To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Rozładowywanie akumulatora

piotrekdm1983 - 12-01-2014, 11:38
Temat postu: Rozładowywanie akumulatora
Rozładowywanie akumulatora .
Po rozeznaniu , że coś w aucie rozładowuje aku nastąpiła wymiana następujących części :
Alternator , rozrusznik , akumulator , aparat zapłonowy . Akumulator nadal się rozładowuje po około 8 godzinach . Dla testu wyciągnąłem wszystkie żarówki z samochodu , instalacja radia odłączona , wszystko powyłączane , nadal rozładowuje . Zostaje ewentualnie zamek centralny ale jak go sprawdzić ? Ktoś ma pomysł co jeszcze może być przyczyną ? Prz silniku wszystko dokładnie sprawdzone od spodu i od góry , kable itd nic nie robi zwarcia wszystko jest OK . W 2 serwisach nie są w stanie podać przyczyny bo mówią ze musieliby wszystko odkręcać itd i dla mnie byłoby to nieopłacalne ,mają racje bo ja również nie chce rozebrać całego auta .

krzysieg - 12-01-2014, 11:47

Przede wszystkim odłącz jedną klemę (ja odłączałem ujemną ) i podłącz w szereg z akumulatorem amperomierz .
Obserwując pobór prądu na mierniku , wyjmuj i wkładaj pojedyńczo bezpieczniki pod maską i przy pedałach aż trafisz na właściwy czyli odłączysz obwód który pobiera prąd .

plecho1 - 12-01-2014, 12:57

Zrób jak radzi krzysieg bo to dobry sposób jak coś faktycznie kradnie prąd.
A ile Ci dobrze podziałał ten nowy akumulator, padł od razu w jeden czy góra dwa dni czy trwało to dłużej? Jeśli trwało to dłużej, to sprawdź napięcie ładowania. Może tak się dziać jeśli jest niewystarczające ładowanie np. z powodu słabej masy.

piotrekdm1983 - 12-01-2014, 13:03

Dzięki , zrobię jak napisaliście , a masy mogę wszystkie odłączyć czy muszą być podłączone ?
robertdg - 12-01-2014, 13:14

Odłaczas mase z aku i wpinasz amperomierz w szereg od słupka minus do kabla masowego, tak jak napisane powyzej ;-)
drum_n_bass1 - 22-04-2014, 17:59

U mnie tak samo rozladowywuje aku np teraz po 3 dniach bez jazdy. Czasami stoi auto dłużej i odpala. W zimie nie było problemu. Elektryk mierzyl amperomierzem i bylo ok. W roku tak 3 może 4 razy tak nie odpala. Problemem mogą być krancowki te gumowe i chyba je odlacze i zobaczymy czy coś to da
ludinho1 - 23-04-2014, 17:20

najlepiej wymienić silnik od razu. :mrgreen: po co wymieniać po kolei sprawne części. ?? Krzychu podał dobrą metode sprawdzenia twojej usterki.
maciej 63 - 23-04-2014, 20:49

a jakie napięcie ładowania - to pierwsze bym sprawdził