To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Auto nie odpala (zimowy problem)

Obywatel Bedzio - 26-01-2014, 11:43
Temat postu: Auto nie odpala (zimowy problem)
Wtiam

Galant EA2A, 2.0 l benzyna, 2000 rok.

Mam problem. Obawiam się że spaliłem rozrusznik. Otóż. Wczoraj próbowałem uruchomić auto, kręciłem rozrusznikiem ale bez skutku. Temperatura na zewnątrz to ok -10C. Potem poprosiłem sąsiada o pomoc, próbowaliśmy uruchomić auto na kablach rozruchowych. Też bez skutku. Potem przez noc ładowałem akumulator, bo myślałem że się wyczerpał i to jest przyczyną. Dziś rano podłączyłem naładowany aku, kręcę kręcę i nic. W końcu po kilku próbach rozrusznik przestał obracać wałem. Po przekręceniu kluczyka na rozruch jest tylko delikatny dźwięk "piii". Czyżbym rozwalił sobie rozrusznik? Może jakiś bezpiecznik poszedł (tylko nie wiem czy jest jakiś odpowiadający za obwód rozruchu silnika).

Btw. Czemu w ogóle benzyniak nie odpalił przy takiej temperaturze. Paliwo leje normalne (Orlen). Naładowany akumulator. Wszystko wydaje się sprawne a tu taki problem.

Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam.

robertdg - 26-01-2014, 12:11

Podepnij kontrolke do kabla sterującego automatem i sprawdź czy dochodzi do niego napięcie, jezeli po przekreceniu kluczyka na zapłon pojawia sie napięcie to najprawdopodobniej uszkodzony jest rozrusznik, a co do niemożności odpalenia przy mrozie, to możliwe, że nazbierało sie syfu w filtrze paliwa i zamarzło, albo historia z całkiem innej bajki, immo sie zbntowało, trudno dumac bo naprawdę nie wiadomo co jest przyczyna poza obecnie wyłechtanym rozrusznikiem od długiego odpalania
Witek vel Mysza - 26-01-2014, 20:00

Byle mały balans się nie zerwał... generalnie te auta odpalają od pół obrotu jak wszystko OK.
bouncy1 - 26-01-2014, 22:15

A kręcił rozrusznikiem normalnie czy może jakieś jęki były?
bialyjayz - 26-01-2014, 23:02

Obywatel Bedzio napisał/a:
Btw. Czemu w ogóle benzyniak nie odpalił przy takiej temperaturze. Paliwo leje normalne (Orlen). Naładowany akumulator. Wszystko wydaje się sprawne a tu taki problem.

nie żebym się czepiał, ale ORLEN mimo współpracy z Mitsumanikami nie słynię zza dobrej benzyny, szczególnie 95 :P takie moje zdanie porównując chociażby do SHELL, BP, STATOIL.....
jednak paliwo napewno nie jest przyczyna :)

Witek vel Mysza - 27-01-2014, 06:01

bialyjayz napisał/a:
SHELL, BP, STATOIL.....
Zapewne też biorą z Orlenu :D
komarsnk - 27-01-2014, 10:25

Witek vel Mysza napisał/a:
bialyjayz napisał/a:
SHELL, BP, STATOIL.....
Zapewne też biorą z Orlenu :D

Prędzej z Lotosa ;) Ale dają swoje dodatki i tu jest różnica.

bialyjayz - 27-01-2014, 16:15

Shell V Power akurat zza granicy jest sprowadzany :P taki pije moja Bestia :) 95 nie zwykłem lać nawet do mojego staruszka CAO :)
Obywatel Bedzio - 27-01-2014, 16:58

Dobra....

Rozwaliłem rozrusznik :evil: ... za mocno kręciłem.

pomóżcie mi dobrać nowy

Mój jest taki jak poniżej

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4

Oznaczenie: MOOT 81181 (zdjęcie 4), 8 zębów.

powiedzcie czy takie będą pasować:

link 1
Link 2
Link 3

Widziałem też że na intercars mają rozruszniki BOSH o następujących numerach katalogowych:
0 986 020 411
0 986 024 160

Doradźcie jaki wybrać. I jaką moc powinien mieć? Bo widzę że niektóre mają 0,9kW a inne 1,4 kW.

Pozdrawiam

milo - 27-01-2014, 17:49

powiedzcie czy takie będą pasować:

link 1
Link 2
Link 3

Żaden z tych nie bedzie pasować
Doradźcie jaki wybrać. I jaką moc powinien mieć? Bo widzę że niektóre mają 0,9kW a inne 1,4 kW.

1,4 KW to pewnie do diesla
Nowych nie widać :shock: ale prawie nowy ten będzie dobry http://allegro.pl/rozrusz...3910728420.html

robertdg - 27-01-2014, 18:59

http://www.as-pl.com/p/S5130
Obywatel Bedzio - 27-01-2014, 20:28

A Japaneze (Malik) będzie miał? :P
pawik - 27-01-2014, 21:48

jak chcesz to mam identyczny jak twój sprawny
Obywatel Bedzio - 01-02-2014, 09:53

Kupiłem używany rozrusznik, wymieniłem. Wczoraj gdy temperatura była na plusie auto odpaliło bez problemu. Trzeba było poczekać na cieplejszy dzień :) "Mądry polak po szkodzie..."

Rada dnia:
"nie kręć rozrusznikiem za długo bo go uszkodzisz" :mrgreen:

polaff - 01-02-2014, 21:25

nie kręć rozrusznikiem za długo bo go uszkodzisz
nawet w instrukcji od malucha jest napisane, że używanie rozrusznika dopuszczalne jest przez max 10sec bez przerwy.