To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Blad SRS - R.96 COMMUNICATION FAULT

fuegos - 22-01-2014, 09:39
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Blad SRS - R.96 COMMUNICATION FAULT
Drodzy Mitsumaniacy,

Po wymianie foteli zapalila sie kontrolka SRS. W systemie jest staly blad R.96 COMMUNICATION FAULT. Proby jego skasowania trzema roznymi komputerami (MUT tez byl) zakonczyly sie niepowodzeniem. Po odpieciu kazdego z foteli pojawia sie nowy blad ktory wyraznie wskazuje ktore siedzenie zostalo wypiete z ukladu. Auto widzialo 3 serwisy i kazdy nie wie o co chodzi. Tlumacza sie brakiem dokumentacji.

Auto jest z grudnia 2001 a fotele z wrzesnia 2002.

Co to moze byc? Pomozcie prosze zdiagnozowac usterke...

robertdg - 22-01-2014, 09:48

96 to czujnik uderzeniowy strony prawej, winą mogą być slabe styki we wtyczce albo sam sensor jest uszkodzony
fuegos - 22-01-2014, 09:50

Czy moglby kolega podpowiedziec gdzie takowy sensor sie znajduje i jak najlatwiej sie do niego dostac? Dzieki!
Łysy88 - 22-01-2014, 09:53

A odpiąłeś akumulator przy wymianie foteli?
robertdg - 22-01-2014, 09:56

Na słupku B na dole
fuegos - 22-01-2014, 10:06

Łysy88 napisał/a:
A odpiąłeś akumulator przy wymianie foteli?

Akumulatora nie odpinalem. Mialem ladnie ustawione wolne obroty i nie chcialo mi sie przechodzic przez proces ustawiania kolejny raz...

robertdg napisał/a:
Na słupku B na dole

A wiec boczny czujnik... Mozliwe ze przy grzebaniu sie w kablach cos sie rozpielo... To chyba ta sama wiazka jest? Zerkne tam przy najblizej okazji i dam znac. Dzieki!

Hugo - 22-01-2014, 10:18

robertdg napisał/a:
Na słupku B na dole
Musisz odkręcić pas bezpieczeństwa i wyjąć biały plastik pod jego mechanizmem :wink:
Bizi78 - 22-01-2014, 10:19

fuegos napisał/a:
Akumulatora nie odpinalem.

To już wiesz czemu wywaliło błąd :wink: .

fuegos - 22-01-2014, 11:00

Bizi78 napisał/a:
fuegos napisał/a:
Akumulatora nie odpinalem.

To już wiesz czemu wywaliło błąd :wink: .

No nie wiem czy to jest tak do konca... Blad zostalby zapisany w pamieci tylko i wylacznie gdy komunikacja z czujnikiem zostalaby przerwana podczas wlaczonego zaplonu. Blad oczywicie daloby sie skasowac bez problemu. W moim przypadku blad jest staly i swiadczy o przerwie w obwodzie.

Prosze mnie sprostowac jak sie myle.

Hugo napisał/a:
Musisz odkręcić pas bezpieczeństwa i wyjąć biały plastik pod jego mechanizmem :wink:

To mi zdecydowanie pachnie demontazem siedzenia...

Bizi78 - 22-01-2014, 11:14

Skoro przed demontażem fotela błędu nie było to jego odpięcie musiało spowodować zapalenie się błędu.
Serwis manual i chyba instrukcja obsługi mówi, że jak coś robisz z SRS-em (odpinasz poduszkę, pierzesz lub demontujesz fotele z bocznym jaśkiem) to musisz odłączyć na parę minut przed demontażem aku.
W serwis manualu plik 52 masz sporo opisane i pokazane.

fuegos - 22-01-2014, 12:29

Bizi78 napisał/a:
Skoro przed demontażem fotela błędu nie było to jego odpięcie musiało spowodować zapalenie się błędu...

Zdecydowanie sie z tym zgadzam. Sprawdze polaczenie z czujnikiem uderzeniowym w pierwszej kolejnosci. Skoro komputer wywala blad komunikacji, wine ponosi czujnik, zlacze lub ewentualnie przewody ale to raczej sie nie zdarza, chyba ze ktos mocno szarpal :axe: .

Dziekuje wszystkim za pomoc! Jak zwykle jestescie lepsi od serwisu :)

Pozdrawiam.

Tomek - 22-01-2014, 12:33

fuegos napisał/a:
Bizi78 napisał/a:
Skoro przed demontażem fotela błędu nie było to jego odpięcie musiało spowodować zapalenie się błędu...

Zdecydowanie sie z tym zgadzam. Sprawdze polaczenie z czujnikiem uderzeniowym w pierwszej kolejnosci. Skoro komputer wywala blad komunikacji, wine ponosi czujnik, zlacze lub ewentualnie przewody ale to raczej sie nie zdarza, chyba ze ktos mocno szarpal :axe: .

Dziekuje wszystkim za pomoc! Jak zwykle jestescie lepsi od serwisu :)

Pozdrawiam.

może być tak, że poduszki w nowych fotelach masz uszkodzone, albo ich nie ma
ja bym przełożył stare poduszki z foteli do nowych
najszybsza opcja i pewna

[ Dodano: 22-01-2014, 13:09 ]
moje pytanie: jak odłączyłem 1 poduszkę i świeci mi SRS, to pozostałe poduszki działają w razie wypadku?

Hugo - 22-01-2014, 15:20

fuegos napisał/a:
Prosze mnie sprostowac jak sie myle.
Mylisz się. Zapłon nie musi być włączony, a błąd SRS wyskoczy.
fuegos napisał/a:
To mi zdecydowanie pachnie demontazem siedzenia...
Absolutnie nie. Wystarczy, że odsuniesz fotel do przodu, zdejmujesz dolną osłonę ze środkowego słupka (plastik), odkręcasz mocowanie pasa bezpieczeństwa na dole, odsuwasz go, wyjmujesz białe plastikowe korytko, nachylasz się i zobaczysz w środku w słupku taki niedużą metalową puszkę z żółtą naklejką.
tomek84 napisał/a:
jak odłączyłem 1 poduszkę i świeci mi SRS, to pozostałe poduszki działają w razie wypadku?
Nie działają.
goofy_LLE - 22-01-2014, 15:27

tomek84 napisał/a:

może być tak, że poduszki w nowych fotelach masz uszkodzone, albo ich nie ma
ja bym przełożył stare poduszki z foteli do nowych
najszybsza opcja i pewna

[ Dodano: 22-01-2014, 13:09 ]
moje pytanie: jak odłączyłem 1 poduszkę i świeci mi SRS, to pozostałe poduszki działają w razie wypadku?

Może być i tak, że poduszka jest uszkodzona albo wtyczka.

Jak świeci SRS to żadna poduszka nie zadziała, bo sterownik jest wyłączony w tym momencie.