało z takim układem świateł dziennych jaki kolega sobie zamontuje.

Janq - 24-11-2015, 10:55
Temat postu: [MSS 1.3] Światła włączają się po zapłonie
Mam takie pytanie, czy to normalne, że po załączeniu zapłonu włączają się światła mijania z przodu? Podświetlenie konsolety nie włącza się.
Po załączeniu świateł pozycyjnych, światła mijania wyłączają się, włącza się podświetlenie konsolety.
Teraz pytanie - czy takie coś jest normalne, czy ktoś coś grzebał? Rozbebeszyłem całą deskę i nie znalazłem żadnego dokładanego modułu.
Pacjent MSS 1.3 GLX z '99

plecho1 - 24-11-2015, 11:54

Pewnie moduł jest gdzieś pod maską. Taki moduł mógł być montowany na rynek skandynawski. Jeśli auto nie było przewidziane na rynek skandynawski to raczej moduł ten zamontował poprzedni właściciel.
Janq - 24-11-2015, 12:25

Pytanie, czy ktoś ma jakiś dekoder numeru VIN, żeby zdekodować, co auto miało na wyposażeniu?